Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mirečkovi (†5) psi v Lužci roztrhali krk, tělíčko trhali i po jeho smrti, popsal u soudu znalec

Autor: ČTK - 
4. dubna 2017
10:56

Příčinou smrti pětiletého Mirečka, který loni v Lužci nad Cidlinou na Královéhradecku zemřel po útoku psů, bylo vykrvácení z rozsáhlých poranění. Dítě zemřelo po několika minutách, uvedl znalec. Před soudem čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti otec chlapce a majitel několika psů Pavel H., v případě prokázání viny jim hrozí až šest let vězení.

„Příčinou smrti bylo zevní vykrvácení z rozsáhlých poranění především na krku, kde došlo k přerušení žil a tepen,“ řekl soudní znalec Petr Lacina. Vznik zranění je podle něj možný vysvětlit opakovaným působením zubů a drápů psa. Podle znalce některá ze zranění, například na končetinách a trupu, vznikla až po chlapcově smrti.

Lacina nechtěl odhadovat, jak dlouho útok psů na chlapce trval. Na dotaz, zda je možné říci, který ze psů útočil, odpověděl, že mu to nepřísluší. Znalkyně z oboru kynologie se kvůli nemoci z úterního líčení omluvila, soud s ní dohodne nový termín její výpovědi.

Před soudem vypovídali také sousedé či známí otce chlapce, kteří se shodli na tom, že chlapec věděl, jak se má ke psům chovat, a žádné riziko v jeho chování nespatřovali. „Od malička mezi nimi byl, určitě měl přehled,“ řekl soused. Svědci také shodně ocenili, jak se otec k chlapci choval a jaký měli vzájemný vztah.

Podle spisu otec 18. září ponechal syna bez dozoru na zahradě u domu Pavla H., kde bylo osm psů různých plemen, například tři feny belgického ovčáka. Psi cíleným útokem dítěti způsobili rozsáhlé zranění na krku, kterému chlapec i přes pomoc záchranářů podlehl. Majitel podle obžaloby psy řádně nezajistil a ponechal je volně pobíhat po zahradě, kde bylo malé dítě. Otec chlapce, který se sám věnuje dlouhá léta kynologii, u soudu již dříve řekl, že byl přesvědčený, že od smečky psů žádné nebezpečí nehrozí.

Podívejte se na video s popisem dalšího napadení dítěte psem.

urim ( 4. dubna 2017 14:18 )

urim ( 4. dubna 2017 14:15 )

Mám za to, že psi těchto plemen a v takovém množství jsou zajištěni jen vysokou zděnou překážkou s pořádným kotcem a né takovým provizoriem. Pokud vím tito psi neútočili na člověka poprvé. Naprosto souhlasím s názorem, že pokud pes ,třeba i ve smečce napadne dítě,nebo i dospělého , patří ho utratit a je to jen a jen vina chovatele, který dobře neodhadl své schopnosti a povahu psa. Děcka i rodiny je mi velmi líto,nic už to nevrátí.

naidka ( 4. dubna 2017 14:14 )

Otec se synem prý nebyli na návštěvě u souseda poprvé a psi byli na ně zvyklí. Byla to souhra nešťastných náhod - bohužel.

urim ( 4. dubna 2017 14:06 )

elzbet1 ( 4. dubna 2017 13:36 )

Který kynolog může nechat ditě a tak malé se smečkou těhle psů,kteří jsou nevypočitatelní a zrovna tak malé dítě. Nikdy člověk neví, co jeden nebo druhý udělá. Za to,co ste stalo mohou jenom ti dva "kynologové",kteří podle mně zanedbali základní pravidla. Ti psi za nic nemohou! Stále mám na paměti slova chovatelky našeho prvního psa(trpasličího pudla): psa samotného s dítětem nejmíň do 13ti let nedovolte!!! Mám to na paměti vždy a nikdy jsem nedovolila malé děti naše psy pohladit,možná se to zdá ujeté,ale....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání