Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuřárny i možnost volby. Benda znovu bojuje za zmírnění protikuřáku. 86 poslanců je pro

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. února 2018
15:15

Na konci května to bude rok, co se v českých hospodách přestalo kouřit. Přesto už několik měsíců někteří poslanci i část senátorů tlačí na zmírnění protikuřáckého zákona. Řada připomínek pochází z ODS. Poslanec Marek Benda už předložil do Sněmovny návrh, podle kterého by měly být v restauracích povoleny oddělené kuřárny bez obsluhy. Výjimku by také mohly dostat například menší vesnické hospody nebo bary, kde se nevaří. Jeho návrh už sesbíral 86 podpisů poslanců.

„Podařilo se nám připravit novelu, před volbami jsme to slíbili, která má podporu napříč politickým spektrem. Má 86 podpisů. Myslím, že se k většině pohodlně dobereme,“ řekl k novele sebevědomě předseda Ústavně právního výboru Sněmovny.

„Nesnažíme se napravit všechno, ale to, co si myslíme, že je největší chybou. To jsou tři body. Povolíme zřízení zvláštních kuřáren, které by měly mít maximálně 30 procent plochy bez obsluhy. Nesmí být průchozí a musí mít odvětrávání. V malých barech, výčepech do 80 m2 by mělo být povoleno, že si může majitel rozhodnout, zda se jedná o kuřácký, či nekuřácký podnik,“ dodal sněmovní matador Benda.

Třetí bod se týká zodpovědnosti hostinských za prodej alkoholu lidem, kteří by mohli poničit něčí majetek nebo někomu ublížit.

 

Benda: Kuřárny už jednou prošly

„Ten návrh v roce 2016 už jednou prošel, problém byl v tom, že spadl pod stůl následně celý zákon, protože se urazila část hnutí ANO. Ten zákon byl posléze přijat v jiné podobě. Za prvé se obměnilo 122 poslanců, což je značný počet, a ukázaly se negativní důsledky, před kterými jsem varoval. Že kuřáci budou vyštváni na mráz. Vede to ke konfliktům v ulicích, ke konfliktům s nájemci či majiteli bytů,“ komentoval návrh Benda pro Blesk Zprávy.

Blesk Zprávy: Pokus o to oddělit nekuřáckou a kuřáckou část už tu jednou byl. Skončilo to paravany a podobně, které samozřejmě šíření škodlivin nezabránily. V čem by tohle mělo být lepší?

Nepatřil jsem k příznovicům změn. Trh by to vyřešil sám o sobě. Přibývalo nekuřáckých restaurací. Nic by se nedělo. Teď je to vymezení mnohem jasnější. Musí být stavebně oddělen. Navíc se tam dala podmínka, že bude bez obsluhy.

Blesk Zprávy: V jaké fázi Váš návrh je?

Dnes odpovedne ji předložím předsedovi Poslanecké sněmovny panu Vondráčkovi s 86 podpisy poslanců. Vláda má 30 dnů na to, aby se vyjádřila. Předpokládám, že novela projede prvním čtením a do prázdnin bychom mohli dokončit projednávání ve Sněmovně a poslat ji do Senátu. Aby už na příští zimu toto zmírnění platilo.

Celý rozhovor s Markem Bendou o protikuřáckém zákonu, spekulacích, že by se měl stát ministrem spravedlnosti i vládních vyjednáváních:

Kuřárny podporují Piráti i ANO

Piráti podle Mikuláše Ferjenčíka plně souhlasí s prvním bodem, tedy s kuřárnami. „Jednoznačně podporujeme bod č. 1, tedy povolit stavebně oddělené kuřárny. Považujeme za nesmysl zakazovat kuřákům, aby v oddělené místnosti kouřili. Ve Sněmovně to jde,“ poznamenal poslanec Pirátů s tím, že problémem je i hluk kuřáků před hospodami po 22 hodině.

Patrik Nacher z hnutí ANO jako celoživotní nekuřák s malými dětmi potkává teď kuřáky podle svých slov mnohem častěji, ti byli totiž vyhnáni před restaurace a bary. „Byl jsem v minulosti silným kuřákem, před půl rokem jsem přestal kouřit klasické cigarety. Za sebe tento návrh podpořím, v Rakousku to takto funguje,“ řekl také předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Za protikuřácký zákon přitom dostalo Česko ocenění od Světové zdravotnické organizace, konkrétně tehdejší náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). Ta Blesk Zprávám řekla, že s oddělenými kuřárnami nemělo minsiterstvo zdravotnictví už v původním návrhu žádný problém. Kvůli dohadům ve Sněmovně ale tato změna ze zákona vypadla.

Naopak s „volitelným“ zákazem pro menší bary bývalá náměstkyně nesouhlasí. „Byl by to krok zpět,“ okomentovala Bendovu snahu. „Copak je jiná ochrana zdraví na vesnici, než ve městech?“ divila se.

moiaza ( 13. února 2018 16:55 )

Smradlavé monstra vůbec nepatří do společnosti. Vyčlenit jim hangáry a klidně ať se tam i udusí. Včetně nemakačenka Bendy.

majojo ( 13. února 2018 15:39 )

Tak přesně na tomhle je vidět, jak je ten debil užitečnej. Dovoluji si připomenout, že to on navrhoval také znovuzavedení cenzury. Bože, co se to ještě v té jeho žalostné makovici vylíhne a co z té své kapří tlamky vypustí!

silen ( 13. února 2018 15:39 )

...ten blbeček Benda zřejmě počítá s možnostní novývh voleb a už si preventivně zajišťuje volební hlasy od kuřáků! Vychcánek zparchantělý!!!

arne100 ( 13. února 2018 15:06 )

Všechny kuřáci jsou prasata.To že se v parlamentu hulí nebo chlastá je normální.Co jineho by flákači za ty prachy dělali.Zákony jsou k ničemu pro obyčejné lidi ty si ta banda dělá pro sebe aby jim vyhovovali.Takový poslanci jako je Benda a cvičená Kalousková opice Feri těch je tam 70% od nich není co očekávat jiného

mirkazam ( 13. února 2018 14:37 )

Benda honem projevuje aktivitu,aby se neřeklo,že tam ve sněmovně sedí zbytečně....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa