Primadona opery Eva Gebauerová-Phillips (84), rodačka z Prahy, strávila valnou část své kariéry v Ostravě. Během své umělecké dráhy často vyjížděla z Československa.

Při jedné ze svých cest koupila v Itálii časopis s fotografiemi těla Jana Palacha. Půl století pak schovávala před minulým režimem tento časopis ve svém ostravském bytě.

Byl to revoluční romantik

„Koupila jsem ten časopis s Palachem, protože jsem věděla, že to je něco, co režim nechce. Tak jsem to schovala ve svém ostravském bytě do skříně, daleko dospodu a potom jsem byla ráda, že to mám,“ řekla při listování italským časopisem Eva Gebauerová-Phillips.

„Palach byl obdivuhodný, ale byl to revoluční romantik. A nebylo to na nic. Jeho život byl zmařený. Jsem ráda, že jsem to uchovala, protože některé fotky jsou opravdu jiné, než tehdy prezentovala média,“ dodává. Četla jsem, že se opil, než to udělal, ale já si to nemyslím.

O smrti Palacha informoval časopis Epoca ve svém prvním únorovém vydání v roce 1969. „Kdyby to u mě našli, tak bych měla problém. Komunistický režim mi relativně nic nedělal, akorát mě pořád vyhazovali, a vždycky, když jsem si šla pro výjezdní doložku, tak říkali, ať se odstěhuju,“ uzavírá rozhovor Eva Gebauerová-Phillips.

Kdo je Eva Gebauerová-Phillips (84)?

Sopranistka, sólistka opery v Ostravě (1960 až 1993). Vynikala ve Verdiho a Pucciniho rolích, obdivuhodný výkon podala také v titulní roli Straussovy Salome. Pravidelně hostovala na českých pódiích včetně Národního divadla v Praze. Působila i na zahraničních scénách – především v Itálii, Španělsku a Německu.

VIDEO: Psychiatrička o popáleném Palachovi: Byl při vědomí a chtěl přežít.

Video
Video se připravuje ...

Psychiatrička v popálenému Palachovi: Byl při vědomí a chtěl přežít Blesk TV

Fotogalerie
65 fotografií