Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišův perný den: Čapí hnízdo, OLAF a žádost policie o vydání. V důvěru vládě sám nevěří

Autor: Jakub Veinlich - 
16. ledna 2018
05:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) má před sebou nebývale perné úterý v Poslanecké sněmovně. Hned brzy ráno má říct svůj pohled na zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF kvůli Čapímu hnízdu a pak se půjde obhajovat před mandátový a imunitní výbor. Sněmovna by ještě dnes mohla hlasovat i o jeho vydání k trestnímu stíhání. Některé poslanecké kluby se chtějí pokusit zařadit tento bod ještě před hlasování o důvěře Babišově menšinové vládě.

7:30 – Tisková konference Andreje Babiše

Už v pátek – tedy v první den prvního kola prezidentských voleb – avizoval premiér Andrej Babiš v Průhonicích, kde byl volit, že se ke zprávě OLAFu oficiálně vyjádří. Jako termín určil úterý v 7:30. Náhoda? Nikoli – už v osm hodin má totiž začít jednat mandátový a imunitní výbor, který si na kobereček pozval právě Andreje Babiše a také jeho pravou ruku v hnutí ANO – a šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka.

Se zprávou se v minulých dnech seznamovali Babišovi právníci, protože je součástí vyšetřovacího spisu. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo obvinila česká policie premiéra z podvodu, stíhá také jeho ženu Moniku a jejího bratra a další osoby včetně Faltýnka (ANO).

8:15 – Andrej Babiš má dorazit na jednání mandátového a imunitního výboru

Výbor se přitom kvůli žádosti policie o jeho vydání k trestnímu stíhání schází už poněkolikáté. Dá se předpokládat, že se poslanci  budou ptát také na závěry zprávy OLAF, která ovšem původně do České republiky dorazila v anglickém originále.

Babiš v neděli v televizi Prima řekl, že zprávu nečetl a číst ani nebude. „Nebudu ji číst, na to mám přeci advokáty. Proč bych ji četl?“ odbyl moderátorku premiér a dál tvrdí, že se ho celá zpráva netýká a kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná.

8:45 – Na jednání mandátového a imunitního výboru má dorazit také Jaroslav Faltýnek

Kvůli podezření z dotačního podvodu je s Babišem a dalšími lidmi stíhaný také šéf poslaneckého klubu hnutí ANO a 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Ten podobně jako Babiš tvrdí, že se ničeho nedopustil a zpochybňuje roli vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

„Já nemám žádné potíže, to je fantas magória pana Nevtípila,“ řekl Faltýnek před týdnem v ČT. Vyšetřovatele přitom Faltýnek v minulosti označil za „velice kontroverzního“ policistu, teď k tomu ještě přidal, že je lhář. „Je to uměle vymyšlená kauza, patrně někým vymyšlená,“ tvrdí Faltýnek.

Minulý týden vypovídal před poslanci ve výboru vedle Nevtípila asi 1,5 hodiny také státní zástupce Jaroslav Šaroch, který má vyšetřování kauzy na starosti.

10:15 – na jednání výboru by měl dorazit také expolicista Jiří Komárek

Tedy muž, který byl loni nepravomocně odsouzen za to, že policejního prezidenta Tomáše Tuhého nařkl z „brutálního úniku informací“. Pozvání Komárka, které ve výboru prosadili SPD a ANO, rozlítilo především Miroslava Kalouska z TOP 09 a Piráty. Komárka si totiž Andrej Babiš přivedl na ministerstvo financí, a to v době, kdy úřadu sám šéfoval.

„Z mého pohledu pozvání pana Komárka má jediný smysl – a tím je diskreditace vyšetřovatele a vlastně tím oddálení vydání nebo změna názoru některých členů, zda-li má být (Babiš) vydán,“ je přesvědčený Pirát a místopředseda výboru Lukáš Bartoň. „My se pana Komárka budeme určitě ptát na to, jaký má vztah k Andreji Babišovi a lidem z jeho hnutí, protože neměl by být vydáván jenom za svědka jedné strany,“ vzkázal Jakub Michálek, mimo jiné předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Výbor požádal ministra vnitra Lubomíra Metnara, aby Komárka úplně zbavil mlčenlivosti a mohl tak vypovídat k Čapímu hnízdu v plném rozsahu. „Žádost nebyla konkrétní co do obsahu a rozsahu zbavení mlčenlivosti. Na základě informací, které mám k dispozici, jsem pana Komárka mlčenlivosti nezbavil,“ uvedl ministr Metnar.

10:00 – schází se i sněmovní grémium

Ve stejný čas, kdy má dorazit na jednání mandátového a imunitního výboru Komárek, se má sejít také grémium Poslanecké sněmovny. Tedy vedení dolní komory a také předsedové poslaneckých klubů. Řešit mají program jednání Sněmovny, které má začít ve 14 hodin.

Svolané jsou totiž hned dvě schůze. Na jedné by se mělo jednat o důvěře jednobarevné vládě Andreje Babiše, na druhé jsou pak zařazené body k projednání „běžné“ agendy. Piráti a lidovci ale chtějí dřív než o důvěře vládě hlasovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě,“ řekl novinářům Michálek minulý týden při příchodu na jednání mandátového výboru.

Takový bod by si ale museli poslanci na schůzi odhlasovat – oficiálně totiž zatím do programu zařazený není. A splněna by musela být také druhá podmínka. A to, že mandátový a imunitní výbor konečně vydá své stanovisko pro poslance – tedy zda doporučuje Babiše a Faltýnka vydat, nebo ne.

„Já osobně jsem na mandátovém a imunitním výboru dala své čestné slovo za to, že výbor rozhodne v úterý do 14:00 tak, aby mohlo být hlasováno o důvěře vládě v normálním, běžném termínu tak, jak bylo dohodnuto,“ tvrdí místopředsedkyně výboru Taťána Malá z hnutí ANO.

Dopoledne mají pak naplánované jednotlivé poslanecké kluby tiskové konference. V 11 hodin vystoupí v novinářském atriu Sněmovny zástupci hnutí Starostové a nezávislí v 11 hodin pak členové klubu TOP 09 ve 13:20 pak vystoupí členové ODS.

14:00 – Začátek jednání Poslanecké sněmovny

Reportéři Blesk Zpráv budou všechna jednání od brzkého rána sledovat přímo na místě v Poslanecké sněmovně, odkud přineseme online přenos. Zatímco předchozí jednání 10. ledna skončilo bez výsledku a podle některých ostudou, podle ODS pak manažerským selháním vítěze voleb ANO, i úterý 16. ledna slibuje pořádně rušné sněmovní dění.

Jedno je přitom jisté  zatímco minulý týden do Sněmovny dorazil i prezident Miloš Zeman, aby otevřeně podpořil Andreje Babiše, tentokrát  mimochodem již po 1. kole prezidentských voleb  už hlava státu nedorazí. Zeman ve Sněmovně uvedl, že poslanci „velmi pravděpodobně důvěru Babišově vládě nevysloví“. Myslí si to přitom i sám Babiš.

„Všichni se vyjádřili, že důvěru nám nedají,“ uvedl o víkendu v Partii na Primě. Babiš by však měl od Zemana dostat i druhý pokus k jednání o vládě. Ovšem tentokrát již s podmínkou, že si předem zajistí podporu 101 poslanců. 

AntiBures ( 7. prosince 2018 20:05 )

Bureš je šmejd,,ať se smaží v pekle !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa