Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Káju (4) zohyzdili v Egyptě tetováním: Co vaši dovolenou s dětmi změní v noční můru?

  • Autor: ula,Iva Dvořáková - 
    1. 6. 2018
    05:00

    Na dovolenou v Egyptě jen tak nezapomenou rodiče čtyřletého Káji, kteří mu na hotelovém resortu nechali udělat tetování henou. Chlapeček zareagoval prudkou alergickou reakcí. Jeho ruka nyní vypadá jak poleptaná kyselinou, a Kája si tak odnese na dovolenou bolestivou vzpomínku v podobě velké jizvy. Podobné nástrahy číhají na každé dovolené a nemusí to být jen nevhodné tetování. Na co byste si měli dávat pozor?

  • 1.Tetování alergeny

    Na přelomu dubna a května se rodina vydala do egyptského letoviska Marsa Alam do hotelu Malikia Beach Resort Abu Dabbab. Syna rodiče nechali hned druhý den potetovat henou. Obrázek se moc nepovedl, a tak ho den před odjezdem zaměstnanec hotelového salonu „opravil“.

    „Po návratu domů Kájíkovi vystoupala teplota téměř ke čtyřicítce a kůže byla zarudlá. Hned druhý den jsme šli k dětské lékařce a ta okamžitě nasadila antibiotika. Další den se synův stav prudce zhoršil. Rána začala mokvat a pediatrička nás poslala do nemocnice. Zde lékařka nasadila mast a obklady,“ vypráví maminka Jana.

    „Tatérům v přímořských oblastech většinou totiž nestačí žlutavě hnědá barva obrázku. Proto přidávají do henové barvicí pasty někdy i velká množství parafenylendiaminu (PPD). Tím dosáhnou prakticky černého zbarvení. PPD je ale známým alergenem. U citlivého jedince, který zpočátku ani nemusí být na tuto látku z minulosti citlivý, se může vytvořit do 14 dnů až tří týdnů alergická reakce s tvorbou puchýřů, strupů a při troše smůly po následném infikování otevřených ran i jizvení. U alergika či malého dítěte k tomu dojde už za 24 až 48 hodin,“ varuje před podobnými výstřelky dermatolog profesor Petr Arenberger.

    Video  Tetování henou Káju (4) doživotně zmrzačilo: Bolestivý konec dovolené v Egyptě  - Tereza Kühnelová
    Video se připravuje ...

  • 2.Nebezpečné nemoci

    Pokud vyrážíte na dovolenou, zjistěte si, zda byste neměli mít v destinaci nějaké očkování navíc a zkontrolovat byste měli zejména i to stávající, hlavně dětí. Základem do všech destinací je očkování proti virové hepatitidě A. Při plánovaném pobytu v přírodě zejména střední a severní Evropy i proti klíšťové encefalitidě,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar.

    „Děti a mladší osoby by se měly očkovat proti meningokokům, malé děti a starší lidé proti pneumokokům. Samozřejmostí je ověření platnosti očkování proti tetanu,“ dodává Maďar.

    Hepatitida A. Hepatitida A. | Profimedia.cz

  • 3.Pozor na vodu i led

    Ne všude je voda z vodovodu kvalitní tak jako u nás a její pití může způsobit zdravotní komplikace, zejména cestovatelský průjem. Vyšší riziko průjmu, těžšího a delšího průběhu, je u malých dětí do 3 let věku. Proto pijte výhradně balenou vodu s neporušeným uzávěrem.

    Pokud není balená voda k dispozici, tak kohoutkovou vodu alespoň dvě minuty převařte. Pozor byste si měli dávat na ovocné džusy ředěné kohoutkovou vodou, na led do nápojů, ale také na vodu stékající po plechovce nebo lahvi. Poučte dítě, aby nepolykalo vodu při sprchování a zuby si všichni čistěte balenou vodou.

    Největším rizikem průjmu pro malé dítě je ztráta tekutin. Rodiče by měly poznat příznaky nedostatku tekutin a orální rehydratační roztok by měl být součástí každé cestovní lékárničky. Roztok by měl být připraven z převařené nebo lahvové vody a podáván dítěti v malých častých dávkách dle tolerance.

    Pozor na vodu v rozvojových zemích Pozor na vodu v rozvojových zemích | ČTK

  • 4.Pozor na syrovou zeleninu a nedovařené maso

    „Neoloupané ovoce, syrová zelenina, nepasterizované mléko a mléčné produkty (např. sýry) a nedovařené maso nebo ryba mohou být kontaminované a je třeba se jim vyhnout. Základní pravidlem pro stravování v rozvojových zemích je "uvařit, oloupat nebo na to zapomenout". Ryby, zejména korálové, jsou obzvláště problematické, protože mohou obsahovat jedy,“ varuje lékař Daniel Dražan.

    Nakrájený meloun vypadá sice lákavě, zvláště pokud má dítě velkou žízeň. Nicméně si raději kupte celý meloun, umyjte jej v teplé vodě a pak až nakrájejte.

    Maso na trhu okupuje hmyz Maso na trhu okupuje hmyz | Rastilav Maďar

  • 5.Toulavá zvířata

    Při cestování do odlehlých oblastí je třeba se vyhnout toulavým psům a kočkám, které si každé dítě rádo pohladí, proto na ně dávejte pozor, protože toulavá zvířata se objevují i na plážích a v hotelových resortech. Pozor byste měli dávat i na hlodavce a při cestování do odlehlých oblastí si dávejte pozor na jedovaté živočichy.  

    Pozor na toulavá zvířata Pozor na toulavá zvířata | Profimedia

  • 6.Koupání mimo vyznačené pláže

    Koupejte se výhradně v hotelovém bazénu nebo na vyhrazené pláži. Vyhněte se „divokým plážím“ i neznámým místům. Plavání, skákání nebo potápění ve znečištěné vodě může skončit závažným poraněním a zvyšuje riziko infekcí. Pozor také na vodní atrakce v hotelových resortech, nenechávejte děti bez dozoru.

  • 7.Zákeřný hmyz

    Nemoci přenášené bodavým hmyzem nejsou výsadou exotických zemí. „V loňském roce postihla na několik měsíců části Itálie kolem Říma epidemie horečky chikungunya, která se tam po importu z ciziny usadila na několik měsíců,“ varuje lékař. Nákazu přenáší bodavý hmyz. Proto byste kromě opalovacího krému přibalit i kvalitní repelent, zvláště pokud jedete do Španělska, Itálie, Chorvatska či do dalších balkánských zemí.

    Komářímu bodnutí je možné se vyhnout omezením rizikových aktivit, od setmění do úsvitu zůstávat v chráněných místnostech, vhodným oblečením a používáním repelentů obsahujících permethrin nebo N,N-diethyl-M-toluamide (DEET). Riziko pobodání hmyzem též snižují moskytiéry, zejména po impregnaci permethrinem.

    POZOR! „U malých dětí může velmi vzácně dojít při vysokých koncentracích DEET k poškození mozku. Toto riziko se minimalizuje používáním koncentrace do 30% a vyvarováním se příliš častého opakovaného použití,“ uvádí Dražan.

    Pozor na nebezpečný hmyz Pozor na nebezpečný hmyz | Shutterstock

  • 8.Nebezpečí číhá v písku

    I na pohled sebečistější pláži se skrývá řada nebezpečí. Děti si hrají v písku, či se často jen tak ryjí v zemi a dají leccos do úst. Tam, kde se pohybují toulavá zvířata, hrozí riziko toxoplazmózy. U většiny nakažených zůstane infekce bez vnějších projevů nebo se dostaví chřipkové příznaky s únavou a zvětšením mízních uzlin.

    „Parazit toxoplasma se vyskytuje na celém světě. V některých rozvojových zemích je postižena více než polovina populace, u většiny se však nemoc navenek nikdy neprojeví, pokud nedojde k oslabení jejich imunity v průběhu života. V rozvojových zemích je úroveň hygienických standardů nižší, a tak původce toxoplazmózy ve větší míře kontaminuje jídlo, vodu i prostředí,“ řekl  Rastislav Maďar.

    Proto je lepší, aby si dítě hrálo spíše na ručníku nebo na dece, případně dohlédněte na to, aby si pečlivě mylo ruce.

  • 9.Dejte pozor, co fotografujete

    Obezřetnost je na místě ve spojitosti s fotografováním. Rodiče rádi fotí své děti kdekoliv a nepřemýšlí, co je v pozadí, proto kontrolujte, kde svého potomka fotíte.

    „Turisté by se měli vyvarovat záběrů vojenských a policejních objektů, osob v uniformách nebo vojenské techniky. Minimálním postihem je zabavení filmu. Zdrženlivost je potřebná i při fotografování místních obyvatel, kterému by měl předcházet souhlas fotografovaného s pořízením snímku,“ upozorňuje Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

    Pozor na to, co fotíte Pozor na to, co fotíte | David Malík

  • 10.Ověřte si místní zvyklosti

    V muslimských zemích je nezbytné upozornit na vhodné oblékání zejména dívek a žen, které by mělo být oproštěno od nošení minisukní a hlubokých výstřihů mimo hotelové resorty. To může platit i pro vaši dceru, které ještě nebylo deset let. Stejně tak není vhodné brát malé děti do mešit, kde je zakázáno mluvit nahlas.

    Během ramadánu drží muslimové půst Během ramadánu drží muslimové půst | Profimedia

  • 11.Pozor, co sbíráte nebo vyvážíte

    Prostudujte si předpisy, které upravují dovoz a vývoz některých předmětů (starožitnosti, flóra, fauna). Ve většině zemí je zakázán sběr kamenů a předmětů z historických nalezišť. Např. v Řecku je zakázán vývoz jakýchkoliv předmětů historické hodnoty a porušení tohoto zákazu je velmi tvrdě postihováno. Ač to může znít absurdně, kontrolujte, co vaše dítě kde sebralo a odkud. Může to být právě kámen z historického naleziště.

    Pozor, co sbíráte Pozor, co sbíráte | Profimedia.cz

  • 12.Stanování a kempování mimo určená místa

    Lze doporučit nestanovat volně v přírodě mimo místa k tomu určená a mimo kempy. Regulace jsou v jednotlivých zemích odlišné, ale obecně platí zákaz stanování v národních parcích, u dopravních komunikací, na břehu moře a v blízkosti historických památek. Z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje přespávat v autech na odpočívadlech u dálnic a u čerpacích stanic, kde je v noci větší riziko okradení. Ohrožujete tak celou svoji rodinu a hlavně děti.

  • 13.Vysoké pokuty

    V Itálii byste měli pamatovat na platný zákaz mytí ve fontánách, konzumace jídla a pití či jakékoliv nestandardní chování či sezení u těchto fontán a u ostatních památek. Turistům, kteří tento zákaz poruší, hrozí vysoké nekompromisní pokuty ve výši od 500 EUR.

    V Singapuru můžete dostat pokutu za odhazování žvýkaček a odpadků a přecházení silnice na červenou nebo mimo přechod pro chodce. Proto u památek hlídejte své potomky, stejně jako kontrolujte, co kde odhazují. To, že se jedná o dítě, vás před pokutou neochrání.

    V Budapešti se lidé koupají ve fontáně, v Itálii byste dostali tučnou pokutu V Budapešti se lidé koupají ve fontáně, v Itálii byste dostali tučnou pokutu | Reuters

flora ( 1. června 2018 17:29 )

Co se stalo ? Nedej bože aby Káju plácli při neposlušnosti přes plenama vycpanej zadek. OSPOD a linky důvěry číhají. Ale za takovouhle prasárnu - tetování , navíc ve špinavém Egyptě, nehrozí naštěstí debilním rodičům nic. Kájak to přežil, otravi krve nedostal. Snad.Tentokrát.

flora ( 1. června 2018 17:24 )

Rodiče Káji jsou prostě idioti. O tom žádná . A všechny úvahy okolo jakože proč ano a proč ne , jsou naprosto zbytečné.

dandova ( 1. června 2018 12:30 )

Rodičům staročeské tetování zvané čenichovka.

cocumysvole ( 1. června 2018 11:59 )

Pomni člověče že lidská blbost nezná mezí.

yvetta83 ( 1. června 2018 11:32 )

Nesouhlasím s Vámi. Jistě, nikdo nemohl dopředu čekat tak silnou reakci na tetování, jakou ten chlapec měl, ale rozhodně bych 4 letému dítěti toto "potěšení" nedopřála. Od toho jsou rodiče, kteří by měli být rozumní, zvážit všechna rizika a nést případné následky. Tak malé dítě oproti dospělým tohle nemůže očekávat. A je vždy na nás, rodičích, co jim dovolíme a co ne.

Zobrazit celou diskusi