Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Honza byl cool, shořel za Tvoje free statusy na fejsíčku?“ Primeros to schytal za Palacha

Autor: nkov - 
17. ledna 2019
15:20

16. ledna uběhlo 50 let od sebeupálení Jana Palacha. Výročí využil marketingový tým výrobce prezervativů Primeros, a to ne zrovna šťastně. „Honza byl cool kid, veselej kluk a rváč. Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku?“ píše firma na facebooku a následně zve lidi do kina na promítání autobiografického filmu o Palachovi, kdy jako odměnu nabízí tričko Primeros. Na příspěvek se snesla záplava kritiky, někteří se ironicky podivují i tomu, že je v něm nepřímo zmíněn umučený farář Josef Toufar. Toho by prý kondomy asi neoslovily. Firma vysvětluje, že lidé jen nepochopili její záměr.

Honza byl cool kid, veselej kluk a rváč. Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku? Zvedni zadek a pojď do kina. Jako bonus dostaneš Primeros tričko, když nám pošleš do PM fotku s lístkem,“ napsal Primeros na facebooku a k tomu přidal fotku graffiti, která zobrazují Jana Palacha i Josefa Toufara. 

Většině uživatelů přišel status neuctivý a urážlivý, mluvili o nevkusném marketingu, firma podle nich překročila meze slušného jednání.

Shořel i za Tebe a Tvoje free statusy na fejsíčku? Neuvěřitelně odporný. Jste dobytkové,“ píše například Vítek K. „Vymyslet takhle debilní a urážlivý post a ještě se to snažit schovat za morální a edukační záměry, to se snad může stát jen u nás,“ dodává Jakub S.

Mnoho lidí vidělo pokus o vtipný marketing firmy jako velice nepovedený Mnoho lidí vidělo pokus o vtipný marketing firmy jako velice nepovedený | Facebook/Primeros

Jsme však v Česku, a tak nemohly chybět ani satirické reakce, které status zesměšňují. „Radši syfilis než Primeros,“ podotýká například jeden uživatel.

Našli se i vtipné reakce na přešlap Primerosu Našli se i vtipné reakce na přešlap Primerosu | Facebook/Primeros

Firma se brání, že lidé jen nepochopili její příspěvek. „Zdravím všechny rozhořčené uvědomělé občany - tohle je příběh postu v kostce: V úterý jsem byli v našem oblíbeném kině a zjistili, ze na výročí úmrtí Jana Palacha se tam nic neděje. Upozornili jsme majitele, jestli s tím chce něco udělat a domluvili sobotní projekci filmu Roberta Sedláčka a slíbili, ze zprávu o projekci pošleme mezi naše fans. Vzhledem k tomu, ze pracujeme s cílovkou 15-25 nechtěli jsme vyhodit patetický status, jako všichni ostatní,“ okomentoval Primeros nejdříve na sociální síti.

Dodali, že chtěli do kina dostat i lidi, kteří běžně příspěvky o Palachovi přeskakují. „Sáhněte si do svědomí, co jste pro to, aby se nezapomnělo udělali každý z vás. Tohle není žádný marketing, jen naše osobní iniciativa, stejně jako je naše i značka Primeros,“ dodal podnik.

Místo omluvy zákazníkům se Primeros rozhořčoval nad jejich negativními reakcemi Místo omluvy zákazníkům se Primeros rozhořčoval nad jejich negativními reakcemi | Facebook/Primeros

Později se objevilo oficiální stanovisko Romana Kociána, majitele firmy. „Osobně se nás dotýká životní příběh a hrdinský čin Jana Palacha. Prakticky každý den, ať už s vlastními dětmi nebo i sami cestou do práce, procházíme místy, pro nás jednou pro vždy spojenými s Palachovým jménem. Legerova třída i prostranství před Národním muzeem jsou proto našim soukromým pietním místem po celý rok a nikoli pouze v době mediálně zajímavých kulatých výročí,“ stojí v něm.

Kocián je prý zklamán dlouhodobou společenskou apatií a všeobecnou relativizací hodnot. Vadilo mu, že pražská nezávislá kina v den výročí klíčové události promítají příběh ruské ponorky.

„V tomto kontextu a na základě naší osobní iniciativy u majitele Kina Pilotů byla na nadcházející sobotní večer mimořádně zaražena projekce filmu Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka, na který jsme rovněž přislíbili pozvat naše fanoušky a zaplnit tím kapacitu kinosálu. Tím jsme tedy s čistým svědomím a bez dalších postranních úmyslů přispěli naším dílem k Palachovu odkazu: Vždycky je možné něco udělat..,“ dodal Kocián.

Video  Pochod světla - tichý průvod Prahou na památku Jana Palacha  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

flora ( 17. ledna 2019 18:58 )

S činem mohou lidé souhlasit nebo souhlasit, v každém případě se to vyjádřit slušně. A v každém případě to byla jedna obrovská rodinná tragédie. Jen cílovka 20-25, která už dostala tu tolik preferovanou "volnou výchovu" vůbec nedostala mantinely, jak se vyjadřovat k takovým to událostem, potažmo jak se chovat ve společnosti. Sebestřední hulváti, všude a vše zesměšňují a ignorantsky přehlížející, bez sebemenšího taktu. A nějaký Kocián, který si sesmolil omluvné psaní to už nezachrání. Denně v Legerce a u Muzea pietně vzpomíná? To snad ne.

titen33 ( 17. ledna 2019 17:20 )

ty woe ty máš dost, primitivní hňupe tobě co ti nakvákají u vás v nálevně tak se domníváš , že u jiných to vypadá doma stejně

Zobrazit celou diskusi