V pátek 19. ledna se v 1:00 uzavřel Libeňský most v Praze pro všechny kromě chodců a cyklistů. Technická správa komunikací (TSK) poskytla nástin všech možných scénářů, které v rámci příprav na rekonstrukci mohou nastat.

Pokud ministerstvo kultury rozhodne, že Libeňský most je kulturní památkou, ztratí TSK možnost využít všech v současnosti dokončených administrativních kroků, které se podařilo získat v minulosti. Konkrétně jde o platné územní rozhodnutí z roku 2006 a stavební povolení z roku 2009. Bude také nezbytné vypracovat zcela novou projektovou dokumentaci.

„Pak teprve bude možné znovu vypsat veřejné soutěže na zhotovitele a na správce stavby. Současná příprava rekonstrukce v hodnotě zhruba 60 milionů korun bude odepsána a odhadovaný čas na novou přípravu rekonstrukce celého soumostí je minimálně 4 až 5 let,“ uvedla k této variantě tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Rychlejší varianta

Pokud by ministerstvo kultury rozhodlo, že Libeňský most není kulturní památkou, bylo by možné realizovat jednotlivé kroky mnohem rychleji. Pokud by posléze magistrát prodloužil platnost stavebního povolení, dokončí TSK už započaté veřejné zakázky dle existujícího projektu.

„Podle optimistického odhadu by v takovém případě mohla rekonstrukce mostu začít na přelomu let 2018 a 2019. Pokud by nebylo možné pokračovat v soutěži, protože se Technická správa komunikací mezi tím transformovala z příspěvkové organizace na akciovou společnost, bylo by nutné připravit nové veřejné soutěže od začátku, což by termín zahájení prací na Libeňském soumostí posunulo spíše k podzimu 2019,“ dodala Barbora Lišková.

Takhle to na mostě vypadalo první ráno po uzavření:

Video
Video se připravuje ...

Uzavírka Libeňského mostu Daniel Vitouš

Pokud by schválené projekční řešení skutečně bylo realizované, počítá se s kompletní demolicí stávajících šesti mostů s výjimkou pilířů hlavního mostu přes Vltavu a s výstavbou čtyř nových mostních objektů. Libeňský most by se rozšířil o 5 metrů na konečnou šířku 26 metrů, která by dle odborníků měla zajistit dostatečnou kapacitu minimálně pro následujících 100 let.

Fotogalerie
3 fotografie