„Mimo rukou se vražednými zbraněmi stávají předměty, které pachatel v afektu vezme. Třeba kladivo nebo vázu, udeří a napadená nebo napadený zemře,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Téměř ve 100 % případů oběti vraha znají. „Vesměs šlo vloni o situace, do nichž se dostávali partneři, známí, blízká či vzdálená rodina. Nájemné vraždy mafiánského typu v našem kraji rozhodně nemáme,“ dodal Kužel.

Za posledních šest let kriminalisté vyšetřují jen dvě vraždy, u nichž neznají pachatele. „Pravděpodobně zardoušený muž, bezdomovec, v roce 2012 v Ostravě-Kunčičkách. A ubodaný muž v roce 2015 v Nýdku,“ vypočetl velitel.

Celkově lidé spáchali na území Moravskoslezského kraje v minulém roce 24 781 trestných činů. Z toho většina byla majetkových: krádeže, vloupání, ale i loupeže. Zločinů v kraji celkově ubylo, jenom ne v okresech Karviná a Ostrava.

„Sekundární roli při majetkové trestné činnosti zde hraje toxikomanie. Otázkou je, zda lidé kradou pro to, aby si koupili a užili drogy, nebo zda proto, že drogy užívají,“ zamyslel se ředitel, pod nějž spadá aktuálně 4168 policistů.