Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jana upadla na zasněženém chodníku a trpí následky. Na odškodné čekala tři roky

Autor: ula - 
7. února 2018
06:00

Do Česka dorazil mráz a někde je i sníh. Paní Jana na takové počasí ale nemá dobré vzpomínky. Před třemi lety uklouzla na neodklizeném městském chodníku a měla komplikovanou zlomeninu kotníku. Léčila se několik měsíců a dodnes má trvalé následky. Než se Jana domohla odškodnění, trvalo to tři roky. Co musíte dělat, pokud se zraníte na chodníku?

Psal se rok 2015, byla zima a brzy ráno hustě sněžilo. Cesty byly pokryté vrstvou sněhu a v mnoha případech neodklizené. Právě to se Janě stalo osudné. „Pohybovala jsem se opatrně, ale i přesto jsem na nerovném terénu, který nebyl pod sněhem vidět, uklouzla. Přisedla jsem si kotník a vůbec se nemohla pohnout,“ vzpomíná.

Ze zasněžené ulice, kde seděla zraněná na zemi, jí pomohl až řidič sněžného pluhu, který ulici po nějakém čase začal protahovat. Zavolal jí sanitku a Jana se konečně dostala do péče lékařů. „V nemocnici mi komplikovanou zlomeninu pravého kotníku hned operovali a v následujících měsících mě čekala procedura dalších zákroků. Poslední z nich proběhl v listopadu 2016, takže skoro až rok po samotném úrazu,“ popisuje Jana.

Odškodnění 190 tisíc? Málo, tvrdí expert

Kvůli zdravotním komplikacím strávila Jana několik měsíců v pracovní neschopnosti a dodnes není její kotník úplně v pořádku. Protože chodník nebyl řádně odklizen, rozhodla se uplatnit svůj nárok na odškodnění vůči městu.

„Městskému úřadu jsme nejprve zaslali předžalobní výzvu k vyplacení odškodnění paní Janě za zdravotní komplikace, omezení pohyblivosti a pracovní neschopnost. Město uznalo svou chybu a po doložení všech podkladů jí vyplatilo přes 190 tisíc korun,“ uvedl pro Blesk Zprávy právník Petr Novák z webu Vašenároky.cz.

Jana po skončení léčby a rehabilitací v roce 2017 uplatnila i svůj nárok na odškodnění za trvalé následky. K tomuto účelu vyhledala znalce, který její nárok vyčíslil na více než sto tisíc korun. Město naštěstí i v tomto případě v rámci mezí spolupracovalo a Janě bylo nakonec vyplaceno dalších 116 000 korun.

Paní Jana tak za úraz na neodklizeném chodníku nakonec téměř po třech letech dostala odškodnění přes 300 000 korun. Zdraví ani prožité útrapy jí to sice nevynahradí, ale z peněz, na které měla podle zákona nárok, alespoň pokryla léčebné výlohy.

Video  Smekl se na chodníku po ovoci a zranil se: Kdo mu zaplatí odškodné?  - Eva Fraňková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Obcím se nechce platit, jaké důkazy potřebujete?

Za úraz na neodklizeném chodníku můžete od města či obce získat odškodnění. Výše odškodnění se běžně pohybuje v desítkách tisíc, obce ho však často hradit odmítají. Aby se zvýšila šance na získání odškodění, je potřeba mít k dispozici dostatek důkazů.

Čas a místo: Měli byste přesně vědět, kdy a kde k úrazu došlo. Např. u domu číslo 55 na ulici Vídeňská v 13:50.

Fotografie a popis prostředí: Měli byste mít k dispozici fotografie (případně video), které dokazují, že chodník skutečně nebyl ve schůdném stavu. Fotodokumentaci pořiďte ideálně ihned, pokud vám to zdravotní stav nedovolí, požádejte někoho ze svědků. K fotografiím je vhodné přiložit také popis prostředí. Například na chodníku byla pěticentimetrová vrstva sněhu, pod kterou byla souvislá vrstva ledu.

Svědci: Jako dobrý důkaz Vám mohou posloužit také svědci, kteří buď váš pád viděli, nebo vám následně pomáhali. Určitě si na ně nezapomeňte vzít kontakt.

Vhodná obuv: Pro nárok na odškodnění je důležité, abyste dokázali, že jste si do aktuálního počasí zvolili vhodnou obuv. Ideální variantou je proto pořízení fotografie vašich bot.

Lékařské zprávy: Vyžádejte si zprávu od vašeho ošetřujícího lékaře a svého obvodního požádejte o vypracování hodnocení bolestného.

O odškodnění za úraz na zasněženém chodníku se dá požadovat i ve chvíli, kdy vám některý z výše zmíněných důkazů chybí, šance se však s menším počtem důkazů snižuje.

Na co máte nárok?

  • Bolestné
  • Náhradu ušlé mzdy
  • Náhradu věcné škody
  • Náklady na léčení
  • Odškodnění trvalých následků

Jak postupovat?

  • Požádejte město či obec o odškodnění. K žádosti přiložte důkazy, které ke škodné události máte.
  • Pokud město váš nárok zamítne nebo se nevyjádří, žádejte o odškodnění opakovaně.
  • Jestliže vám i po urgenci město finanční kompenzaci za úraz odmítá vyplatit, obraťte se na právníka, případně na soud.

Zobrazit celou diskusi