Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidentské volby v exotickém ráji: Soupeři hlavy státu jsou ve vězení, nebo v exilu

Autor: ČTK - 
23. září 2018
19:16

Obyvatelé Malediv dnes volili svého nového prezidenta. Favoritem byla stávající hlava státu Jamín Abdal Gajúm, který vládne ostrovnímu státu v Indickém oceánu tvrdou rukou od roku 2013. Jeho soupeři jsou buď ve vězení, nebo v exilu a Gajúm měl jediného konkurenta, poslance Ibráhíma Muhammada Suliha. Pronásledovaná opozice a pozorovatelé tak vyjadřovali pochybnosti, zda bude dnešní hlasování svobodné a regulérní.

To, kam by mohla dospět situace na Maledivách, naznačila i sobotní policejní razie ve volebním štábu Gajúmova rivala Suliha. Toho vyslaly do souboje s Gajúmem opoziční strany, které před volbami vytvořily alianci. Už předem ale dávaly najevo obavy, že hlasování bude zmanipulováno.

Maledivští voliči měli i za dané situace o volby velký zájem, informují agentury. Volební místnosti byly proto otevřeny o tři hodiny déle a uzavřely se v 19:00 místního času (16:00 SELČ). První výsledky se dají očekávat nejdříve v noci na pondělí místního času. Mluvčí volební komise Ahmad Akram sdělil, že v poledne byla volební účast kolem 42 procent a vyjádřil předpoklad, že do ukončení hlasování může vzrůst až na 90 procent.

Zobrazit celou diskusi