Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nalezená Aranka měla tělo plné nádorů. Fenka zemřela při operaci

Autor: Kateřina Lang - 
5. listopadu 2018
11:55

Fenka anglického buldoka Aranka, která našla útočiště v klatovském útulku, zemřela. Veterinář zjistil, že těžce nemocné zvíře mělo tělo plné nádorů. Do útulku se společně se slepým mopsem Mopym dostala Aranka na konci října. Opuštění psi se toulali u silnice nedaleko Klatov. Vedoucí útulku o oba nalezence pečovala, jak nejlépe mohla, fenku se ale nepodařilo zachránit.

Aranka strávila v klatovském útulku zhruba dva týdny, během kterých si užívala lásky a péče své ošetřovatelky Miloslavy Šeflové. Podle ní musel oba nalezené psy někdo záměrně vyhodit, oba totiž do útulku dorazili v žalostném zdravotním stavu a podvyživení.

I když se zdálo, že zvířatům pobyt v klatovském útulku svědčí, u Aranky se objevily problémy. „Začalo se jí zvětšovat břicho, a tak jsme jeli k veterináři, který jí udělal sono. Vevnitř byly nádory a bylo to hodně špatný. Ve středu se operovala a bohužel tam žádná šance nebyla,“ popsala nalomeným hlasem vedoucí útulku Miloslava Šeflová.

Fenka, která život zřejmě strávila v množírně, si tak aspoň před smrtí užila péče a lásky. Pro svého původního majitele totiž zřejmě fungovala jen jako stroj na rození štěňat. Tomu odpovídá stav jejího bříška a také zhnisaná děloha.

„Aranka také sotva chodila. Já se přikláním k tomu, že se s tím nenarodila, ale žila celý život v kleci a měla minimálně pohybu,“ dodala vedoucí útulku.

Video  Na Klatovsku někdo vyhodil dva zubožené psy. Oba skončili v útulku, Aranka pak zemřela  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Tyrana nehledá jen policie

Aranka i její slepý společník Mopy se potulovali u silnice nedaleko Klatov směrem k letišti. Právě tady začalo pátrání po jejich původním majiteli, který by za jejich zubožený stav měl nést odpovědnost. Hledání viníka se kromě policie ujala i samotná vedoucí klatovského útulku.

„Měli jsme nějaké tipy, odkud by mohla zvířata pocházet, zatím se ale nic nepotvrdilo. A tak hledáme možného chovatele kolem Měčína a dál tímto směrem, uvedla Šeflová.

Pátrání ale nebude snadné, Aranku ani Mopyho zatím nikdo nepoznává. Pokud dvojice psů opravdu pochází z množírny, je také možné, že nikdy nebyla venku. Pokud někdo tuší, komu mohla Aranka a Mopy patřit, ať se určitě ozve. Buď na policii, nebo klidně mně. Já už si to pak sama rozjedu, slíbila Šeflová.

Případ už vyšetřuje klatovská policie. Zahájili jsme úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Pokud bude pachatel vypátrán a obviněn, hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky, řekla k případu klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Pro Mopyho našli nový domov

I přesto, že Aranka svůj boj o život prohrála, Mopy dělá své ošetřovatelce radost. Kvůli neléčenému šedému zákalu je sice slepý, na zahradě i v domě se ale dokáže dobře zorientovat a handicap mu nevadí.

Nalezenci v klatovském útulku ještě v době, kdy oba žili: Aranka a Mopy Nalezenci v klatovském útulku ještě v době, kdy oba žili: Aranka a Mopy | Kateřina Lang

„Na celém tomhle smutném příběhu je přeci jen něco dobrého. Pro mopse Mopyho máme totiž připravený domov. Ještě ho čeká celkové vyšetření a pak půjde do nové rodiny. Je to neskutečný mazlík a zaslouží si už jen krásný život, uzavírá vedoucí klatovského útulku.

jonn ( 5. listopadu 2018 12:28 )

To jo .

Zobrazit celou diskusi