Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutek končí, nového krále korunují v Thajsku během oslav trvajících tři dny

Autor: ČTK, kal - 
1. ledna 2019
11:45

Nový thajský král bude oficiálně korunován během třídenních oslav, které se uskuteční letos od 4. do 6. května. Informoval o tom v úterý královský palác. Dosavadní thajský korunní princ, Mahá Vatčirálongkón (66), se stal formálně novým králem už v prosinci 2016, nedlouho po smrti svého otce Pchúmipchona Adundéta. Korunovace byla ale odložena kvůli rok trvajícímu smutku za zesnulého panovníka, který byl zpopelněn v říjnu 2017.

„Jeho veličenstvo se domnívá, že je třeba pro štěstí národa a celého království uspořádat korunovační oslavy podle královských tradic. Tyto oslavy by si měl užít veškerý lid,“ citovala agentura Reuters z prohlášení paláce.

Během třídenních oslav bude král oficiálně korunován 4. května, korunovační průvod se uskuteční o den později a 6. května se král setká s veřejností a zahraničními účastníky oslav, dodal palác.

Pchúmipchon Adundét zemřel 13. října 2016. Uctívaný král vládl 70 let a byl nejdéle vládnoucím panovníkem na světě. Jmenování nového thajského krále před dvěma lety byl formální proces, kdy předseda parlamentu vyzval k převzetí trůnu korunního prince, který trůn následně přijal. Stal se tak Rámou X., tedy desátým monarchou dynastie Čakrí.

Novému monarchovi, který nyní oficiálně nese jméno Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, je 66 let.

Zobrazit celou diskusi