Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petr Pavel, 2. muž NATO: Rusko je ze západní demokracie nešťastné

Autor: ČTK, Mii - 
3. května 2018
11:32

Svůj názor na Rusko a jeho odpor k Severoatlantické alianci vyslovil ve čtvrtek na konferenci Stratcom Summit v Praze předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. Putinova vlast podle něj nesdílí stejné hodnoty jako Západ, a proto není spokojená se současným uspořádáním světa. Pro NATO představuje aktuálně jednu ze dvou největších výzev. Aliance podle Pavla může na ruské snažení nejlépe odpovědět tím, že bude držet pohromadě a bude pracovat na zajištění odstrašujících vojenských kapacit.

„Rusko je nešťastné ze současného světového řádu založeného na západním typu liberálních demokracií a snaží se ho změnit tak, aby se více shodoval s jeho národním modelem společnosti,“ řekl Pavel. Podle něj přitom vůči NATO Rusko nevystupuje s klasickou vojenskou agresí, ale zaměřuje se na hybridní nástroje, zejména na propagandu, kterou šíří v klasických médiích i na sociálních sítích.

„Rusko se snaží otřást tím, jak společnosti na Západě vnímají NATO, jeho cíle a činy,“ řekl Pavel. „Dělá to velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že veřejnost je většinou zvyklá vnímat zprávy prostřednictvím titulků a zkratek, uměle vytvořené informace se mohou zdát pravdivé,“ dodal. Šíření dezinformací nahrává podle něj i to, že západní společnosti jsou na rozdíl od té ruské otevřené, takže obsah zpráv, které veřejnost dostává, není kontrolovaný.

Dvě procenta HDP na obranu jako nutnost

Z dlouhodobého hlediska se ale podle Pavla ukazuje, že otevřená společnost, i když je zranitelnější, je pro lidi lepším místem k životu, protože dbá na dodržování principů a hodnot. NATO se podle něj musí této své výhody držet.

Zároveň aliance musí posilovat svou soudržnost, kterou se podle Pavla Rusko snaží narušit. Musí také posílit svou společnou obranu, což znamená i dodržet závazek všech členských států vydávat na obranu nejméně dvě procenta HDP. „Našim protivníkům tím ukazujeme, že by agrese byla drahá a měla by malou pravděpodobnost na úspěch,“ řekl Pavel.

Odstrašujícím způsobem podle něj působí i posílení vojenské přítomnosti aliance v Pobaltí a v černomořském regionu. Pavel zároveň odmítl ruskou interpretaci, že jde o agresivní kroky zaměřené vůči Moskvě. „Kdyby Rusko neprovedlo invaze do Podněstří, do Gruzie a na Ukrajinu, přičemž vyhodilo z okna všechny mezinárodní normy, NATO by neposilovalo svou vojenskou přítomnost na svém východním a jižním křídle,“ řekl.

CAVESMAN ( 24. srpna 2018 20:09 )

To my jsme nešťastní , ale z NATO a EU. Západ ať se de bodnout- patříme na východ

vaclav ( 3. května 2018 18:33 )

No ty jsi ale blb.Napsal bych to jinak,ale smázli by mi to.Jen urážíš a nic kloudného nenapíšeš.

vaclav ( 3. května 2018 18:29 )

Pane generále.Jste si opravdu jistý že je Rusko nešťastné?No jen aby jste se nedivil.

Antonin Blaha ( 3. května 2018 16:21 )

 No ja si spis myslim ze cele NATO je nestastne z Ruska ktere se prece podle jejich predpovedi melo hroutit a nejak to nevychazi.😂😂

Zobrazit celou diskusi