Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dítě odrodila po telefonu: Je to holčička a je růžová! Záchranáři už jen přestřihli pupeční šňůru

Operátoři a operátorky olomoucké záchranky umí z dispečinku dokonale poradit po telefonu. Problém pro ně není ani vést porod.
Operátoři a operátorky olomoucké záchranky umí z dispečinku dokonale poradit po telefonu. Problém pro ně není ani vést porod.  (Autor: ZZS Olomouckého kraje)
Autor: rys - 
4. ledna 2019
10:43

Dramatický, ale krásný zákrok připsala na konto olomoucké záchranky její operátorka Radka B. (47). Ve středu pomohla po telefonu přivést na svět zdravou holčičku. 

„Nejprve volal syn rodičky, ale když jsem se představila, tak se lekl a položil to. Ve druhém hovoru jsem už mluvila přímo s maminkou s tím, že rodí a potřebuje sanitku,“ prozradila operátorka a dodala: „Poslala jsem vůz a zůstala s ní na telefonu.“

Než záchranka přijela, nastal překotný porod, který ale rodička pod vedením zkušené operátorky skvěle zvládla. „Je to vždy nepopsatelný pocit, když si uvědomíte, že jste jediný člověk, který může pomoci. Navíc šlo o porod, tedy ne o jeden, ale hned o dva životy. Bylo to, jako bych tam byla s ní,“ prozradila operátorka. Záchranáři, kteří na místo dorazili, jen přestřihli pupeční šňůru a maminku i se zdravou holčičkou převezli do porodnice.

Za největší odměnu operátorka Radka B. považuje větu, kterou maminka řekla hned po porodu, když na její pokyn zjišťovala, jakou má děťátko barvu a zda dýchá. „Ona je růžová a je to holčička. A je nádherná,“ byla prý ta nejkrásnější věta, kterou operátorka ve sluchátku slyšela.

Zobrazit celou diskusi