V letním období proudily po Trojské lávce davy lidí mezi Stromovkou a pražskou zoo. Zatím není jisté, kdy přesně bude stát provizorní lávka, Praha tak řeší náhradní dopravu v podobě přívozu. Vyjet by měl zcela nový o kapacitě až 200 lidí už do tří měsíců. „Do konce týdne by měla Praha objednat velkokapacitní přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem nad zřícenou lávkou, ten by měl pojmout přibližně 200 pasažérů a mohl by jezdit ve vyšším průtoku řeky než současný,“ řekl pro Blesk.cz starosta Troji Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014).

Vodáci by přitom neměli být omezeni a na Vltavu by tak mohli vyjet bez problémů. „Vodáci v oblasti přívozu nebudou nijak omezeni, závěsné lano by nemělo být v kolizi s případnými vodáky,“ popsal dále Bryknar. Právě lano stálo za nehodou, která jen zázrakem neskončila tragicky v neděli 28. ledna. Závěsné lano tu přehlédl vodák a zachraňovat jej museli policisté.

Provizorní lávka už příští rok

Už v polovině příštího roku by měla vedle zřícené lávky Praha vybudovat novou, provizorní lávku. „Nedaleko zřícené lávky by měla být do června příštího roku umístěna provizorní lávka. Po vybudování provizorní lávky bude také vypsána architektonická soutěž na finální lávku,“ dodal Bryknar.

Není jisté, na kolik by provizorní lávka měla vyjít. „V tuto chvíli neznáme celkovou částku, zabývat se tím budeme na úterním jednání rady. Částka by ale neměla přesáhnout 50 milionů bez DPH,“ potvrdil Petr Dolínek (ČSSD).

Lávka v Troji se zřítila v sobotu 2. prosince po 13:00. Ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

Fotogalerie
23 fotografií