V aukci, která se odehraje 18. června v Londýně (a také online), bude možné získat hned několik oblečků královny i její sestry Margaret (†71) z dob jejich dětství. Například drobounký růžový kabátek z hedvábí z roku 1927. Alžběta je v něm vyfotografovaná na snímku, kde jí bylo pouhých 11 měsíců. Cena je zatím odhadována na 2 až 3 tisíce liber, tedy 58 až 88 tisíc korun.

Další dva kousky oblečení princezen pochází asi z roku 1935 a jedná se o dvě ručně pletené vlněné noční košilky. Ty by mohly nového majitele najít za 1 až 1,5 tisíc liber, v přepočtu 29 až 44 tisíc korun. Do třetice se pak prodává dvojice bavlněných šatiček s květinami asi z roku 1936, jejichž prodejní cena je zatím odhadovaná opět na 2 až 3 tisíce liber (58 až 88 tisíc korun).

Oblečky původně pochází od chůvy královské rodiny Clary Knight, kterou malé princezny oslovovaly ‚Allah‘, jelikož nejprve neuměly její skutečné jméno vyslovit. Jelikož neměla vlastní děti, věnovala pak oblečky svým příbuzným. Rodina je střežila jako oko v hlavě a nyní je prodává.

Clara pracovala v paláci od narození Alžběty v roce 1926. Po pěti letech k ní přibyla ještě guvernantka Margaret MacDonald zvaná ‚Crawfie’ a spolu pak ženy bojovaly o přízeň svěřenkyň. „Věřila v přísný režim a ‚tvrdou‘ lásku. Jídlo, lekce, čas na hraní, čas na koupel, čas na spaní, to všechno bylo podle přísného řádu a rozvrhu. A pokud dítě protestovalo a brečelo, bylo ponecháno, aby se s tím srovnalo,“ popsal Claru mluvčí londýnské aukční síně Kerry Taylor.

Princezny prý pravidelně vstávaly v půl osmé ráno, pak se nasnídaly v pokoji a na patnáct minut se připojily k rodičům, než se začaly učit. V 11 hodin je čekala půlhodinová pauza se sklenicí oranžády a sušenkou. Ve čtvrt na dvě si směly sníst s rodiči, pokud byli zrovna doma, oběd. Odpoledne trávily buď venku či pletením a studiem hudby během ošklivého počasí. V 16:45 je čekala svačina a čaj a mezi půl šestou a půl sedmou si s nimi přišla pohrát jejich matka. Následovala večeře a ve čtvrt na osm už byl čas jít do postele.

Právě Clara měla také na starosti výběr oblečení pro královské dcerky a často jim chystala identické či podobné outfity. Také dávala pozor na to, aby se děvčata nijak nezašpinila. Její zaměření na detail ji pak prý neopustila ani za války, a dokonce i během bombardování byla schopná řešit, jestli mají děti v pořádku oblečení.

VIDEO: S britskou královnou měl tu čest se setkat i náš prezident miloš Zeman. Představil jí manželku a dceru. 

Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě! ČTK/AP

 

Fotogalerie
50 fotografií