Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přepálený olej a fritézy plné špíny: Inspektoři řekli, kde raději nejezte

Autor: bud - 
18. ledna 2019
06:25

Špinavé fritézy, přepálený olej a rozkládající se tuky. To jsou podmínky přípravy jídla prakticky v každé čtvrté restauraci. Kontroloři z potravinářské inspekce se při nedávných návštěvách desítek podniků nestačili divit, v čem kuchaři fritují a smaží. A konstatovali, že něco takového je absolutně „nevhodné k lidské spotřebě“. Podívejte se na místa, kam byste raději na oběd nebo večeři vyrazit neměli.

Už v roce 2017 provedli inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) rozsáhlé kontroly toho, v čem restaurace a bistra smaží nebo fritují jídlo. Ukázalo se, že každý šestý podnik má s oleji problém a jídlo v nich připravené není pro zákazníky vhodné. Rozdali pokuty a čekali, že situace se zlepší.

Jenže kontroly provedené o rok později představovaly šok – situace je na mnoha místech dokonce horší a při inspekcích tentokrát nevyhověla hned každá čtvrtá restaurace. Celkem šlo o 77 provozoven, které s kvalitou oleje naprosto selhaly.

„Inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení, tedy vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků, a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, respektive k přípravě pokrmů,“ konstatoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„Modrošedý kouř, palčivá chuť“

Ukázalo se také, že restaurace nedodržují základní hygienické požadavky na fritézy. Ty byly špinavé a nacházely se na nich ztuhlé mastné nečistoty. Sádlem byly ucpané také filtry digestoří. V oleji také plavaly spečené zbytky předchozích pokrmů. „Vůně a chuť byly po přepáleném tuku, hořké a palčivé. Byl patrný modrošedý kouř a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ hodnotil například inspektor situaci v restauraci v Brtnici.

„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, bylo uloženo opatření k odstranění zjištěných nedostatků a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ řekl Kopřiva s tím, že přísné kontroly budou brzy pokračovat.

Inspekce na svém webu zároveň zveřejnila seznam podniků, kde mizerné fritovací oleje objevila.

Podívejte se na nekvalitní oleje, špinavé fritézy i další potíže, které inspektoři v restauracích a bistrech odhalili:

pavel11 ( 18. ledna 2019 11:33 )

okamžitě zavřít restaurace nikdy už nesmí dosta živnosták jenže za uplatu mu dají vždy vietnamci za uplatu i když neumí česky dostanou živnost,řidičák,stavební povolení,cokoliv uplatky berou všichni.A vietnamci když něco provedou řeknou neumím česky a jdou pryč který český podnikatel si to muže dovolit!!!Jak je možné že obchodní inspekce,celní,státní policie nezjistíkdo vydal živnosták někomu kdu neumí náš jazyk a kolik dostal uplátku že ho vydal kdy už konečně někdo začne řešit vydávaní živnostáku,řidičáku,stav povolení vietnamcum!!!

pepen ( 18. ledna 2019 08:35 )

V životě bych nešel na jídlo do Čínské nebo Vietnamské restaurace...i kdyby to prodávali za pár šupů!!!Je to národ ,který moc na čistotu nejsou a sežerou skoro vše co se dá včetně hlodavců atd.A Čechům dají do jídla cokoli ,nikdo nic neví co se děje v kuchyni !!!Dal bych jim likvidační pokuty !!!!

villon ( 18. ledna 2019 07:58 )

Já v hospodě jenom chlastám a jsem v poho.

zlymikes ( 18. ledna 2019 07:08 )

Zcela běžné,protože roli hraje cena fritovacích olejů.Mnozí majitelé objednávají i levné palmové oleje či kupují v různých akcích obyčejné olej/slunečnicové// a různé náhražky /ztužené tuky/. Ty jsou pochopitelně nevhodné a často přepálené po jednom použití. A co má chudák kuchař dělat,když nic jiného mu šéf nekoupí. Já,když chci jít do hospody na jídlo, obejdu si ji a očuchám. Přepálený olej se prozradí venku.

Zobrazit celou diskusi