Všechna třpytící se krása, která dodá trojici náměstí v centru metropole vánoční lesk, se připravuje měsíce dopředu. O tom, co lidé budou moci obdivovat od 1. prosince do 6. ledna, se rozhoduje už v únoru. „Ze zhruba pěti nejzajímavějších návrhů vybíráme jediný, na němž od září pracuje zhruba 40 lidí,“ prozradila Blesku Hedvika Výborná, projektová manažerka společnosti S.O.S. - Dekorace.

Než se poprvé rozsvítí velkolepý vánoční strom, rozvoní grilované pochoutky i svařák, ve výrobních halách se realizují nápady návrhářů, které leckdy dají výrobcům zabrat. Vyřezává se ze dřeva i polystyrenu, do požadovaných tvarů se připevňují světla. Když se v prosinci rozsvítí, promění náměstí Republiky, Václavské a Staroměstské náměstí ve sváteční klenot.

Musejí odolat všemu

Stromečky, vločky, koule, rampouchy... jednotlivé ozdoby se ani nepočítají. Jsou jich ale tisíce, jen větších zdobených koulí je na 700 kusů. Rekordních čísel dosahují i světelné řetězy. „Ten na vánoční strom Staroměstského náměstí měří zhruba kilometr,“ uvedla Výborná. Při výrobě dekorací se využívají přírodní i nejmodernější materiály. „Nejdůležitější je, aby vydržely všechny rozmary počasí,“ dodala Výborná. Kromě mrazu musí zvládnout i déšť a třeba také UV záření.

Video
Video se připravuje ...

Přípravy ozdob na pražský vánoční strom trvají měsíce. Alexander Malachovský

Sáně od Schwarzenberga

Jedním z hlavních prvků letošní výzdoby jsou 100 let staré sáně jako z pohádky. Ve skladu na své využití čekaly několik let, teď se pod rukama dekoratérů omlazují a dostávají i nové čalounění. „Před sto lety na nich pravděpodobně jezdili návštěvníci panství Schwarzenbergů na Orlíku,“ řekla Blesku mluvčí vánočních trhů Hana Tietze. „Do vlastní sbírky je zakoupil majitel S.O.S. Dekorace, letos se firmě hodí do vánočního konceptu trhů,“ dodala.

Fotogalerie
11 fotografií