Týden od uzavření Libeňského mostu se s havarijním stavem nic nedělo. V pátek zde však proběhly první prohlídky a od soboty začala společnost SMP CZ stavět podpěry. „Úkolem stavební firmy je zajistit potřebné podepření rámového mostu C na libeňské straně a dalších navržených konstrukcí na holešovické straně soumostí,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Při zavření se mluvilo o třech až čtyřech týdnech. Dodavatel bude mít na opravu 30 dní. „Nezávislý statik následně vyhodnotí provedené úpravy a vydá stanovisko ohledně možností obnovy provozu na mostě,“ dodala Lišková. Není to ale jediná změna, která most čeká.

Video
Video se připravuje ...

Uzavírka Libeňského mostu Daniel Vitouš

Od pondělí tu bude navíc jezdit veřejná doprava v podobě autobusové linky X25, a to až do poloviny mostu. „Předpokládáme, že bude od pondělí zahájen provoz linky X25 Palmovka – Elsnicovo náměstí – Libeňské doky – Libeňský most se zastávkou na rampě mostu,“ potvrdila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Cestující přibližuje už nyní druhá linka, teoreticky bude moci dopravní podnik posunout i zátarasy. „V současnosti probíhá prověřování možnosti otáčení autobusové linky X156 v prostoru předpolí mostu na holešovické straně tak, aby se přestupní vazba mezi náhradními linkami co nejvíce zkrátila,“ dodala Řehková.

Budou „padat hlavy“ kvůli uzavření?

Dozorčí rada měla navíc v pátek řešit personální složení vedení Technické správy komunikací. K tomu ale nakonec nedošlo. „Včerejší jednání dozorčí rady TSK byla z důvodu onemocnění tří členů komise zrušena. Protože schůze měla být důležitá, tak jsme došli k závěru, že ji bude lepší přesunout,“ vysvětlila předsedkyně dozorčí rady Lucie Svobodová (ČSSD). O tom, zda budou v představenstvu TSK padat hlavy, se bude jednat v pátek.

Ve čtvrtek navíc zahájil předčasně sezonu přívoz P7. Ten zajišťuje přepravu lidí z Karlína přes Ostrov Štvanice do Holešovic a zpět. Po přívozu v Troji a na Výtoni je to už třetí přívoz v pořadí, který má nahradit některý z uzavřených mostů v Praze. Při řešení problémů s Libeňským mostem se nyní také zvažuje varianta, která by ulehčila dopravní situaci během rekonstrukce. „Chceme prověřit vytvoření paralelního mostu pro tramvajovou dopravu. Během toho by se řešila oprava Libeňského mostu,“ dříve řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Jak objet Libeňský most? Čtěte zde >>>

Fotogalerie
37 fotografií