Rozpadající se Praha si vybírá první daně v podobě odchodů lidí ve vedení Technické správy komunikací. Důvodů je hned několik, hlavně katastrofální stav zanedbaných mostů v metropoli. Tři mosty jsou v havarijním stavu, dalších 23 jich k tomu nemá daleko a v prosinci se zřítila stále z nejasných důvodů lávka v Troji. Překvapením tak nejsou změny v představenstvu.

Jiří Trávníček se stal místopředsedou dozorčí rady loni v dubnu a ve své gesci měl také oddělení mostařů, což bylo důvodem k jeho odvolání. Částečná kritika padla i na hlavu jeho nástupce Matěje Fichtnera, jelikož před svou politickou kariérou sloužil u Armády ČR a policie. Zároveň však vystudoval Technickou fakultu České zemědělské univerzity v Brně, což byl důvod k jeho jmenování.

Takto vypadal první den po uzavření Libeňského mostu:

Video
Video se připravuje ...

Uzavírka Libeňského mostu Daniel Vitouš

Toho do čela navrhlo vedení ANO. „Pan Fichtner je vzděláním dopravní inženýr a je to člověk, který má rozsáhlé zkušenosti s investicemi v komunálním prostředí, které jsou mnohem obtížnější než investice v soukromé sféře. Navíc je velmi systematický, procesně zdatný a orientovaný na výsledek. Tyto schopnosti nám u představenstva TSK doposud chyběly,“ vysvětlila pro Blesk.cz primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO).

Budou následovat další změny?

Personální obsazení představenstva TSK se ale může v následujících týdnech ještě změnit. Podle informací Blesk.cz se vážně jednalo o sesazení současného předsedy představenstva Petra Smolky. Jedinou překážkou v jeho odvolání prý bylo, že prozatím pražská koalice nenašla adekvátní náhradu.

Další změnou byl odchod Miroslava Svobody, který odstoupil na vlastní žádost. V minulosti býval mimo jiné poslancem. Stejně tak jím byl jeho nástupce Adámek, který byl v letech 2010 až 2012 starostou Prahy 12.

Fungování TSK kritizují v posledních měsících například opoziční zastupitelé hlavního města. Loni ve firmě, ještě před transformací z příspěvkové na obchodní společnost, zasahovali policisté a odvedli několik lidí včetně tehdejšího šéfa. Případ zatím není uzavřen. Rovněž magistrátní kontrolní odbor loni odhalil chyby při zadávání veřejných zakázek, nakládání s majetkem nebo v účetnictví. Chyby údajně vznikly v roce 2016.