Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbídačené psy našli u silnice na Klatovsku. Aranka možná rodila i třikrát ročně

Autor: Kateřina Lang - 
3. listopadu 2018
06:00

Aranku a Mopyho našli uprostřed noci na silnici u Klatov. Fenka anglického buldoka a mops skončili v klatovském útulku. Podle vedoucí zařízení to vypadá, že oba nalezenci pochází z množírny. Našli je totiž v žalostném zdravotním stavu: Aranka má zdeformované nohy a Mopy je slepý.

Podle vedoucí klatovského útulku Miloslavy Šeflové je téměř nemožné, aby dvojice majiteli samovolně utekla. Je přesvědčená, že obě zvířata u silnice někdo vyhodil. „Ten stav, když přišli, byl hrozný. Mopy má neléčený šedý zákal, a proto je slepý. Aranka sotva chodí. Já se přikláním k tomu, že se s tím nenarodila, ale žila celý život v kleci a měla minimálně pohybu,“ popisuje stav obou zvířat Šeflová.

Arance je odhadem sedm let a kolikrát během života porodila, to si nikdo netroufá odhadovat. Podle Šeflové je možné, že rodila i třikrát do roka. „O tom se mi ani nechce mluvit, protože když jsem se jí podívala na bříško, tak mě vzal vztek. Takhle opravdu nevypadá fena, která je po jednom porodu. Podle stavu cecíků jich muselo být opravdu víc, zlobí se ošetřovatelka.

Vedoucí útulku musí oba nalezence krmit třikrát denně. Vedoucí útulku musí oba nalezence krmit třikrát denně. | Kateřina Lang

Obě zvířata zřejmě pochází ze stejného místa a podlomené  zdraví má i mops. „Ty oči jsou opravdu zanedbané a to nemluvím o tom, kolik měli na sobě blech a dalších parazitů. Srst měli mastnou a slepenou, že se na ně nedalo ani sáhnout, a to nemluvím o zápachu,“ zmínila Šeflová.

„U misky jsou jako šílení“

Oba psi přišli do klatovského útulku silně podvyživení. Krmení dostávají po menších dávkách třikrát denně, aby si jejich organismus opět zvykl na potravu. „Nechci se domýšlet, čím je kdo krmil. Vypadá to, že neznají vůbec maso. Navíc jsou oba u misky jako šílení, i přesto, jak často je krmíme, stále hltají,uvedla vedoucí útulku.

Video  Na Klatovsku někdo vyhodil dva zubožené psy. Oba skončili v útulku a až se zotaví, budou hledat nový domov.  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Oba nalezenci potřebují přibrat a také se naučit základní věci, jako je venčení mimo pelíšek. Ani jeden z nich nezná procházky nebo mazlení. Případ už řeší policie. Klatovští policisté celý případ prošetřují a pátrají po původním majiteli, který by mohl být obviněný z trestného činu týrání zvířat. Podle vedoucí útulku je zvláštní, že zvířata nikdo nepoznává.

„Aranka je specifický pes a nikdo ji nikdy neviděl, třeba nějací sousedi nebo lidi z ulice. To napovídá k tomu, že pochází z množírny, kde byla hodně dobře schovaná. Já si ale dám tu práci a majitele si najdu. Tohle nikomu nesmí projít,pohrozila. 

Aranka i Mopy budou časem hledat nové domovy. Pro oba by byl ideální život v domku se zahradou a možností spát uvnitř.

Sledujte psí příběhy také na Instagramu a Facebooku Blesk tlapky a dozvídejte se novinky z rubriky jako první.

Monikay ( 3. listopadu 2018 09:54 )

To je dobře že je někdo našel

elssa ( 3. listopadu 2018 09:40 )

Ochranáři už mě začínají rozčilovat jsou to neuskuteční blbci tak se nedivte že nic nemůžou. Fena buldoka rodí obyčejné císařem takže se musel dělat někde na veterine v okolí tudíž psy musí znát veterinář a pes hara jednou nebo dvakrát ročně takže třikrát do roka je nesmysl. Pokud budou dělat ochranare takovýhle tupci bude to furt dokola. Anglicky buldok se prodává do výkupu zhruba za 10 až 15 tisíc štěně takže kontrolu všech výkupcu. Další věci je ze s tímhle se budeme setkávat dost často vysloužile feny z mnoziren se utrácí nebo jinak zabíjí a nebo je někam odvezou a pustí. Dokud budou fungovat výkupcu štěňat legální tak bude nabídka. Stačí zakázat výkup a dovolit pouze vývoz psů např 5 štěňat ročně k chovatelskym účelům a uvidíte jak budou lesy plně psů všech ras. Veterinární správa musí zvednou zadky od kafe a jít konečně něco delat

Sanydenny ( 3. listopadu 2018 09:18 )

Ano, feny obvykle hárájí dvakrát ročně, některá plemena jen jednou a jsou feny, které hárájí i třikrát do roka, takže to skutečně možné je.

irena.toledo ( 3. listopadu 2018 09:02 )

U nás v činžáku mají v jednom bytě 2 fenky, které jsou pořád těhotné. Rodina na tom vydělává. Už aby se to nějak postihovalo.

naidka ( 3. listopadu 2018 07:57 )

Osudy psíků, kteří už splnili požadavky svých majitelů-tyranů a stali se nepotřebnými, jsou velmi smutné. Smutné je zároveň i to, že vedoucí klatovského útulku neví, kolikrát do roka se hárá fenka a ještě jí dali příznačné jméno, které je terčem posměchu.

Zobrazit celou diskusi