Pro letošní vánoční trhy v centru Prahy byl vybrán opravdový titán mezi stromy. 61let starý, 22 metrů dlouhý, zhruba 12 metrů co do průměru široký smrt ztepilý z Rynoltic vzbuzoval údiv už na dálku. Bylo to právě kvůli jeho výšce, proč jej nechal nynější majitel pozemku Svatomír Moc pokácet, respektive proč jej rovnou nabídl společnosti Taiko k okrášlení Staroměstského náměstí.

Stalo se tak dokonce hned o letošních Velikonocích, jak se pro Blesk.cz svěřil jeho nynější majitel Svatomír Moc. Ten se totiž obával toho, že jestliže zafouká silnější vítr, může mu spadnout strom na dům, který obýval. Při jeho vzrůstu a při nedávných podzimních orkánech se není čemu divit. A paní Jalloul, která nemovitost vlastnila předešle, jedině přitakává. „Když zafoukal vítr, byli jsme v úzkostech, zda ten strom nespadne,“ svěřila se.

Znala strom od „miminka“

Paní Jalloul, rodným jménem Pešková, se v Rynolticích narodila i vychodila základní školu. „Můj otec zde pracoval jako obvodní lékař a matka jako zdravotní sestra,“ svěřila se. „Pamatuji si strom ještě jako dítě. Ale je pravda, že těch smrků tu oproti dnešku bylo více. Že bych si jej pamatovala nějak více oproti jiným, to zase ne.“ Pozemek se zchátralou nemovitostí i s budoucím „slavným“ smrkem si pořídila až v roce 1984.

„Dlouho jsem chtěla v Rynolticích koupit chalupu,“ uvedla paní Jalloul. Volba nakonec padla na daný pozemek, a to ze vcelku pragmatického důvodu. „Chvíli přede mnou si koupili rodiče dům, chalupu naproti přes ulici, který dodnes patří mé sestře. To byl ten hlavní důvod,“ vysvětlila.

Království šišek

Chalupu paní Jalloul vlastnila něco málo přes 25 let. Za ta léta si nejen s pozemkem, ale i se stromem užila své. Strasti i radosti. Za vše zmiňuje především „kanonádu“ šišek. „Šišky jsme sbírali a zatápěli s  nimi ve venkovním krbu,“ líčí. Zároveň též potvrzuje slova pana Moce, nynějšího majitele, který strom věnoval na vánoční trhy, že spadaného jehličí bylo až až.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhalo kácení a převoz vánočního stromu pro Staroměstské náměstí v Rynolticích na Liberecku. David Zima

Pod smrkem paní Jalloul spolu s rodinou trávila nezapomenutelné chvíle. „Strom byl svědkem bouřlivých silvestrovských oslav v listopadu 1989, kdy Občanské fórum s naší vlajkou přišlo na terasu  všem popřát. Všichni jsme měli slzy na krajíčku.“ vzpomíná. „V roce 1993 jsme zde opět slavili, už ne tak bouřlivě, rozdělení Československa za účasti některých politických špiček z naší politické scény.“

Generálka na Vánoce

Ačkoliv se má obecně za to, že rynoltický smrk čeká 1. prosince jeho „vánoční“ premiéra, není tomu docela tak. Paní Jalloul jej totiž nechávala vánočně zdobit už předešle. „Strojili jsme jej odshora dolů svíčkami,“ svěřila se.

„Strom pro nás zdobil pan Kačena, bývalý starosta. Jako horolezec vylezl na strom a svíčky instaloval. Dodnes by měly být na stromě,“ uvádí paní Jalloul. „Osvícený strom byl vidět z hlavní silnice. Po čápech na komíně v létě to byla zimní atrakce pro projíždějící.“ Ale jak šel čas i ona sama brala v potaz nebezpečnou výšku stromu. Kdyby spadl, kdo ví, jaké škody na majetku či zdraví mohl vykonat. „Sama jsem také uvažovala, že strom daruji na vánoční trhy. Původně do Liberce, ale neuspěla jsem.“
Video
Video se připravuje ...

Košatý smrk, který měří 22 metrů, už od rána zdobí Staroměstské náměstí. Takto jej tam převáželi. David Malík

Tak se vánoční strom z Rynoltic dostal řízením osudu do Prahy, na vánoční trhy, které se pravidelně umisťují v nejrůznějších světových anketách mezi těmi nejkrásnějšími. Ostatně i tak odůvodnil nynější majitel stromu Svatomír Moc své rozhodnutí, věnovat jej právě na Staroměstské náměstí. „Jsem rád, že takhle udělá radost ještě mnoha lidem a proslaví se vlastně po celém světě, místo toho, aby skončil jen tak pokácený a v krbu,“ vysvětlil pro Blesk.cz.

Fotogalerie
85 fotografií