Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Z lidí dělá nesvéprávné otroky.“ Stížnosti na protikuřácký zákon řeší Rychetský

Autor: ČTK, val - 
20. března 2017
11:35

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se začne jako soudce zpravodaj zabývat stížností skupiny senátorů na tzv. protikuřácký zákon. Ten kromě zákazu kouření v restauracích obsahuje i opatření týkající se konzumace, případně podávání alkoholu. Podle stěžovatelů, jejichž návrh z minulého týdne zveřejnil Ústavní soud v pondělí, odpovídá část zásahů situaci, kdy stát hledí na své občany jako na otroky.

Veřejná moc v liberálním státě nemá vnucovat lidem životní styl, který momentální držitel moci považuje za správný, uvedli senátoři v návrhu na zrušení několika pasáží takzvaného protikuřáckého zákona. Ústavní soud jej v pondělí zveřejnil na svých stránkách.

Kubera si přinesl na debatu o ´protikuřáku´ i pomůcku. Kubera si přinesl na debatu o ´protikuřáku´ i pomůcku. | ČTK

Kromě samotného zákazu kouření v restauracích, kterým se mají podniky řídit od konce května, senátoři ostře kritizují také zákaz prodávat tabákové výrobky a alkoholické nápoje na akcích určených převážně dětem. Poukazují na českou tradici dětských dní na místních sportovištích či zábavních akcí na hradech, kde si děti hrají a rodiče si zatím dají pivo nebo víno.

„Proč chce stát zasahovat do takto trávených rodinných chvil volného času? Takový zásah odpovídá státu vysoce paternalistickému, který hledí na své občany jako nesvéprávné otroky, kteří se i v soukromí musí chovat tak, jak chce držitel vládní moci,“ stojí v návrhu.

Zákon vás potrestá i za sebevraždu, tvrdí senátoři

Ani normalizační režim nereguloval, zda si na akci pořádané pro děti nějakou místní sportovní jednotou „taťka ve stánku s občerstvením může koupit pivo“, zdůraznili senátoři. Návrh pro ně připravil advokát a bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka.

Zákon podle návrhu také v podstatě zavádí „trestnost ohrožení sebe sama“. Stanovuje totiž, že člověk při výkonu činnosti potenciálně ohrožující zdraví jeho nebo jiné osoby nesmí požívat alkohol. Sankce by tak klidně mohla dopadnout i na neúspěšné sebevrahy, naznačuje návrh.

„Někdo se rozhodne vzít si život, posílí se dvěma panáky slivovice a pak provede neúspěšné sebevražedné jednání. Zatímco je zachráněn a je v lékařské péči, vláda za ním pošle úředníka, aby jej zkasíroval, neboť po požití alkoholu se pokusil o sebevraždu, což je jednání ohrožující život a zdraví,“ uvedli senátoři.

VIDEO: V čele stěžujících si senátorů stojí Jaroslav Kubera, takhle vyhrocená byla nedávno jeho debata se zastánkyní protikuřáckého zákona:

Video  Senátor Kubera hájil kouření v ostré debatě Blesku s šéfkou Centra pro závislé na tabáku Evou Králíkovou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pod návrhem je podepsáno 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivem Valentou (za Stranu soukromníků). Argumentují také proti zákazu prodeje alkoholu z automatů nebo proti ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými lidmi.

Průměrná délka rozhodování takzvaných plenárních věcí činila v roce 2016 deset měsíců. Předtím se pohybovala kolem jednoho roku. O návrzích na rušení zákonů či jejich částí vždy hlasuje plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Zpravodaj připravuje koncept nálezu.

Senátor Kubera brojil proti protikuřáckému zákonu vybaven obří cigaretou i tematickou kravatou:

bibs_7 ( 25. dubna 2017 23:03 )

Z lidí delaj nesvéprávné otroky v první rade cigarety, a ne protikurácký zákon. ten kaspárek by se uz mel opravdu vzpamatovat.

jana1313 ( 20. března 2017 16:48 )

To co píšeš je zcela nesmyslné, jelikož je na výběr mezi kuřáckými a nekuřáckými podniky. Pokud jde nekuřák do kuřáckého podniku dobrovolně, může nadávat jen sám sobě že tam vlezl, když mu kouř vadí. Zrovna tak když vlze kuřák do nekuřáckého podniku, může nadávat jen sám sobě, že si tam nesmí zapálit. Ovšem pokud jsou kuřáci vyhnáni před podniky, lidé bydlící v nejbližším okolí a okolojdoucí nemají na výběr a musejí kouř strpět ať se jim to líbí nebo ne, případně je těmito kuřákům nevybíravě spíláno a vyhrožováno za to, že venku kouřej, ač ti za to nemohou a raději by si v klidu zakouřili uvnitř. Pokud s myslíš, že jseš ohleduplnej a že je venku na ty tvoje smrady někdo zvědavej, dost se pleteš. Evropou už se tu vůbec neoháněj, je jasné že sedíš doma na zadku a ani nemáš páru o tom, jak se na ty zákazy, mnohde i mírnější než u nás, jinde kašle a kolik si tam lidé našli způsobů jak je obcházet. Navíc jsi nepochopil tu nejdůležitější podstatu proč je nutné nenechat si takové omezovaní líbit.

jana1313 ( 20. března 2017 13:48 )

Ano, normálním lidem je to jasné. Normální lidi nejsou blbé tupé ovce, nepotřebují vodit za ručičku, nepotřebují totalitní nařízení a zákazy, naopak normální člověk je striktně odmítá aby se nemusel stydět při pohledu na sebe sama . Normální člověk dokáže jednat z vlastní vůle a používat vlastní rozum. Normální člověk, jako nekuřák neleze do kuřáckých prostor a jako kuřák nekouří v nekuřáckých. Normální člověk je proti tomu aby byla nepřiměřeně omezována jakákoli skupina lidí, která ne nedopouští ničeho nelegálního, ničeho protizákonného. Omlouvat tento zákon zdravým rozumem mohou jen ti kteří ho nemají

anna1234 ( 20. března 2017 13:39 )

.. souhlas, nějak se nám ty zákazy a příkazy množí

alenam ( 20. března 2017 13:37 )

Nekuřáci ať si klidně nekouří, nikdo je kouřit nenutí, ale ať se hlavně nechovají jako nesvéprávná paka a nelezou do kuřáckých podniků jenom by tam blbě hemzali a prudili. Normální nekuřáci, mezi které patřím, se za taková debilní paka styděj a kuřákům se za ně omlouvaj. Stejně tak každému normálnímu člověku přijde debilní vyřvávání protikuřáckých fanatiků o tom aby si kuřáci platili náklady na léčení(čemuž někteří idioti dokonce říkají nemocenská), pokud neměřej stejně všem, tedy i těm co si vědomě ničej zdraví pojídáním polských a babišových karcinogenních uzenin, pěstováním si nadváhy, provozováním zátěžových sportů ničících klouby a pod. a dokonce ani souběžně s požadavkem na kuřáky nepožadují ani to, aby si náklady na léčení platili alkoholici a feťáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa