Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Rozkaz k vraždě musel přijít shora.“ Důkazy mluví proti princovi, tvrdí exšéf rozvědky

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2018
12:28

Bývalý šéf britské tajné služby MI6 John Sawers si je jistý tím, že příkaz k vraždě oponentního novináře Džamála Chášukdžího „musel přijít shora“. Podle něj všechno ukazuje na nejužší kruh kolem korunního prince Mohameda bin Salmána. „Všechny důkazy mluví proti princovým přátelům i proti němu samotnému,“ tvrdí Sawers. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Sawers poukázal na to, že všichni muži patří do blízkého kruhu přátel korunního prince. Je nepravděpodobné, že by bin Salmán nevěděl o jejich „misi“ v Istanbulu. „Chášukdžího buď zabili přímo na princův rozkaz, nebo na rozkaz jeho nejbližších poradců, aby princovy ruce zůstaly pomyslně čisté,“ řekl Sawers.

Saúdskoarabská verze Chášukdžího smrti

Saúdská Arábie konečně přiznala, že novinář Chášukdží je po smrti. K jeho úmrtí mělo podle nich dojít během potyčky na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si 2. října přišel vyzvednout dokumenty potřebné pro svatbu. Jejich verze se ale naprosto rozchází s tou, kterou předložila turecká policie.

Turkové: Byla to naplánovaná brutální vražda

Turkové hned od Chášukdžího zmizení tvrdili, že ho Saúdové na konzulátu zabili. Podle vyšetřovatovalů však šlo o naplánovanou brutální vraždu. Chášukdží byl mučen a rozřezán zaživa. Kusy jeho těla následně vrahové rozpustili v kyselině, aby za sebou zametli všechny stopy. Tuto teorii potrzuje i to, že 2. října do Istanbulu přiletěla patnáctičlenná skupinka Saúdů, kteří pak dorazili na konzulát. Turkové podle všeho mají k dispozici také zvukové nahrávky i videonahrávky vraždy.

Vraždící komando se skládalo ze členů ochranky korunního prince, vojáků a dalších vysoce postavených úředníků. Přijel s nimi i forenzní patolog Saláh Muhammad Tubajdží, který podle Turky sebraných důkazů novináře rozřezal. Všichni do Turecka přicestovali na své pasy, jejich pohyb na letišti i u konzulátu zachytily kamery.

Princ ani král prý o ničem nevěděli

Saúdskoarabský královský palác uvedl, že korunní princ ani král Salmán o Chášukdžího smrti nevěděli a rozhodně jeho vraždu nenařídili. Tamní prokuratura po zprávách o novinářově smrti a domnělé účasti  Saúdské Arábie zahájila vlastní vyšetřování. Na jeho základě bylo zatčeno 18 Saúdů, kteří jsou do případu zapleteni. Královský palác několikrát zopakoval, že muži jednali bez princova nebo králova vědomí.

Mezi zatčenými je i zástupce velitele saúdskorabské tajné služby a bin Salmánův oblíbenec generál Ahmad al-Assirí. To byl „obětní beránek“, kterého Rijádu předhazoval i Washington. „Příkaz k vraždě nebo únosu Chášukdžího nikdy neexistoval. Princ nevěděl o této operaci, sám by takový rozkaz nikdy nevydal,“ sdělil saúdskoarabské státní televizi jeden z úředníků královského paláce, který si nepřál být jmenován.

Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. Lidé se dožadují spravedlnosti pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího. | Reuters

Sawers: Svůj podíl na tom má i Trump

Bývalý špion rovněž kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vládu za jejich postoj k případu a k Saúdské Arábii obecně. „Nemyslím si, že by tohle bin Salmán udělal, kdyby si nebyl jistý, že ho Trumpova vláda podrží.“ Dodal, že Chášukdžího smrt ukázala, jak nebezpeční jsou lidé, kteří si myslí, že jim jejich vztah s USA zajistí beztrestnost.

Bílý dům krok Saúdské Arábie přijal s nadšením, Trump vysvětlení saúdskoarabské prokuratury věří a nepochybuje o tom, že Saúdové případ vyšetří. Už dříve se nechal slyšet, že Chášukdžího smrt mohla být dílem „drsných zabijáků“, kteří jednali bez vědomí Rijádu.

Britští politici jsou ale skeptičtí, stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová uvedla: „Saúdové lžou. Pořád dokola posloucháme jejich výmluvy o Jemenu a teď o Chášukdžím. Páchají neuvěřitelná zvěrstva, která později označují za neúmyslné chyby. Svět tomu jen přihlíží a Saúdové a jejich zločiny zůstávají nepotrestaní. Tohle musí skončit,“ napsala v reakci na oznámení Chášukdžího smrti na twitteru.

Princovi zabijáci v Británii

Postihem pro Saúdskou Arábii, pokud se prokáže, že korunní princ nebo král o vraždě věděli, hrozí také ministr zahraničí Jeremy Hunt. Britskou vládu dopálilo i to, že čtyři členové vražedného komanda z Istanbulu doprovázeli korunního prince při jeho návštěvě Británie letos v březnu. Muži s ním byli v Downing Street i v Buckinghamském paláci.

Jeden z nich byl identifikován jako Máhir Abdalazíz Mutrib, který v minulosti působil také jako diplomat. V roce 2007 byl vyslán na ambasádu v Londýně. Nyní často doprovází bin Salmána na zahraničních cestách, někdy právě jako bodyguard. Mutrib i ostatní tři muži byli při setkání s premiérkou Theresou Mayovou a pravděpodobně i s královnou Alžbětou II.

 

zkzkz ( 20. října 2018 17:52 )

blesk_prag ( 20. října 2018 17:38 )

Valerie Říhová, Praha :A tahle brutální a bizarní středověká totalita, Saúdská Arábie, je největším přítelem a kamarádem Západu. Chce se mi blejt. Mimochodem, kde jsou protesty padákového smrtihlava Kalouska z TOP 0009 a pražské kavárny ?! Alena Hornerová, Jindřichův Hradec : Stát se to ne ruském konzulátu, tak už politici i novináří šílí "spravedlivými" odsudky a blokáda obchodu s Ruskem i různé sankce by neměly konce. Jaroslav Holub, Nový bor :Prezident Donald Trump řekl, že s činem sice nesouhlasí, ale vysvětlení mu stačí. Z našich spojenců by nás měla jímat hrůza. Petr Zajac, Ostrava- Svinov : Tak a ted sankce stejne jak na Rusko. Ale to nehrozi, merit stejnym metrem. Pavel Menšík, Olomouc :Prezidentu Trumpovi vysvětlení stačí. Prakticky ospravedlňuje vraždu. Miloslav Suchan, Havl.Brod :Vite ze Saudska Arabie vede radu pro lidska prava v OSN? https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/66461/skandal-v-osn-saudska-arabie-bude-vest-radu-pro-lids ka-prava.html Nebylo by zapotrebi humanitarniho bombardovani Saudske Arabie ? Lukáš Vondráček, Praha 4 :Upřímně, Rusko své nepohodlné lidi zavírá, ... taky to není správné, ale rozřezat je na kusy, to už je silné kafe ! Co si budem povídat, nebýt v tom ropa, tak si Saudové asi tolik nevyskakují a Amíci je tolik neobhajují. Jen další důkaz, že ropa vládne světu. Marta Foltýnová, Praha :"Překvapivě" je Amíci netrestají zákazem dovozu zbraní. René Paulík, Ústí/L : Tak teď to bude šrumec, že ? Už vidím ty titulky v novinách :"Svět přestal odebírat Saudskou ropu ! Královské rodině byla zablokována aktiva na účtech,bylo jim zakázáno vycestovat do EU,USA ...!" Stanislav Kropík,N.Hrady:I v baště "demokracie" Británii jsou vrazi,kteří ubijí bezbranného člověka,osvobozeni,"jednali v sebeobraně".Saúdové jsou učenliví a tak se 9 lidí"pouze"bránilo a ubilo po vzoru evropských "demokracií" 1 bezbranného útočníka.Vyhlásí demokratické země hospodářské embargo? Co Kalousek,Němcová?

blesk_prag ( 20. října 2018 17:14 )

Ivana Ebuová, Brno : . . Furt samé kecy o diktátorech a potlačování lidských práv a jakmile nějaký saudský novinář napíše kritiku saudské královské rodiny a popíše pravdivě porušování lidských práv v SA je brutálně zlikvidován. USA to nevadí, protože saudové mají největší světové zásoby ropy, mají nakoupené akcie a podíly v amerických firmách a US tam vyvážejí svoje zboží a zbraně. Tohle jsou naši dnešní přátelé a prý ochránci našich zájmů. Nenechte se vysmát. A všechny ty sankce na Rusko by měly být v prvé řadě nařízeny na země, které praktikují právo šaria. A nebo alespoň zavřít hubu a přestat kázat vodu a pít víno. . . Nedávno USA podepsaly obchodní kontrakty se SA v hodnotě 110 miliard am. dolarů. Takže nám všem už musí být jedno-jednoznačně jasné, že se Džamál Chášakdží na saudské ambasádě náhodně porval s 18-ti členou bandou speciálně vycvičených saudských goril, které se tam náhodně vyskytly v době, kdy se Džamál Chášakdží dostavil na předem ohlášenou schůzku. Při pěstním souboji s vycvičenými zabijáky, o kterých saudský korunní princ ani král nic nevěděli, přišel o prsty, hlavu a jeho mrtvola zmizela neznámo kam. Je jasné, že šlo o náhodnou rvačku a tohle vysvětlení stačí Donaldovi i US kongresu.

Zobrazit celou diskusi