Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brno chtějí řídit fandové Forresta Gumpa i Káji Maříka. Slibují obchvat a haly

Autor: mah - 
3. září 2018
10:30

Kandidáti na primátora Brna by v řadě bodů mohli najít společnou řeč. Pro město chtějí například zařídit dobudování městského okruhu, nové koncertní síně nebo sportovní haly pro hokejovou Kometu. A shodnou se často i mimo politiku, v oblibě mají stejné knihy i filmy. A často mají rádi legendy spojené s porážkou Švédů, kteří město obléhali v roce 1645. Vyplývá to z dat projektu Volební lavička, za kterým stojí tým výzkumníků ze společného pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy CERGE-EI a Institutu ekonomických studií UK.

Projekt si klade za cíl přiblížit občanům názory kandidátů na starosty a primátory. Kromě přiblížení volebních programů má ambici představit také jejich lidskou stránku. Nechybí tak ani otázky na oblíbené filmy, nebo knihy. V Brně své odpovědi zatím poskytlo devět kandidátů na primátora:

  • Barbora Antonová z Žít Brno
  • Markéta Vaňková za ODS s podporou Svobodných
  • Oliver Pospíšil z ČSSD
  • Petr Hladík z KDU-ČSL
  • Petr Vokřál z ANO
  • Tomáš Koláčný za Piráty
  • Vlastimil Válek z TOP 09
  • Petra Quittová za STAN
  • Jaroslav Kacer za SMM

Nová koncertní síň: palčivý problém, na kterém panuje shoda

V odpovědích sedmi kandidátů na primátora Brna rezonují především dvě témata. Prvním je doprava, ve které by většina ráda dosáhla především dokončení velkého městského okruhu. Tím druhým je pak kultura. O tu by se politici nejradši zasadili ideálně vybudováním Janáčkova kulturního centra.

„Brno, město Leoše Janáčka, si zaslouží moderní koncertní sál. I jeho příprava započala již za vlády ODS. V současné době jsou z projektu vybudovány pouze podzemní garáže, které ani nejsou v provozu. Budeme chtít dokončit, co jsme začali,“ vysvětluje ve své odpovědi Markéta Vaňková, která o post primátorky usiluje na kandidátce ODS s podporou Svobodných.

Na své by si ovšem mohli přijít i fanoušci hokeje. Novou halu pro Kometu by rádi viděli Piráti, sociální demokraté i ANO, které v čele s Petrem Vokřálem magistrát vede dnes. Podle Vokřála jde v případě hokejového stadionu o střednědobý cíl. Chtěl by ovšem, aby nová hala stála před MS v ledním hokeji, které se v Česku odehraje v roce 2024.

Rychleji by se mělo stavět podle Olivera Pospíšila z ČSSD. „Fanoušci i samotná hokejová Kometa si zaslouží moderní halu o kapacitě 12 tisíc diváků. Pokud by se v krátkém čase nepodařilo vyřešit majetkoprávní problémy v lokalitě Za Lužánkami, mělo by se stavět u výstaviště na místě starého velodromu,“ vysvětluje.

Kandidáti chtějí dostavět městský okruh i řešit parkování

Dalším velkým tématem je nutnost zlepšit dopravu ve městě. Toho by řada kandidátů chtěla dosáhnout v první řadě dokončením velkého městského okruhu. „Velký městský okruh je klíčový pro vyřešení tíživé dopravní situace ve městě. Odlehčí zejména rezidentům v centru Brna od hluku a znečištěného ovzduší, doprava ve městě bude plynulejší,“ vysvětluje Vlastimil Válek z TOP 09, proč by podle něj měl mít okruh prioritu.

Palčivým problémem je i parkování v centru, které navíc ještě více zkomplikovaly modré zóny, které město zavedlo v sobotu 1. září. To se ovšem vůbec nelíbí lídrovi Pirátů Tomáši Koláčnému. Ten proto slibuje, že by rezidenční parkování zrušil. „Prosadíme takový systém regulace parkování v centru, který nebude dělat z Brňáků návštěvníky ve vlastním městě,“ slibuje.

Současnou podobu rezidentního parkování by ráda zrušila i Petra Quittová (STAN). „Víme, že je nutné řešit parkování a dopravu v historickém centru města Brna, ale ne na úkor lidí - občanů města Brna,“ zmiňuje. 

Další kandidáti by rádi rozšiřovali systém městské dopravy. ČSSD by pak do tramvají, trolejbusů a autobusů dostala více lidí i tím, že by místním vrátila až polovinu ceny roční jízdenky. STAN chce jít v tomto ještě dál a v rámci své dlouhodobé vize by strana ráda dosáhla toho, aby MHD bylo pro Brňany zdarma.

Hnutí Žít Brno pak v dopravních plánech neopomnělo připomenout svůj plán zařídit v případě odsunutí hlavního nádraží i vybudování podzemní dráhy pod městem.

Jan Kacer z SMM (Smart moravská metropole) by se rád zaměřil především na digitalizaci města. „Cílem je, aby si občan vše potřebné vyřídil chytře, efektivně a odkudkoliv, přiblížil hlavní myšlenku své kandidatury. Rád by proto pokračoval v rozjetých projektech, jako je Brno iD nebo datový portál města Brna.

Uchazeči o post primátora mají v oblibě Malého prince i Forresta Gumpa

Uchazeči se mezi sebou často shodnou i mimo politiku. Hned čtyři považují za nejsilnější příběh města to, jak se brněnská posádka v roce 1645 ubránila Švédům během třicetileté války. „Je to skoro zázrak, že se Brňané dokázali ubránit několikanásobné přesile švédských žoldáků. Můžeme dnes jen děkovat Martinu Středovi, že dodával Brňanům víru a odhodlání k boji. Díky němu můžeme dnes žít v tak skvělém městě,“ řekl k tomu například Petr Hladík z KDU-ČSL.

Další zmiňují lidské příběhy. Barbora Antonová z Žít Brno vzpomíná například na příběh paní Bondiové. „Byla křesťanka, za manžela měla Žida,“ přibližuje postavu předválečného Brna. Její život ale poznamenala druhá světová válka. „Její syn Willi byl první obětí nacistické perzekuce homosexuálů, zbytek rodiny prošel koncentráky. Po válce paní Bondiová, jejímž jazykem byla, jako ostatně u mnoha dalších Brňanů, němčina, radši předstírala, že je němá, aby svou němčinou nedráždila nové sousedy,“ vykresluje pohnutý osud její rodiny Antonová.

Shody se ovšem najdou i v oblíbených knihách a filmech. Například Markéta Vaňková a Tomáš Koláčný neváhali a oba jako oblíbenou knihu uvedli na prvním místě Malého Prince od Antoine de Saint-Exupéryho. Koláčný se pak shodl i s Petrem Hladíkem z KDU-ČSL, když oba mezi své oblíbené příběhy zařadili Forresta Gumpa.

Nechybí ale ani české klasiky, například Antonová jako svou oblíbenou knížku uvedla Školáka Káju Maříka. „V dětství mi ukázal, jak je svět idylický a v dospělosti objasnil, co všechno je na tom špatně,“ vysvětlila.

O projektu Volební lavička

Projekt Volební lavička je společným dílem výzkumníků ze společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky CERGE-EI a Institutu ekonomických studií UK. „Cílem Volební lavičky je lépe propojit politiky a političky a jejich potenciální voliče,“ vysvětluje za tým Volební lavičky Daniela Vrbová.

Jde o bezplatnou a veřejně dostupnou aplikaci, kde si kandidátské profily upravují přímo politici. Výzkumníci doufají, že díky tomu vytvoří podmínky pro věcnější předvolební debatu tím, že voličům usnadní přístup k informacím, které jsou důležité pro jejich rozhodování včetně strukturovaného volebního programu.

Aplikaci Volební lavičky najdete na stránkách Volebnilavicka.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa