„Po objevení množírny ve Starém Plzenci jsme se ve stejný den vydali na místo trvalého bydliště chovatelky, jelikož jsme měli důvodné podezření, že právě v tomto bytě by mělo docházet k dalšímu množení a týrání psů,“ uvedl na Facebooku spolek Hlas zvířat.

Aktivisté  panelák hlídali přes noc do čtvrtečního rána. Podle nich chtěla totiž žena psy přemístit ven z bytu právě v tentýž večer. Ochránci zvířat podali na ženu trestní oznámení pro podezření z týrání většího počtu zvířat, zanedbání péče o větší počet zvířat z nedbalosti a dalších skutků a podali i podnět k domovní prohlídce a zadržení chovatelky.

„Osmačtyřicetiletá žena nechala psy volně pohybovat po bytě nebo je měla zavřené v klecích. Byt fungoval jako jejich množírna. Žena je podezřelá z týrání zvířat a ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ řekla policejní mluvčí Hana Rubášová.

Veterináři něco takového nepamatují

V bytě byli zejména malí psi. „Jednalo se o psy malých společenských plemen, čivavy a jejich křížence různého stáří, o jednoho psa plemene hovawart,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Václav Poláček. Mezi psy byla dospělá zvířata, štěňata i ještě sající štěňata.

Veterinární správa zjistila porušení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zvířata byla podle veterinární správy týrána a chována v nevhodných podmínkách. „Chovatelka byla kontrole přítomná, spolupracovala,“ řekl Poláček. Psi byli převezeni do útulku.

Státní veterinární správa spolupracuje na případu s policií. Za týrání zvířat lze podle zákona uložit až pětileté vězení. Poláček nemá v paměti, že by se v poslední době podobný případ v kraji stal. „Určitě ne, tento případ se jednoznačně vymyká běžným kontrolním zjištěním,“ dodal.

Co našli v domě chovatelky den předtím?

Prohlídku rodinného domu ve Starém Plzenci u Plzně provedli policisté a veterinární správa ve středu. V nevyhovujících podmínkách a ve znečištěném prostředí tam žilo téměř 20 psů. „Na zahradě byli zjištěni dva psi plemene hovawart a v obydlí pak šestnáct psů malých plemen - čivavy, jezevčíci a kříženci,“ uvedl ve čtvrtek zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer a dodal: „Podmínky chovu byly naprosto nevyhovující. Všude značný nepořádek, výkaly a silný zápach po čpavku.“

Spolek Hlas zvířat na své facebookové stránce uvedl, že zachránění psi byli zubožení, nemocní a často i slepí. Navíc na pozemku i v domě bylo velké množství mrtvých psů - zakopaných, spálených a někdy ponechaných v pytlích.

VIDEO: V domě v Sedleci u Plzně živořili zanedbaní psi.

Video
Video se připravuje ...

V domě na Plzeňsku živořili zanedbaní psi, nejspíše tam byla množírna. FTV Prima