Pokud vám dnes připadá ozdobený vánoční stromek směnkami přitažený za vlasy, na přelomu devatenáctého století jste na takové nevšední vyzdobení mohli narazit. Na Staroměstském náměstí ale rozhodně ne. „Prostřednictvím měst se na přelomu osmnáctého a devatenáctého století vánoční stromeček začal šířit po celé Evropě. U nás byl zaznamenán v Praze v roce 1812,“ prozradil kurátor výstavy Michal Cihla z Muzea Karlova mostu, které poodhaluje onen první pražský vánoční stromek.

Tehdejší režisér Stavovského divadla Liebich pozval o vánocích do své vily v Libni hereckou společnost,“ prozradil Cihla příběh, který se za tak nevšední výzdobou skrývá. A právě po bavorském vzoru, odkud pocházel, volil netradiční zdobení. Herci mu pak za směnky dali dárky.

Výstava v Muzeu Karlova mostu nabízí Pražanům podívanou nejen na první pražský vánoční strom. Jako tradičně před svátky tady nechybí výstava nejrůznějších druhů betlémů. „Letošní výstava Muzea Karlova mostu sestává z předmětů zapůjčených Národopisným oddělením Národního muzea, tvoří je například skříňové betlémy z 19. století, figurky do jesliček a historické ozdoby na stromeček,“ dodává kurátor výstavy Michal Cihla.

K vidění tady je například Slaměný betlém v životní velikosti polského umělce Andrzeje Wrzecionka, který slámou provoněl celou chodbu, Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, Africký z ebenového dřeva, Námořnický i betlém z kukuřičného šustí. Malou ochutnávku si můžete prohlédnout v galerii článku.

Kdy? Do 3. února 2019
Kde? Muzeum Karlova mostu
Vstupné? výhodněné rodinné vstupenky (2 dospělí + 2 děti) za 780 korun

Fotogalerie
19 fotografií