Zatímco v loňském roce pořadatelská společnost Taiko vsadila na historické a mytické motivy, letos se okrášlení trhů ponese ryze v pohádkovém duchu. Pořadatelé totiž vsadili na pohádku rovnou nejpohádkovější – o Popelce. Právě jejími motivy budou letošní staroměstské trhy doslova prošpikovány.

Rok bohatý na výročí

Výběr motivu se letos docela nabízel. „Tento rok slavíme 200 let od složení koledy Tichá noc, 100 let od vzniku Československé republiky,“ uvedla na tiskové konferenci mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze, „a 45 let od vzniku filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.“

Právě její hudba, kterou zkomponoval Karel Svoboda, bude doprovázet rozsvěcení vánočního stromku na Staroměstském náměstí, kdy se bude střídat se skladbou Johna Williamse Somewhere in my Memory z kultovního filmu Sám doma. Úvodního rozsvěcení se zhostí herec Pavel Trávníček, který zavzpomínal na to, jaké bylo natáčení pohádky před 45 lety.

„Nastal menší úlek, když tu zaznělo, že už je to 45 roků,“ sdělil s úsměvem na tiskové konferenci Trávníček. „Když si vzpomenu na tu pohádku, jediné, co se mi vždy na první dobrou vybaví, je to, že nám byla strašlivá zima. V punčocháčcích jsme pobíhali po Šumavě, kde bylo -17, -18 stupňů. To bylo strašlivé,“ svěřil se charismatický herec, který přesto nezastíral radost, že padla volba právě na tuto pohádku.

Trhy zahájí pohádkový princ v „nedbalkách“

Slavnostní zahájení trhů se chystá 1. prosince. Na tento den je naplánováno i první rozsvícení vánočního stromu, ačkoliv kdo o něj přijde, dočká se jej jinak každou hodinu v ostatní dny. Jen u toho prvního dne bude asistovat právě Pavel Trávníček.

Video
Video se připravuje ...

Letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí se ponesou v duchu pohádky Tři oříšky pro Popelku. Vánoční stromek proto poprvé rozsvítí Pavel Trávníček, který i na natáčení pohádky zavzpomínal. David Zima

„Myslím si, že je to úžasná čest,“ komentoval pro Blesk.cz volbu ikonické pohádky Trávníček. „Nejen já, ale i všichni Češi si váží toho, že zrovna Tři oříšky pro Popelku byly vybrány jako motiv pro letošní vánoční trhy, protože pohádka se stala koloritem Vánoc. Každý rok jsem se tísnil v davu, který stál kolem stromku, když se poprvé rozsvěcel, takže si letos velmi vážím toho, že jej budu rozsvěcovat zrovna já,“ poukázal na svou novodobou úlohu coby prince z legendární pohádky. Ale se vším všudy to bohužel nebude. „Nedovedu si představit, že bych tam stál v tom pohádkovém kostýmu. Jednak by mi byl asi o deset centimetrů malý a byla by mi asi hrozná zima,“ dodal se smíchem.

Vánoce 2018: ekologicky a s novým logem

Hodně diskutovanou novinkou, kterou společnost Taiko letošním rokem zavádí, je 100% BIO kompostovatelný servírovací materiál. „Rozhodli jsme se přihlásit k zodpovědnosti za životní prostředí,“ sdělil k tomu obchodní a marketingový manažer Michal Navrátil. Ten připustil, že byla ve hře i možnost vratných kelímků.

Takto budou vypadat trhy na Staroměstském náměstí pro letošní Vánoce.
Autor: Taiko a. s.
Nakonec zvítězila varianta kompostovatelného „nádobí“, jehož výslednou efektnost bude sledovat jak Ministerstvo životního prostřední, tak i Vysoké učení technické v Brně. V blízkosti všech tří inkriminovaných náměstí budou rozmístěny viditelně označené odpadkové koše, do kterých se kelímky a tácky budou moci vhazovat. Organizátoři rovněž představili i letošní logo pro vánoční trhy. Zhostil se jej uznávaný český designér Pavel Šťastný, který je podepsaný například pod logem Občanského fóra. „Logo mělo být dle požadavků příznivé a hravé,“ vysvětlil Šťastný. Proto sestává z typických vánočních atributů, jako je smrková větévka, perníček, sněhulák či typická skleněná koule.

Není trh jako trh

Zatímco po vizuální stránce bude Staroměstské náměstí vyzdobeno tematikou pohádky o Popelce, Václavské náměstí se bude oproti předešlým letům lišit. Jeho světelná výzdoba totiž bude v odstínech modré a růžové. „Chtěli jsme Václavské náměstí odlišit od ostatních, a to zejména barevně,“ vysvětlil za společnost SOS dekorace Jakub Olbert. Náměstí Republiky bude sázet na střízlivější provedení v podobě klasických červených, žlutých a bílých barev.

Dominantou Staroměstského náměstí se i pro letošek stane statný smrk, tentokrát dovezený až z liberecké obce Rynoltice. U něj z jedné strany bude rozložený betlém, z druhé strany bude dětský i dámský fotokoutek. Ten bude navíc stylizovaný do obřího stříbrného střevíčku, ve kterém si dámy budou moci vyzkoušet svou nožku, zda jim padne. „Jak jsem viděl ten střevíček, konečně vím, komu ten střevíček padne. Je to Helena Růžičková,“ rozveselil přítomné Trávniček při pohledu na střevíc.

Kulturní program

Vánoční trhy na všech třech náměstích budou zahájeny 1. prosince hned zkraje adventu. Potrvají přitom až do 6. ledna 2019, kdy je svátek Tří králů. Po celou tu dobu, na všechny dny, připravili organizátoři pestrý kulturní program, který se nejčastěji skládá z dětských dílen, večerů s Večerníčkem či až 150 hudebních, tanečních či divadelních představení. Součástí budou i charitativní projekty.

Fotogalerie
67 fotografií