Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Čučkaři a trapní chudáci.“ Zeman se opřel do kyberúřadu a BIS za varování před Huawei

Aktualizováno -
10. ledna 2019
21:45
Autor: ČTK, Mii, bel, všm - 
10. ledna 2019
11:30

Prezident Miloš Zeman se ostře opřel do Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli varování před technologiemi a výrobky firem Huawei a ZTE. Hlava státu označila ředitele úřadů za „čučkaře“ a „chudáky“, co se snažili jen zviditelnit. Uvedl to ve čtvrtek večer pro TV Barrandov. Podle Zemana Čína zvažuje odvetu, která by ohrozila miliardové investice českých firem v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku.

A na přetřes se ve čtvrtek dostala i předvánoční schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) velvyslanec označil za chybu, že se ke schůzce vyjádřil na sociální síti. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pak ambasadorovi doporučil, aby stáhl z Facebooku příspěvek, ve kterém komentoval obsah schůzky. Zeman tomu ale nasadil korunu.

Nemám rád, když se do obchodních vztahů plete ideologie, to je bolševický styl, ale v obráceném gardu. Chtěli se zviditelnit, ale chudáci se zviditelňují tak trapným způsobem, že kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu,“ řekl prezident na účet Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a BIS.

Němci jsou prezidentovi bližší než čeští experti

Podle Zemana německý Úřad pro kybernetickou bezpečnost uvedl, že tvrzení, že by společnost Huawei špehovala své zákazníky, nejsou podložená žádnými důkazy a vyzval k obezřetnosti před případným bojkotem čínského telekomunikačního obra.

„Pro tak závažné rozhodnutí potřebujete důkazy. A ředitel německého úřadu uvádí, že žádná průkazná zjištění nejsou. Tady máme dvě tvrzení proti sobě. Pokud jde o Němce, nepochybuji o jejich kvalifikovanosti, kterou mimo jiné prokázali tím, že odhalili americké špiclování telefonu kancléřky Merkelové. A protože nepovažuji náš národní úřad za souměřitelný s německým, tak dávám přednost jejich hodnocení,“ vysvětlil Zeman.

Zeman: Chtějí se zviditelnit a zavděčit

Pak už se Zeman pustil i do ředitele NÚKIB Dušana Navrátila a šéfa BIS Michala Koudelky, kteří oba o možné hrozbě Huawei hovořili. 

„Tito dva lidé vážným způsobem ohrozili ekonomické zájmy ČR. Začnu tím, že podle informací, které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření a ta by měla zasáhnout několik oblastí. V první řadě automobilku Škoda Auto, protože za mé předchozí návštěvy v Číně, tato s čínskými partnery uzavřela dohodu o investiční akci v Číně,“ řekla hlavu státu.

Když bude Čína nějakým způsobem omezovat podporu investiční aktivity, bude prý tratit nejen Škoda, ale celý automobilový průmysl.   

„Za druhé společnost Huawei uzavřela se společností PPF dohodu o spolupráci, která má směřovat mimo jiné k instalaci sítě 5G pro české území. Pro pořádek uvádím, že síť 5G má zrychlovat internet minimálně 10krát. Huawei je první v produkci těchto počítačových sítí a 4krát levnější než jiní. Je logické, že je ohrožena tato spolupráce, pokud se Čína rozhodně k restrikci,“ popsal Zeman a dodal, že Huawei také veřejně nabídl 8,5 miliardy korun pro investice do digitálních technologiích v Česku, což by mohl odvolat.

„Dělají to z blbosti, nebo za cizí peníze“

Podle prezidenta před čínským gigantem Navrátil a Koudelka varovali kvůli zviditelnění a ideologii. „Odpověděl bych citátem Jana Wericha: Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze. Každá instituce se snaží zviditelnit. I NÚKIB jsou čučkaři, stejně jako BIS. Nejde tu o věcnou argumentaci, ale o snahu zalíbit se v konkurenčním boji na komunikačním trhu jedné straně,“ tvrdil Zeman. 

Zeman se ke kauze Huawei už nepřímo vyjádřil během vánočního projevu. „Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti,“ řekl prezident, který již dříve kritizoval BIS, jež ve výroční zprávě za rok 2017 upozornila na rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb.  

Petříček: Záležitost je uzavřená

Ve čtvrtek před polednem čínský velvyslanec dorazil na ministerstvo zahraničí, kde o situaci kolem firem Huawei a ZTE jednal s ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD). Velvyslanec přijel do Černínského paláce více než půl hodiny před termínem a s médii při příjezdu nemluvil.

Brífink po jednání s velvyslancem začal o 20 minut po ohlášeném čase, své vyjádření četl Petříček zadýchaným hlasem převážně z papíru. „Věřím, že naše společné jednání napomohlo tomu, aby se podobná nedorozumění v budoucnu nestávala,“ zmínil ministr a dodal: „S panem velvyslancem jsme se shodli, že se chceme soustředit na pozitivní spolupráci a tímto považuji tuto záležitost za uzavřenou.“

Na dotaz Blesku, zda Číňané rovněž stáhnou ze svého Facebooku příspěvek, ve kterém ambasáda komentovala prosincovou schůzku velvyslance s Babišem, Petříček odpověděl: „Panu velvyslanci jsem sdělil, že by to bylo významné gesto, nicméně je to záležitost čínské ambasády.“ Po dvou povolených dotazech brífink skončil. Petříček si pak dopřál cigaretu na balkoně Černínského paláce.

Babiš zmínil čínskou lež

Babiš označil prohlášení čínského velvyslance o obsahu jejich schůzky za lež. „On (velvyslanec) to komentoval větou, že oba dva (Babiš a Čang Ťien-min) udělali chybu v tom smyslu, že místo aby ten požár hasili, tak ještě přilévali olej do ohně,“ uvedl předseda Senátu. Podle něj velvyslanec také uznal, že není šťastné, aby politici spolu komunikovali přes Twitter nebo Facebook.

Premiér se s čínským velvyslancem sešel před Vánoci v Průhonicích, kde přijímá soukromé i pracovní návštěvy. Čínská ambasáda poté v prohlášení uvedla, že varování před čínskými technologiemi se „nezakládá na skutečnosti“ a že „čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb“.

Babiš to v neděli označil za lež, česká vláda podle něj žádnou chybu neudělala. Nesdělil, zda bude žádat omluvu.

Kubera chce udržovat vztahy v Čínou

Kubera s velvyslancem debatoval o potřebě udržovat vzájemné vztahy obou zemí na dobré úrovni. Probíral s ním také rozvoj elektromobilů, k němuž má výhrady s ohledem na nutnost budovat nové energetické sítě. Zmínil rovněž kritiku Číny za kopírování evropských výrobků. Podle něj je to nutno brát i z hlediska čínské tradice v napodobování, která je součástí čínské kultury. „Napodobování a kopírování je svým způsobem čínským národním sportem,“ dodal předseda Senátu.

Kauzu vyvolalo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něhož používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei to odmítla a vyzvala k předložení důkazů. Varování podle NÚKIB neznamená bezpodmínečný zákaz uvedené technologie používat a nemíří na běžné uživatele.

Babiš původně nařídil, aby se zařízení této firmy zbavil i úřad vlády. Později ale uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože úřad svoje varování zpočátku nedostatečně vysvětlil. „Po vysvětlení ze strany NÚKIB je jasné, že jeho varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek,“ uvedl Babiš.

Vláda v pondělí uložila správcům kritické infrastruktury analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru Huawei a ZTE. Podle metodiky NÚKIB mohou úřady zohlednit rizikovost technologií obou společností už při zadání veřejných zakázek.

pravda_boli ( 15. ledna 2019 13:50 )

Pan Zeman je jednička

ivoadIIer ( 11. ledna 2019 19:31 )

Oplzlosti může říkat soudruh Zeman do televize, já je nesmím ani zde opakovat, vyhvězdičkují mi to.

5nastolevceskych ( 11. ledna 2019 19:29 )

Už našli ten Peroukkův článek?

ivoadIIer ( 11. ledna 2019 19:27 )

Zemanoidi, máte krátkou paměť. Kvnda,kvnda, Ekonomičtí *** a další...

ivoadIIer ( 11. ledna 2019 17:28 )

Nedivíme, když vidíme, že jsme jediný stát, jehož představitel tak oplzle mluví do televize.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa