Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mrtvé krysy, ohlodané potraviny a výkaly: Inspektoři v restauracích „valili“ bulvy

Autor: bud - 
13. ledna 2019
05:05

Spíše než rutinní kontrola to byla procházka peklem. Některé restaurace, bistra nebo prodejny potravin, které loni inspektoři navštívili, byly natolik zaplavené nečistotami, plísněmi, výkaly nebo jinými nechutnostmi, že je museli na místě zavřít. Celkem šlo o 165 provozoven, které mohly ohrozit i zdraví Čechů. Občas dokonce narazili na ohlodané potraviny a kuchaře, kteří neznali základní hygienické návyky.

Každý den provedou inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) několik desítek kontrol restaurací, pivnic, bister a dalších jídelních výdejen. Většinou narazí jen na větší či menší nedostatky, ale hned 165 provozoven bylo v natolik katastrofálním stavu, že je museli okamžitě uzavřít.

Jde o situace, kdy je přímo ohroženo zdraví zákazníků, například kvůli špíně nebo nevhodnému skladování potravin.

Výjimkou nejsou ani ohlodané potraviny nebo volně se povalující mrtvá zvířata. „K nejzávažnějším prohřeškům patří nezvládnutá regulace škůdců. Zejména výskyt živých a mrtvých hlodavců v provozovně, jejich exkrementů v potravinách nebo výskyt potravin poškozených okusem patří k nejrizikovějším situacím z pohledu ochrany zdraví spotřebitele, protože hlodavci a další škůdci jsou přenašeči nakažlivých onemocnění,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí SZPI Kopřiva.

Zbytky jídel, plísně a nulová hygiena

Některá místa byla plná plísně, špíny, prachu, nebo zbytků jídel. V restauracích byla špinavá i místa, kde se jídlo přímo připravovalo, a velmi nehygienicky vypadalo i nádobí nebo třeba mikrovlnná trouba. Inspektoři narazili i na provozovny, kde chyběla ochrana proti škůdcům a vůbec netekla teplá voda, takže si kuchař ani nemohl umýt před vařením ruce.

„Některé kontrolované osoby neovládají ani elementární pravidla hygieny při přípravě pokrmů,“ popsal Kopřiva.

Na takové nechutnosti narazili inspektoři během roku 2018. Celkem zavřeli 165 provozoven v Česku. Na takové nechutnosti narazili inspektoři během roku 2018. Celkem zavřeli 165 provozoven v Česku. | SZPI

„Stav ve všech provozech, ve kterých inspektoři SZPI uložili zákaz užívání prostor, objektivně představoval riziko pro zdraví spotřebitele,“ řekl Kopřiva s tím, že takový podnik může být otevřen až po odstranění závad a několikanásobné kontrole.

Dodal, že inspektoři loni zavřeli i několik běžných obchodů a maloobchodních prodejen, často kvůli nepořádku a riziku, že se na potraviny dostane nějaká špína, bakterie nebo nákaza. Šlo dokonce i o prodejny známých řetězců, například Tesco v Aši, Albert v Praze 4 nebo Penny Market v Kralupech nad Vltavou. Všechny uzavřené provozovny inspekce zveřejňuje na svém webu, a to včetně popisu a fotografií toho, co inspektoři viděli.

Podívejte se na ty nejhorší „nechutnosti“, které inspektoři viděli:

majojo ( 13. ledna 2019 16:32 )

Myla jsem brigádně nádobí v jedné č e s k é restauraci na počátku divoké privatizace. Co tam se dělo ve snaze co nejvíc a co nejdřív nahrabat, se mi ještě dnes vracívá jako noční můra. Myši (potkani) tam jistě také byly, ale některé ingredience jídel, to tedy byla síla. Opomineme-li omáčky míchané z tři dny starých zbytků (existovala zvláštní místnost, která oficiálně nepatřila k restauraci, kde se tyhle lahůdky skladovaly, takže inspekce do ní neměla přístup), ze sklizeného talíře do hry vracené brambory a knedlíky... Co obsahoval Katův šleh, je snad jasné. Proto býval na jídelníčku koncem týden, až se zbytky nahromždily....

nick55 ( 13. ledna 2019 14:49 )

Mandant - kecy v kleci. Za komoušů byla neteř na praxi na prodejně, a ve skladu museli šlapat na ztvrdlé bochníky chleba, aby změkly a šly zpátky na pult. Ale máš pravdu v jednom - na netu kolují fotky z jakéhosi kebabu - kuřata zpracovávaná na špinavé, zakrvácené podlaze vedle tureckých záchodů ( těch děr se šlapkami )fujtajbl

mandat ( 13. ledna 2019 14:14 )

Tohle by za komunistu nebylo. A to kdyby jste navstivili turecke a arabske restaurace a ty jejich kebaby,to by jste se teprve divili.Cinske restaurace a indicke jsou take chutovka,co se tyka hygieny.

blamal ( 13. ledna 2019 11:47 )

Tupoune.

borka30 ( 13. ledna 2019 10:27 )

Měli by zveřejnit o které tyto restaurace se jedná, aby se jim člověk vyhnul obloukem.

Zobrazit celou diskusi