Před říjnovými volbami Pirátská strana zaplnila Prahu billboardy, na nichž stálo, že vysadí milion stromů. Pro idnes.cz to Zdeněk Hřib ještě rozvedl: „Závazek vysadit jeden milion nových stromů není nijak přehnaný, ačkoliv může vypadat jako ambiciózní. Postačí, když Praha zvýší tempo výsadby nových stromů zhruba o polovinu a nebude se soustředit jen na vysazování kolem Prahy, ale i v ulicích,“ prozradil současný primátor.

V rozhovoru pro Reflex.cz architekt Vít Máslo vysvětlil, proč je podle něj tento slib nesmysl: „Já nevím, jak to počítá. Ani neví, kolik jeden strom stojí, ale řekne si, že jeden strom stojí třeba tisíc korun. Někde to vykopá za tisíc korun, takže za dva tisíce korun zasadí strom. Krát milion a to už jsou nějaký miliardy,“ začíná vypočítávat, kolik by stál nákup stromu a jeho zasazení, jenže to je podle Másla složitější.

Miliony a milardy

Podle renomovaného architekta před zasazením musí člověk získat různá povolení: „Je to strašně složitá věc. Musíte mít padesát různých razítek, aby vám povolili síťaři do chodníku strom vůbec zasadit. Navíc sítě jsou skoro všude, takže strom se musí vyhnout kanalizaci, elektrice, což stojí klidně miliony a miliardy. Sítě jsou totiž pod chodníky nezkorigované, jinak by už všude stromy byly,“ vysvětluje Vít Máslo.

O nedostatku bytů nebo o stavění pro milionáře se dozvíte v rozhovoru:

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Vítem Máslo Prostor X

Podle odhadu architekta stojí překopat chodník kvůli jednomu stromu na sto tisíc korun: „ Je to úplně nesmyslný číslo, a ani to nestihne za čtyři roky. Vysázet milion stromů nestihne ani za čtyřicet let,“ odsuzuje předvolební slib pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Fotogalerie
5 fotografií