Více než stokilometrou štreku na americkém trucku Kenworth má za sebou smrk pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Strom totiž pocházel až z neveliké obce Rynoltice na Liberecku. Jeho původní majitel Svatomír Moc měl o jeho účelu jasno prakticky už od Velikonoc, kdy jej sám organizátorům trhů pro tento účel nabídl, a to kvůli jeho výšce.

„Když začal foukat vítr, hodně to s ním kinklalo,“ prozradil pro Blesk.cz majitel. „Vždy jsem si říkal, snad vydrží! Kdyby totiž spadl, mám ho v obýváku. Teď jsem rád, že tu budu mít sluníčko a zároveň je to pro mne úleva, že se nemusím obávat, kdy zase přijde nějaký silný vítr,“ dodává v upomínku na dva po sobě jdoucí podzimní orkány Herwart a Fabienne, které letos a loni pustošily Česko.

Nocleh před branami Prahy

Strom v neděli pokácel několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou Jiří Vorlíček, pro kterého se jednalo už o sedmý vánoční strom pro Staroměstské náměstí. „Letos to nebylo jednoduché. S jeřábníkem jsem musel komunikovat přes plot a strom měl také hodně členitých kořenových náběhů, takže se musel průběžně upravovat pařez,“ vysvětlil médiím.

Video
Video se připravuje ...

Košatý smrk, který měří 22 metrů, už od rána zdobí Staroměstské náměstí. Takto jej tam převáželi. David Malík

Jeřáb, který jistil strom z pole zpoza plotu, aby nespadl, jej po podřežení přenesl přes plot, a následně jej po nezbytných úpravách převezl několik desítek metrů přes pole, kde na silnici čekal na naložení americký truck společnosti Pavel Švestka. Ačkoliv samo kácení začalo v ranních hodinách, z Rynoltic se jedenašedesátiletý smrk vypravil téhož dne až za tmy. Ponejprv se vypravil do Milovic u Prahy, kde „přenocoval“ do pondělí, aby Prahu konečně navštívil v úterý brzy zrána. V noci cestoval proto, aby nekomplikoval dopravu.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhalo kácení a převoz vánočního stromu pro Staroměstské náměstí v Rynolticích na Liberecku. David Zima

Pražský král letošních Vánoc

Sice se na území pražské metropole nachází řada vánočních trhů, nemůže být pochyb o tom, že ty na Staroměstském náměstí jsou pro svou malebnost vskutku ikonické. Návštěvníky lákají zdaleka. I proto je Svatomír Moc rád, že se pro jeho pokácený strom nalezlo takové uplatnění.

Do Prahy se na něj chystám podívat,“ uvedl. „Jsem rád, že takhle udělá radost ještě mnoha lidem, a proslaví se vlastně po celém světě, místo toho, aby zůstal jen tak pokácený,“ uzavřel majitel stromu. Slavnostně se rozsvítí až při začátku adventu, který připadá na nadcházející sobotu.

Fotogalerie
76 fotografií