Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlastíka (†1) zabil doma rodinný pes: Ten kluk ho pořád otravoval, tvrdil majitel u soudu

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2018
13:00

Soud v Přerově začal ve čtvrtek řešit případ ročního Vlastíka kterého loni po Vánocích zabil rodinný pes. Třicetiletý Lukáš Č., přítel Vlastíkovy tety a spolumajitel psa, je obžalovaný z usmrcení z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení. Muž v osudnou chvíli zůstal se svým psem, křížencem argentinské dogy a stafordšírského teriéra, a třemi dětmi v pokoji bytu sám. Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy dítě zatahalo psa za ocas. Podle žalobce nezajistil Lukáš Č. jeho dozor a nezajistil jeho řádný výcvik.

Lukáš Č. u soudu uvedl, že jej tragédie mrzí a denně na ni myslí. Odmítl však, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu, podle něj byl pes "splachovací" a s dětmi vyrůstal. Přiznal však, že napadené dítě psa často obtěžovalo, píchalo ho do očí, tahalo za ocas i za varlata. Podle žalobce Davida Pivody obžalovaný vzhledem k temperamentu nezajistil výcvik zvířete a nezajistil jeho řádný dozor. "V omezeném prostoru se pohyboval v blízkosti tří dětí, které se s ním hrály," uvedl žalobce.

Neštěstí se stalo v třípokojovém bytě na panelovém sídlišti v Předmostí u babičky napadeného chlapce. V osudnou chvíli byl Lukáš Č. v obývacím pokoji se psem a dětmi sám. Jeho přítelkyně, sestra matky napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni. "Ve chvíli, kdy muž vstal z křesla a chtěl si jít zakouřit, pes s dominantní povahou po zatáhání chlapcem za ocas, dítě napadl. Opakovaně ho kousl do lebky a silně trhl, způsobil mu masivní zranění hlavy, dítě bezprostředně zemřelo na místě," uvedl žalobce.

Lukáš Č. u soudu uvedl, že roční Vlastík se v bytě ocitl ve chvíli, kdy se obžalovaný vrátil z venčení. Jeho matce prý volali, aby si dítě vyzvedla, ale údajně jim típala telefon. "Vůbec nevím, jak se to odehrálo. Otočil jsem se ve chvíli, kdy děti zakřičely a já viděl malého, jak leží na zemi. Zavolal jsem záchranku a odvedl děti do kuchyně. Přítelkyně byla v šoku," vypověděl Lukáš Č. Doplnil, že psa chtěli po incidentu utratit, nyní se nachází v karanténě v psím útulku.

Podle babičky se neštěstí stalo ve chvíli, když si sedla v kuchyni. "Vzala jsem chlapce do náruče, letěla jsem do koupelny a přiložila ručník k ráně," uvedla. "Ty děti samy nebyly, v životě bychom si nedovolili, abychom děti zavřeli se psem. Byla jsem na to velice opatrná," uvedla žena. Řekla, že pes obžalovaného poslouchal. Kvůli tragédii jsou nyní v rodině problémové vztahy. "Musela jsem od dcery poslouchat, že jsem vrah," dodala. Podle matky dítěte chlapec zřejmě psa vyprovokoval. Dodala, že dítě bylo velmi aktivní.

Obžalovaný se u soudu hájil tím, že pes byl bezproblémový a běžně k nim chodili domů příbuzní i známí s dětmi. Otec napadeného dítěte tvrdil, že pes nebyl příliš vychovaný. Přiznal ale, že ho chlapec tahal, ale zvíře si to prý nechalo líbit. Psa prý obtěžovali dříve i dospělí. "Dospělí ho cvrnkali do kulí, ostatní se tomu chlámali. Chlapec poté psa zatahal za varlata. Tehdy jsme u toho byli celá rodina, už nevím, jak jsme reagovali," uvedl otec.

Muži za usmrcení z nedbalosti hrozí až šest let vězení. Případ vyšetřovali policisté půl roku, zpočátku nevyloučili, že se počet obviněných rozšíří, nakonec obvinili pouze Lukáše Č. Policisté si kvůli objasnění tragédie vyžádali také znalecké posudky.

 

TerkaL ( 3. listopadu 2018 11:08 )

Takový hovado jako jste VY určitě nemá děti a doufám, že nikdy mít nebude. Za Váš názor vám přeju abyste CHCÍPNUL !!!!!!!

cotoje ( 2. listopadu 2018 08:12 )

Lidi jsou zkur.wy.syni pořídí si zrů.du a pak pláčou, nechala bych je zakousnout nějakým čok.lis.kem všechny

bezodkladne ( 1. listopadu 2018 18:01 )

Roční dítě je skoro ještě mimino. Nechápu jak může někdo nadávat na tak malé dítě. Chudáček malý. Dospělí jsou na vině. Pošahaná rodina.

lokii ( 1. listopadu 2018 14:06 )

Tolik tragedii se uz stalo a lide se stale nepouci - rocni dite bude psa "otravovat" - zejmena, kdyz jsou dospeli tak ubozi a ukazi mu veci, ktere samozrejme toho psa boli. Kdo se bavi tim, ze cvrnka psa do varlat?! A myslet si, ze kdyz psa hlidam, tak se nic nestane - to je druha hloupost. To zvire je tak rychle, ze clovek ani nestaci zareagovat a stisk je tak silny, ze pokud pes (nebo jine zvire) nepusti samo, tak se ten dospely muze jen modlit, aby to male dite prezilo. Je to priserna hruza, kdyz se neco takoveho stane, ale bohuzel - vsichni majitele psu vykladaji, jak je ten jejich pes hodny a pratelsky. Kde je zajisteno, ze kdyz je to zviratko pratelske ke mne, tak bude ke kazdemu jinemu.

neznalek88 ( 1. listopadu 2018 13:55 )

Už to, jak se dospěláci z rodiny chovali k psovi, dokazuje, co to bylo za debilní lidi. Cvrnkat psa do varlat a chlámat se tomu Doufám, že majiteli v lochu spoluvězňové také budou do koulí cvrnkat, aby viděl, jaké to je. Jednoznačně nezodpovědná rodina a tyrani a hovada. Zavřít by je měli všechny. Nemohou se divit, když dítě od nich vidělo taková zvěrstva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání