Strom kácel několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou. Jiří Vorlíček už takto kácel sedmý vánoční strom pro Prahu. „Letos to nebylo jednoduché. S jeřábníkem jsem musel komunikovat přes plot a strom měl také hodně členitých kořenových náběhů, takže se musel průběžně upravovat pařez tak, aby kácení bylo bezpečné,“ popsal kácení.

Vánoční smrk je 61 let starý a měří 22 metrů. A právě kvůli výšce si začal jeho majitel o letošních Velikonocích pohrávat s myšlenkou, že ho pokácí. „Široko daleko je tady jediný takto vzrostlý, kdyby totiž spadl, spadne nám do obýváku,” uvedl Svatomír Moc.

„Bylo mi ale líto jen tak ho pokácet,takhle udělá ještě radost hodně lidem,” prozradil majitel s tím, že na zahradě už nikdy jiný strom nezasadí. „Musel jsem sbírat kvanta šišek, uklízet jehličí a když foukal vítr, hodně to s nim kinklalo, takže jsem se bál, že mi může spadnout na dům. Takhle konečně budu mít klid a na zahradě sluníčko,” dodal Svatomír Moc, který si pohled na ozdobený vánoční strom na Staroměstském náměstí nenechá ujít.

 

V úterý na Staroměstském náměstí

Pokácený strom do Prahy rovnou nepojede. Z neděle na pondělí „přespí“ v Milovicích u Prahy v areálu firmy Švestka, která zajišťuje jeho vánočního giganta. Smrk potáhne z Rynoltic klasický americký truck Kenworth.

„Tentokrát však bylo nakládání stromu složitější. Strom jsme museli nejdřív uvázat a zajistit speciálním pásovým jeřábem, který ho po odříznutí a upravení kmenu, stále zavěšený převeze přibližně 160 metrů po poli k silnici, kde byl opět připraven americký truck s přepravníkem. Na něj se opatrně položil a větve se k němu postupně přivázaly, abychom se vešli do povolených průjezdných profilů,“ upřesňuje Martin Švestka, vedoucí přepravy stromu, zástupce přepravní společnosti Pavel Švestka, s. r. o. 

Takto probíhalo kácení a převoz vánočního stromu:

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhalo kácení a převoz vánočního stromu pro Staroměstské náměstí v Rynolticích na Liberecku.  David Zima

Fotogalerie
34 fotografií