Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nerad se vystavuji setkání s blbci.“ Zeman řekl, proč Palacha neuctil osobně

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
20. ledna 2019
11:50

V uplynulém týdnu si Česko připomnělo Jana Palacha (†20), studenta, který zemřel před 50 lety. Palach se v roce 1969 upálil na protest proti vývoji v Československu po okupaci v roce 1968. Ve středu připomněla jeho čin řada vzpomínkových akcí. Prezident Miloš Zeman poslal k jeho památníku na Olšanských hřbitovech i Filozofické fakultě věnce, nedostavil se však osobně. „Nerad se vystavuji setkání s blbci,“ vysvětlil svoji nepřítomnost v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Probudit národ z letargie a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci po okupaci ze srpna 1968. Takové bylo poselství Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 zapálil na pražském Václavském náměstí a o tři dny později zemřel v nemocnici. Jeho čin sice politický vývoj nezměnil, mnohým ale dodával v době normalizace sílu. A koncem 80. let připomínka studenta předznamenala konec totalitního režimu v Československu.

V Česku tento týden jeho památku uctili pamětníci, studenti, politici, zástupci akademické obce, občanských iniciativ a další lidé. Pietního pochodu v centru Prahy se zúčastnily čtyři tisíce lidí.

„Biskup Malý je pavlačová drbna“

Ačkoliv řada politiků přišla vzdát Palachovi hold osobně, prezident Miloš Zeman jen poslal věnce k jeho hrobu v Olšanech a k památníku k Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

„Já se nerad vystavuji setkání s blbci nebo blázny, a protože vím, že existuje skupina hlupáků, tak nevím, proč by se s nimi měl prezident republiky setkávat,“ vysvětlil Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech s tím, že jeho postoj byl výrazem pohrdání.

Zeman popřel i to, že by se nedostavil kvůli špatnému zdravotnímu stavu. „Všiml jsem si, že pan biskup Malý se stal pavlačovou drbnou, tvrdil, že jsem byl nedávno v nemocnici. Tady jsou desítky lidí, které potvrdí, že jsem v nemocnici nebyl. Mrzí mě, že i biskup lže,“ vyjádřil se prezident.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman svým kritikům: Jděte k volbám

Miloš Zeman je o čtyři roky starší, než by byl nyní Jan Palach. Podle svých slov tehdy doufal, že jeho čin zdvihne lidi z letargie.

„Musím s lítostí konstatovat, že nezdvihlo. Byla spousta krásných akcí, ale na druhé straně pak i díky tomu, že naši lidé byli zklamáni zradou svých vůdců a já byl kritizován, když jsem řekl, že vůdci zradili, ale ona to byla bohužel pravda, tak se přestěhovali na ty chaty a chalupy, přestali se zajímat o věci veřejné a bohužel ani dlouhodobě je z toho Palachova smrt nevytrhla,“ konstatoval Zeman.

„Palach přece jen svojí obětí přispěl k tomu, aby se jeho památka připomněla a přispěla ke svržení komunismu, to ale nevyváží smrt mladého člověka,“ řekl Zeman a dodal: „Kdo chce za svoji pravdu nebo za svůj názor bojovat, tak může bojovat pouze živý, když je mrtvý, tak jeho boj ztrácí smysl.“

Všem lidem, kteří by chtěli podobným způsobem protestovat proti němu nebo vládě Andreje Babiše (ANO), Zeman vzkázal: „Jděte k volbám, to je velmi stručná a jasná odpověd. Za komunistů svobodné volby nebyly, teď jsou - pokud se vám něco nelíbí, jděte k volbám.“

Zeman k Plockovi: Vyznamenání mu nedám 

Evžena Plocka, který se upálil čtvrt roku po Palachovi, chce jeho vnuk opět navrhnout na státní vyznamenání. Jde o takzvanou živou pochodeň číslo 3.

„Chtěl jsem ho vyznamenat a nechal jsem si zpracovat odborné posudky od historiků lokálních i celostátních, a protože o mrtvých dobře, tak poznamenávám, narozdíl od Palacha a Zajíce lze s úspěchem pochybovat o jeho motivaci. Nechtěl jsem nikoho urazit, ale vyznamenání mu nedám,“ vzkázal Zeman. 

 

elizabeth2006 ( 22. ledna 2019 07:25 )

A proc? Čím více si budou přidávat, tím se bude zdržovat, Proc?

elizabeth2006 ( 22. ledna 2019 07:22 )

http://tn.nova.cz/clanek/2-5-mesice-ve-funkci-odmena-143-tisic-resort-skolstvi-rozdava.html Lid i by mělo zajímat prehnane rozdělení penez. Spolecnost je rozdělená jsou jen chudí a bohatí.

elizabeth2006 ( 22. ledna 2019 07:13 )

At radeji se lidé věnují budoucnosti. To dopadne.

elizabeth2006 ( 22. ledna 2019 07:10 )

Zeman má pravdu.

Taurus70 ( 22. ledna 2019 06:55 )

Hold Prazaci nikdy nezklamou ,jsou to takovi republikovy klauni,co by jsme si bez nich pocali😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa