Vše začalo nenápadně. Dosud bezproblémové Anně se ve škole zhoršil prospěch. Rodiče pak v jejím mobilu objevili tajnou korespondenci. Ukázalo se, že má na sociální síti druhý profil a potají se schází s přítelem (16). „Zjistili jsme, že za ní tajně jezdil i jiný známý (22). Vylákal ji k sobě a zneužil,“ řekl zdrceně otec dívky.

Dlouhý výslech a pak sebepoškozování

Anička dlouho mlčela, bála se, že by jí nikdo nevěřil. Nakonec začala psychické problémy řešit sebepoškozováním. „Podali jsme na oba mladíky trestní oznámení. Bylo jí v té době jen 14 let. Ani několikahodinový výslech a vleklé vyšetřování policie jejímu stavu rozhodně nepomohly,“ popsal tatínek.  „To nejhorší ale teprve přišlo. Anička se pokusila o sebevraždu,“ dodal táta.

Zabít se chce odhodlání, napsala dívka

„Sebevražda je velký čin, protože se zabít chce veliké odhodlání a velkou odvahu. Nechci, aby byl někdo smutný nebo tak. Chci, aby na mě všichni pamatovali jako na veselou a bláznivou holku...“

Kvůli pokusu se zabít dívka skončila v psychiatrické léčebně. Rodiče Aničky doma našli i dívčinu závěť. „Tvrdila, že život nemá cenu. Bylo hrozné slyšet tohle říkat své dítě,“ řekla matka dívky. Oba mladíci u soudu dostali za zneužití podmínku. Tím to pro ně skončilo, pro Aničku ale nikoliv. Psychické problémy má dodnes. Otec Anny varuje rodiče.  „Příběh naší Aničky je varováním pro všechny rodiče. V telefonech mají různé aplikace, dokážou se domlouvat tajně, posílají si nahaté fotky. Je důležité kontrolovat, s kým si píší, kolik mají profilů na sociálních sítích, a jakmile se objeví problém, ihned ho řešit,“ řekl otec Anny. 

 Dětský psycholog PhDr. Miloslav Čedík: Mladí lidé nechtějí vnímat rizika!

Anička narazila na úskalí sociálních sítí. Ta pro Blesk.cz přiblížil dětský psycholog PhDr. Miloslav Čedík. „Ve chvíli, kdy se někdo pohybuje na sociálních sítích, tak si může ten protějšek velmi zidealizovat,“ vysvětluje odborník. Druhá věc podle něj je, že když už dojde k setkání, tak by to mělo být na místech, kde je ruch, kde s tím člověkem nebude o samotě. „Mladí lidé to nechtějí respektovat, nechtějí to riziko vnímat,“ dodal Čedík.

Proč Anička začala se sebepoškozováním, které vyústilo v pokus o sebevraždu? Zřejmě za to mohlo obrovské zklamání. „Vytvořila si ideální fantazii o tom protějšku a pak to dopadlo,  jak to dopadlo. Takový debakl má obrovské odezvy ve vnímání mladého člověka,“ popisuje psycholog a dodává: „Mladý člověk se může cítít totálně na dně. U citlivějších jedinců to může vyústit až k sebepoškozování, případně pokusu o sebevraždu.“

 Jasno má Čedík i ve výchově dětí. A apeluje hlavně na rodiče! „Tak, jak učíme děti doprvní výchově a přijde nám to samozřejmé, tak musíme učit děti komunikovat na sítích,“ říká Čedík. Podle něj bychom měli začít už u dětí mladšího školního věku. Důležité je děti poučit, mluvit s nimi o rizicích, ale zároveň s potomky diskutovat a mít s nimi dobrý vztah, aby se k nám vraceli pro radu. „Mnozí rodiče mají pocit bezpečí, když  je dítě v bytě a není vystaveno rizikům návykových látek nebo závadovým skupinám, ale neuvědomí si, že to riziko hrozí i v tom pokoji, kde je dítě na počítači a komunikuje,“ uzavírá Čedík.