Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Levný chleba, pivo za hubičku a rozdíly v platech: V kterých krajích se žije nejlépe?

  • Autor: Zuzana Zelenková - 
    13. 2. 2018
    18:31

    Český statistický úřad (ČSÚ) představil aktuální data z krajů. Prozradil v nich například, že nejlevnější chleba mohli lidé kupovat na Ústecku, nejdražší na Liberecku. Že nejméně si vydělávají lidé na Karlovarsku či, že jsou Češi velmi silní v užívání internetu. Přečtěte si ty nejzajímavější poznatky. 

    „Mezi kraji ČR jsou rozdíly, a to nejen ve velikosti, ale i v jejich sociálním a demografickém vývoji,“ uvedla místopředsedkyně Českého statistického úřadu (ČSU) Eva Krumpová. Úřad vydával aktuální statistiky o tom, kterak si jednotlivé regiony stojí.



    Zaměstnanci úřadu prozradili třeba to, který kraj je nejlidnatější, kde žijí nejstarší lidé, nebo kde se narodí nejvíce dětí. 

    Upozornil také na problematiku suburbanizace. To znamená, že obyvatel přibývá hlavně v obcích v okolí velkých měst. Je to proces, který začal v devadesátých letech. 

    Lidé se stěhují z velkých měst do přilehlých obcí Lidé se stěhují z velkých měst do přilehlých obcí | ČSÚ


    Největší přesun obyvatel z měst do okolních obcí probíhá v Praze a Brně, kde se rozšiřují obytné satelitní čtvrti a původní periferie v dosahu centra.

    „V 70. a 80. letech minulého století se lidé stěhovali do center městských regionů. V polovině 90. let se tento proces obrátil a začalo převažovat stěhování z center do okolního zázemí. Nejvíce lidí se stěhuje mezi hlavním městem a Středočeským krajem, což souvisí i s procesem suburbanizace. V roce 2016 se z Prahy do středních Čech vystěhovalo 14 100 osob, zatímco 8 200 osob změnilo trvalé bydliště v opačném směru,“ uvedla Eva Krumpová.

  • 1.Nejlevnější chleba, nebo pivo?

    Průměrná cena chleba byla 22,79 korun za kilo, nejdražší se dal koupit v Libereckém kraji, kde vyšel na 23,79. Nejlevnější chleba pořídili za 21,39, a to v Ústeckém kraji. Nejlevnější šunkový salám (122,66 za kilo) pak zakoupili spotřebitelé v Jihomoravském kraji, nejdražší v Karlovarském (146,83 za kilo).

    Na laciné banány byl příznivý Plzeňský kraj (23,01 kč/kg), naopak připlatit si museli na Vysočině (38,08 kč/kg). Točené pivo stálo nejvíc v Praze a v Libereckém kraji (30 korun), nejméně pak na Vysočině (23 korun). Lahváče pořídili milovníci zlatavého moku v Jihočeském kraji za desetikorunu, a nejdráže za 12,50 ve středních Čechách.

    Kde se nákup vyplatil a kde moc ne? Kde se nákup vyplatil a kde moc ne? | Blesk Zprávy

    Rozdíly v cenách jsou patrné třeba i v restauracích, školních jídelnách, nebo za lístky do kina. Zatímco nejlevnější gulášek bylo možné pořídit za 43 korun v Karlovarském kraji, tak v Jihočeském už stál skoro dvakrát tolik (80 korun).

    Nejlevnější školní oběd se dal pořídit v Královehradeckém kraji, a to za 20,50 kč. Nejvíce rodiče zaplatili (27,67 kč) v Plzeňském kraji a v Praze 27,63 koruny.

  • 2.Nejmladší lidé jsou ve středních Čechách

    Nejvyšší počet obyvatel byl napočítán v Praze a ve Středočeském kraji. Navíc skoro shodný, bylo to přibližně 1,3 milionu. Přitom ještě před 10 lety byl nejlidnatějším krajem Moravskoslezský, z něho se odstěhovalo asi 16,3 tisíce lidí za posledních šest let.

    Nejmladší obyvatelstvo má Středočeský kraj Nejmladší obyvatelstvo má Středočeský kraj | ČSU

    Značný podíl na počtu obyvatelstva mají také cizinci. Nejmarkantnější je to v Praze. Tady jich žije přibližně 14,1 procenta populace. Naopak ve Zlínském kraji tvoří cizinci jen 1,5 procenta populace.

    Zvýšil se i index stáří. Nejmladším krajem, tedy krajem s nejnižším podílem lidí ve věku 65 let a více, je Středočeský kraj. Nejstarší je potom Královehradecký kraj.

  • 3.Vymíráme, nebo...?

    V dobré polovině krajů za poslední šest let roste počet obyvatel. V druhé polovině klesá. Největší přírůstky hlásí Středočeský kraj a Praha. Lidé pak ubývají v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

    Za přírůstkem Středočeského kraje je i stěhování. Kraj v letech 2011 az 2016 stěhováním získal 63,3 tisíce lidí. Podobně je na tom i Praha, sem se v průběhu posledních šesti let nastěhovalo 33 tisíc lidí.

  • 4.Česko má staré matky

    „Ženy odkládají mateřství do pozdějšího věku. V roce 2016 je největší podíl třicetiletých matek. V roce 91 to bylo 20 let,“ prozradila Krumpová. Přibylo rovněž dětí, které se narodily mimo manželské svazky. Lidé navíc uzavírají sňatky, pokud je vůbec uzavírají, ve stále pozdějším věku. 

  • 5.Třetina nezaměstnaných nemá práci déle než rok, míst ale přibývá

    Ve všech krajích přibylo zaměstnaných. Nejvíce je to potom znát ve Středočeském a Jihomoravském kraji, pokles je patrný akorát na Karlovarsku. 

    Nezaměstnanost? Roste počet pracovních míst, přesto třetina uchazečů o zaměstnání je na Úřadu práce déle než rok Nezaměstnanost? Roste počet pracovních míst, přesto třetina uchazečů o zaměstnání je na Úřadu práce déle než rok | ČSÚ

    „Asi třetina nezaměstnaných je v evidenci ÚP déle než rok. Průměrné mzdy jsou v Praze o hodně vyšší než v ostatních krajích. Nejnižší mzdy jsou v Karlovarském kraji. V Praze jsme zaznamenali v 1. až 3. čtvrtletí 2017 pětiprocentní nárůst. Rozdíl mezi nejnižšími a nejvyššími důchody je 1200 korun, což je Praha a Olomoucký kraj. Do předčasného důchodu lidé chodí nejvíc v kraji Vysočina a Pardubickém kraji,“ popsal Jan Honer z ČSÚ.

  • 6.V Praze si lidé ročně vydělají přes 200 tisíc

    Průměrné roční příjmy na obyvatele byly v roce 2015 nejvyšší v Praze, činily 214 tisíc korun. Ve Středočeském kraji pak 175 tisíc korun. Naopak nejnižší roční příjem vykázal Moravskoslezský kraj. 

    Nejvyšší důchody byly v Praze, rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším důchodem je 1200 korun Nejvyšší důchody byly v Praze, rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším důchodem je 1200 korun | ČSU

    V posledních letech mzdy vzrostly ve všech krajích. V Praze to v roce 2016 bylo průměrně 35 187 měsíčně. V Karlovarském kraji, kde jsou platy nejnižší, berou lidé 23 612 korun. 

    Podobné je to i u starobních důchodů, jen rozdíly jsou výrazně menší. V Praze činí důchod 12 286 korun, v Olomouckém kraji , kde lidé pobírají nejméně, 11 119 korun.

  • 7.Školky stagnují, základky se plní

    Ve školkách přestalo přibývat dětí, naopak na základních školách počet žáků stále roste a zpomaluje se i klesající tendence počtu středoškoláků. 

    Studují vysokoškoláci, tam kde bydlí? Jak v kterém kraji? Studují vysokoškoláci, tam kde bydlí? Jak v kterém kraji? | ČSU

    Ovšem studentů vysokých škol pořádně ubylo. Mezi lety 2010 a 2016 to je devadesát tisíc. V roce 2010 bylo na vysokých školách 358 tisíc lidí. O šest let později 268 tisíc.

  • 8.Kdo k nám nejčastěji jezdí?

    Nejvíce dokončených bytů hlásí Praha, střední Čechy a Jihomoravský kraj. Naopak nejnižší je počet na Karlovarsku.

    Nejvíce nových bytů vzniklo v Praze Nejvíce nových bytů vzniklo v Praze | ČSU

    Hned ve třech krajích se lidem zalíbily dřevostavby. A to v Libereckém kraji, Královehradeckém a Moravskoslezském kraji.

    Nejvíc zahraničních návštěvníků do Česka proudí z Německa a ze Slovenska. Jen v Jihočeském kraji turismu vládne Čína.

  • 9.Češi se naučili třídit

    Lidé produkují stále více komunálního odpadu. Za rok 2016 to bylo 3,6 milionu tuny. Což je za rok asi 339 kilo na osobu. V roce 2016 nejvíc produkce odpadků vzrostla v Plzeňském a Karlovarském kraji, nejméně potom v Praze.

    Jak Česko investovalo do životního prostředí Jak Česko investovalo do životního prostředí | ČSU

    Za poslední 3 roky se lidé polepšili v třídění. Nejvíc potom ve Zlínském kraji.

    Celkově ale Češi do ochrany životního prostředí předloni investovali méně. A to téměř ve všech krajích. Největší investice proběhly v Ústeckém kraji, v roce 2016 se vyšplhaly na 6,3 miliardy korun.

    Objem komunálního odpadu roste Objem komunálního odpadu roste | ČSU

  • 10.Internet a nemocenská

    Podle údajů ČSÚ je čím dál více domácností pokrytých internetem. „Zvyšuje se využívání internetu. Podíl připojených domácností na internetu je v Praze 80 procent. Zajímavostí je i to, jak je internet používán. Někde je nejvíc využíván k internetovému bankovnictví, to je třeba případ Pardubického kraje, tam ho takto používá 57 procent domácností. V Karlovarském kraji jej zase lidé nejvíce využívají k nákupům,“ uvedla Krumpová.

    Další zajímavost jsou data o pracovní neschopnosti. Je na nich podle Krumpové vidět trend ve zvyšování pracovní neschopnosti a stoupá i počet dnů, které lidé na nemocenské stráví.


agfor ( 14. února 2018 11:44 )

Levný chleba, pivo za hubičku ? To si asi autor spletl století. Já totiž ještě pamatuji chleba za 3 Kčs (ne za 32 Kč)a pivo - půllitr za 1,70 Kčs (ne 0,4 litru za 38 Kč).

prycsnima ( 13. února 2018 21:59 )

 To sou teda blbí tlachy!

Zobrazit celou diskusi