Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pohřeb za 2 miliardy: Král se hrabal v popelu svého nebožtíka otce, přihlížel syn Alžběty II.

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. října 2017
15:25

Nový thajský král Mahá Vatčirálongkón podle tradice vede pohřební ceremoniál svého otce, celý smuteční obřad bývalého krále Pchúmipchona Adundéta vyjde Thajsko na 90 milionů dolarů (téměř 2 miliardy korun). Dalším bodem rozloučení se zesnulým monarchou je přeměna jeho ostatků ve svaté relikvie. Do Bangkoku dorazil i princ Andrew, vévoda z Yorku, a třetí nejmladší potomek britské královny Alžběty II.

Král Mahá Vatčirálongkón v pátek provedl dav černě oděných truchlících městem, v rukou přitom třímal otcův popel, ze kterého posléze vybral ty části, z nichž se stanou svaté relikvie a budou uložené ve svatyni v historickém centru Bangkoku. Včera zahájil kremaci, kterou sledovaly deseti tisíce. Lidé v davu neskrývali slzy a dojetí, král Pchúmipchon Adundét byl velmi oblíbený.

Dnes byl dav na bangkockém náměstí o poznání menší, stále ale čítal tisíce Thajců. Nový král Mahá Vatčirálongkón předsedal obřadu, při kterém byly ostatky jeho otce přeměněny v relikvie, sám je za zvuků duchovní thajské hudby pokropil svěcenou vodou. Následně jim požehnal i nejvyšší thajský patriarcha, představený řádu buddhistických mnichů. Relikvie budou uloženy ve svatyni Velkého paláce v historickém centru Bangkoku.

Na pohřební ceremoniál dorazily deseti tisíce lidí

Pohřební ceremoniál, který trvá pět dní, začal ve středu. Vyvrcholením byl právě včerejší obřad zpopelnění ve zlatém pavilonu v thajské metropoli. Ceremoniálu se účastní členové královských rodin a vysocí političtí představitelé z více než 40 zemí světa.

Ceremoniál je kombinací buddhistických náboženských obřadů a rituálů hinduistických bráhmanů. Symbolická pohřební urna byla z královského paláce na místo kremace na nedalekém náměstí převezena v pozlaceném kočáru, který se používá při pohřbech členů královské rodiny od konce 18. století. Táhlo ho více než 200 vojáků v tradičních červených uniformách. Procesí doprovázela hra na bubny a flétny.

Na místě královského pohřebního obřadu bylo vztyčeno osm konstrukcí, které symbolizují osm hor, jež jsou podle thajského náboženského systému vrcholy univerza. Stavba tohoto krematoria o výšce 50 metrů trvala rok. Hranici, zdobenou květy ze sedmi druhů santalových stromů, díky které se má panovníkova duše dostat do nebe, zapálil jeho syn. 

Král Pchúmipchon Adundét

Thajsko po smrti krále drželo rok oficiální smutek. Královu vládu provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability. Pchúmipchon Adundét (†88) se těšil nesmírné úctě a oblibě. U politiků měl značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V Thajsku se během jeho vlády vystřídalo 26 vlád. Běžní Thajci ho dokonce tak zbožňovali, že o něm mluvili jako o „otci“. Jeho smrt je všechny zasáhla. „Nemůžu vyjádřit svůj zármutek. Cítím se jako dítě, co přišlo o otce,“ uvedla hospodyně Bunpherm Buatová (56).

Král Pchúmipchon Adundét byl nejdéle vládnoucím monarchou na světě, na trůnu strávil sedm dekád. Byl vychován ve Švýcarsku a vlády se ujal v 18 letech v roce 1946 poté, co byl za záhadných okolností zastřelen jeho starší bratr Ananda Mahidol. Korunován byl o 4 roky později, v tu dobu moc monarchie značně poklesla. To ale během své vlády změnil.

Thajsko proměnil v jedno z nejbohatších království na světě s velmi silnou a vlivnou armádou. „Thajsko v té době potřebovalo krále, který zemi sjednotí a stane se symbolem její budoucnosti. Lidé ho našli v mladém Pchúmipchonovi Adundétovi a kolem něj vybudovali prosperující říši,“ uvedl jeden z odborníků na Thajsko z Čulalongkornovy univerzity. „Mezi lidmi byl považován za poloboha,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi