Loni v březnu si Kuchařky bez domova splnily sen. Dámy, které přišly o střechu nad hlavou a které díky projektu neziskové organizace Jako doma roky předtím připravovaly jídlo formou cateringu, si v březnu 2017 otevřely vlastní bistro - Jídelnu. A jak už napovídá název, ceny v ní byly takřka lidové. V Praze byste do té doby levnější veganský podnik objevili jen stěží.

Chceme změnu

Jenže v červnu letošního roku se dveře podniku zavřely. „Přišly jsme o provozního. A tak jsme si řekly, že si dáme na léto oraz a v půlce září opět otevřeme. Ale nevyšlo to,“ svěřila Lenka Vrbová z Jako doma. Kromě chybějícího provozního byly zásadním faktorem i peníze.

Podnik totiž není dostatečně finančně samostatný na to, aby se z prodeje jídla uživil. „Dotujeme ho zatím z grantů a darů, které dostáváme od příznivců,“ prozradila Vrbová, která doufá, že jednoho dne se podaří podnik dostat do takového povědomí, že tato pomoc nebude třeba. „Bez toho bychom nepřežily.“

V prosinci jsou zpět, ale...

Kuchařky bez domova ale se svou Jídelnou rozhodně nekončí. Pro milovníky levné veganské kuchyně máme skvělou zprávu. Bistro by mělo otevřít už v prosinci, přesné datum ale stále není známo. „Otevřeme zpočátku jen na pár dní v týdnu, abychom se zajely s novým provozním,“ řekla pro Blesk.cz Lenka Vrbová. Do budoucna se prý lidé mohou těšit na tematické snídaně, brunche a možná i prodlouženou večerní otevírací dobu.

A co bylo s kuchařkami během léta? Ženy bez domova, které Jako doma zaměstnává, uzavřením Jídelny o práci nepřišly. Celé ty měsíce stále kuchtily. Jen ne ve svém podniku, nýbrž se vrátily ke starému úspěšnému cateringu, kterému by se chtěly věnovat i do budoucna poté, co otevřou brány Jídelny.

Fotogalerie
28 fotografií