Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český europoslanec se „rýpe“ v Panama Papers. Koho už odhalil?

Autor: Tomáš Polák - 
28. června 2017
06:02

Evropská legislativa upravující prostředníky v kauze Panamských dokumentů je podle předběžných závěrů vyšetřovací komise nedostatečná. Ve Studiu Brusel to řekl její zpravodaj, český europoslanec Petr Ježek (ANO). Ten také prozradil, že mu šéf jeho hnutí Andrej Babiš sdělil, že přemýšlí o tom, že se zbaví mediální skupiny Mafra nad rámec zákona o střetu zájmů.

Petr Ježek je jedním ze dvou zpravodajů zvláštního vyšetřovacího výboru ke kauze Panamských dokumentů, který byl zřízen krátce po zveřejnění dokumentů. „Hlavním úkolem výboru je prověřit, zda bylo správně aplikováno evropské právo, když mohlo docházet k takovýmto únikům a nelegálním přesunům financí do daňových rájů a mimo evropskou jurisdikci,“ vysvětlil Ježek.

Video „Selhaly zákony i jejich vymáhání,“ říká Ježek o Panama Papers. A proč kritizoval Babiše? - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Přes 11,5 milionu dokumentů panamské právní společnosti Mosack Fonseca přes rok analyzoval tým investigativních žurnalistů. Jejich práce vrhá podezření na desítky politiků z celého světa kvůli praní špinavých peněz v daňových rájích. Něco přes rok už se kauzou zabývá i Ježek společně se speciálním výborem.

„Je to mravenčí práce“

V těch dokumentech jsou jen určitá vodítka, my se snažíme postihnout ten problém systematicky,“ podotkl Ježek. Kromě samotných dokumentů a analýz tak používá výbor ke svému vyšetřování také výslechy osob, které s Panamskými dokumenty jakkoliv souvisí.

„Ať to jsou politici zodpovědní za Evropskou komisi, tak to jsou zástupci akademiků nebo nevládních organizací a zároveň takzvaných prostředníků, kteří sehráli tu klíčovou negativní roli v Panamských dokumentech,“ osvětlil. Jde především o některé banky, právní kanceláře a daňové poradce, kteří pomáhali klientům otvírat fiktivní firmy v daňových rájích.

Video Kauza Panama Papers přehledně: Jak se schovávají miliardy v daňovém ráji? - Tomáš Polák, David Vaníček, Veronika Mašková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Je to skutečně mravenčí práce na všech frontách,“ konstatoval Ježek, který i prozradil některé ze závěrů výboru. „Předběžně můžeme říct, že regulace těch prostředníků je nedostatečná, a potom se obávám, že Evropská komise neměla dostatečné kapacity k tomu, aby mohla kontrolovat, že legislativa je prováděna správně v dané oblasti,“ zhodnotil. Na lepší regulaci se ale už prý také díky výboru pracuje.

S kritikou Babiše opatrně

Ježek patří společně s europoslancem Pavlem Teličkou (ANO) k jediným politikům zvoleným za hnutí ANO, kteří během vládní krize vyzývali Andreje Babiše (ANO) k rezignaci. „Poté, co byly zveřejněny nahrávky s novinářem Mafry, a poté, co vypukla vládní krize, tak jsme Andreji Babišovi psali a pak jsme s ním hovořili o několika otázkách,“ řekl Ježek. „A jednou z těch otázek byl jeho vztah k Mafře, zda by nebylo vhodné udělat další krok, nejen to, co mu ukládá zákon o střetu zájmů, ale zkusit se toho mediálního domu úplně zbavit,“ doplnil.

Říkal, že o tom přemýšlí v zásadě také, a myslím, že to pak říkal i v novinách, že v létě by se tomu mohl věnovat,“ uvedl Ježek. Hlavním důvodem, proč chtěli europoslanci Babišovu rezignaci, bylo ale uklidnění vládní krize.

„V té situaci, která byla velmi nedůstojná, kdy teda prezident mával na premiéra hůlkou a byla to jakási zablokovaná situace, kdy prezident zřejmě nerespektoval ústavu, tak jsme Andreji Babišovi říkali, aby pro uklidnění celé té situace a společnosti nebylo vhodné, aby sám z ministerstva odešel,“ vysvětlil Ježek a doplnil: „A navíc ještě byl schopen za sebe jmenovat důstojnou náhradu na ministerstvu financí, takže tak či onak, myslím, že ke zklidnění té situace zásadně přispěl.

gabreta ( 28. června 2017 12:19 )

Jen aby Mafru přes prostředníka nekoupil Kalousek s TOP 0,9!!!

TrojanSlovakia ( 28. června 2017 10:36 )

 O Mafru sa pobije J&T s Pentou. 😀

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa