Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Měl by méně pařit s Rusy.“ Zeman to schytal za kritiku BIS, agentů se zastal i Babiš

Autor: pal, vei, ČTK - 
7. prosince 2018
13:32

Možná to chce méně chodit pařit na ruskou ambasádu.“ Do prezidenta Miloše Zemana se za jeho kritiku „čučkařů“ z BIS pustil z Bruselu nejen europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), kritika se na hlavu prezidenta snesla napříč Sněmovnou. Od vládních stran i opozice. Bezpečnostní informační služby se zastali i premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Jsou to „čučkaři“, zkritizoval prezident Miloš Zeman Bezpečnostní informační službu. Za bezprecedentní útok na české zpravodajce ze strany ústavního činitele sklidil kritiku opozičních politiků a nepochopení ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a premiéra Andreje Babiše(ANO). Ohradila se i samotná informační služba. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ovšem vrací úder a pouští se do BIS se slovy, že se zpravodajci snaží zasahovat do politiky.

Nehoráznost, zuří opozice

„Jsou to čučkaři, tam kde mají teroristu, je tam, tam nikoho nenajdou. Vymýšlí si místo toho ruské špióny a opět nikoho nenajdou,“ vyjádřil se o BIS Zeman na TV Barrandov. 

Kritika ze strany opozičních politiků na sebe nenechala čekat. Upozorňují na to, že je nepřípustné, aby nejvyšší ústavní činitel země veřejně kritizoval a znevažoval práci bezpečnostní informační služby této země. 

Podle poslance a člena komise pro kontrolu BIS Marka Bendy Zeman podkopává důvěryhodnost tajných služeb a respekt ČR v zahraničí. Své výhrady má sdělovat ministrům či příslušným orgánům. „Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse," podotkl.

Člen bezpečnostního výboru Pavel Žáček (TOP 09) označil za nehorázné, aby Zeman podobně hovořil o instituci, která hájí bezpečnost ČR. „Je nutné BIS podpořit,“ řekl. Vyjádření chápe v kontextu toho, že Zeman se osobně mstí zástupcům institucí, s kterými je ve sporu.

Europoslanec: Méně chodit pařit s Rusy

Předseda STAN Petr Gazdík napsal, že Zeman je „úplně mimo“ a chová se spíše jako přítel Kremlu než jako hlava státu. „Rozhodně nesouhlasím se zpochybňováním práce české tajné služby,“ uvedl.

Na prezidentovy blízké vztahy s Ruskem a Čínou upozorňovali i další politici. Místopředseda bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) novinářům řekl, že prezident účelově vytrhává díly výroční zprávy a hodnotí je, jak se mu to hodí. „Pan prezident často jezdí do Ruska a Číny. Já to chápu tak, že hájí zájmy svých sponzorů, protože to spojení je prokazatelné,“ konstatoval. V případě Ruska i Číny hovořila BIS o tom, že jejich zpravodajci vyvíjejí v Česku rozsáhlou činnost a často při tom využívají diplomatické krytí.

„Prezident zpochybňuje kredibilitu BIS poté, co označila za bezpečnostní hrozbu ruské a čínské špiony. Přestože je to skandální, lepšího vysvědčení se službě od současné hlavy státu nemohlo dostat. Svou práci dělá evidentně dobře. Díky za to,“ napsal na Twitter předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

A další se přidávají. Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský prezidenta upozorňuje na to, že BIS je hodnocena jako jedna z nejlepších zpravodajských služeb v Evropě, a to jak Izraelci, tak Američany. Možná to chce méně chodit pařit na ruskou ambasádu a více mluvit se spojenci,“ rýpe do prezidenta.

Ovčáček: Absolutně nepřípustné

A právě kvůli tomuto tweetu nastala mela. Zpravodajská služba ho totiž sdílela. A to si nenechal ujít mluvčí hradu Jiří Ovčáček. BIS na svém oficiálním účtu na Twitteru sdílela tweet europoslance T. Zdechovského, ve kterém je hrubě urážen občany přímo a svobodně zvolený prezident republiky. V demokratické zemi absolutně nepřípustné!“ napsal prezidentův mluvčí.

A do zpravodajců se pustil dál. BIS má tomuto státu sloužit, ne dělat politiku. To přísluší demokraticky zvoleným zástupcům lidu, kterým je BIS podřízena,“ upozornil mluvčí Hradu.

Zastání Miloš Zeman nenašel tentokrát ani u Tomia Okamury (SPD). „Ke zprávě BIS máme věcné výhrady, neboť její formulace vyvolávají zbytečnou mediální a politickou hysterii. Neznamená to však, že můžeme zapomínat na statečnou práci lidí a jejich službu ČR,“ řekl šéf SPD.

Jediný na straně Zemana je šéf komunistů Filip

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se také informační služby zastává: „Pokládám práci BIS za naprosto profesionální, jsem s ní spokojen. Dostávám výstupy a nevidím důvod, proč ji kritizovat. Stanovisku pana prezidenta nerozumím. Jsem jak s prací BIS, tak i pana plukovníka Koudelky naprosto spokojený.“ 

Ministr vnitra přitom i zpochybňuje prezidentovo tvrzení, že za šest let BIS nechytila ani jednoho špiona. „Nemohu to komentovat, je to věc, která spadá pod nějaký režim utajení, ale nemyslím si, že to bylo takto,“ řekl pro Blesk zprávy Hamáček.

Zpravodajců se zastal i premiér Babiš. „BIS odvádí profesionální práci a mám s nimi jen dobré zkušenosti. Vláda ani výbory Sněmovny neměly za uplynulé období k její práci žádné výhrady.“ sdělil Blesk zprávám premiér.

Jediný, kdo se tak Miloše Zemana zastal byl předseda komunistů Vojtěch Filip. „Pan prezident má jistě k dispozici více informací než já a nemám důvod mu nevěřit,“ napsal. Má spíš důvěru v prezidenta než výroční zprávu BIS, řekl novinářům.

marmat ( 9. prosince 2018 12:35 )

Mohl by pařit kdekoliv , ale KRIM neexistuje....možná adrenalin na KRYMU s námořníky!

kradlous ( 8. prosince 2018 16:35 )

Tak to je úspěch!!!Za několik let odhalit nějakou Ruskou buňku.Za ty peníze to není špatný džop.

marmat ( 8. prosince 2018 10:15 )

Tak sorry jako....pokud nejste člen bezpečnostního výboru ...a VEJŠ, tak musíte mít k dispozici nutně pouze klasickej "vejcuc" pro lidi/veřejnost..... Čučkaři jsou např. na fotbálku v Horní/Dolní!!!A taky urážíte Rusy, že nemají špiony...to není bezpečné !

marmat ( 8. prosince 2018 10:10 )

Tak sorry jako....pokud nejste člen bezpečnostního výboru ...a VEJŠ, tak musíte mít k dispozici nutně pouze klasickej "vejcuc" pro lidi/veřejnost..... Čučkaři jsou např. na fotbálku v Horní/Dolní!!!

salto ( 8. prosince 2018 08:45 )

CAPS LOCK - asi nějaký problém s psychikou, že? Ostatně tvoje příspěvky o tom svědčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa