Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragické povodně: Nejméně 156 mrtvých v Japonsku. A záchranářům hrozí úpal

Autor: ČTK, pk - 
10. července 2018
13:24

Záplavy a sesuvy půdy si v Japonsku vyžádaly již 156 obětí. Vyplývá to z nové bilance, kterou v úterý podle agentury AFP zveřejnila japonská vláda. Po dalších lidech z oblastí, které zasáhly nejsilnější deště za posledních třicet let, úřady nadále pátrají.

Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Řeky se vylily z břehů a zaplaveny byly rozsáhlé oblasti na jihu a západě Japonska.

Pátrání po nezvěstných nyní podle agentury AFP komplikují vysoké teploty, které přes den přesahují 30 stupňů Celsia. Záchranářům totiž hrozí úpal či úžeh. S následky katastrofy bojuje přes 70 tisíc hasičů, policistů a vojáků, na pátracích operacích se podílí téměř 80 vrtulníků.

V oblasti kolem města Hirošima a v dalších těžce zasažených regionech zůstává nadále více než 200 tisíc lidí bez dodávek pitné vody. Dodávky elektrické energie byly již z velké části obnoveny, bez elektřiny je nyní asi 3500 domácností, napsala agentura Reuters.

Japonský premiér přerušil politické cesty

Premiér Šinzó Abe kvůli záplavám odložil plánovanou cestu do Belgie, kde se měl zúčastnit summitu EU-Japonsko, do Francie, Saúdské Arábie a Egypta. Místo toho plánuje vydat se ve středu do oblastí postižených povodněmi a sesuvy, sdělil v úterý mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelním pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou nejhorších - zemětřesení a cunami v roce 2011 (skoro 19 tisíc mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí).

Zobrazit celou diskusi