Ryby
Autor: CNC

12. březen <<< 13. březen >>> 14. březen

Lidé narození 13. března jsou Ryby.  


Svátek slaví Růžena

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Růženka, Růža, Růži, Růžička
  • Původ: Jméno Růžena je latinského původu. Převzato bylo ze jména Rosalie, jehož základ „rose“ znamená „růže“. 
  • Povaha: Růženy jsou vyrovnané a učenlivé. Mají bojovného ducha a využívají jej k hájení nejen vlastních zájmů, ale pomáhají i ostatním
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Lva, StřelceBerana.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Josef Gočár

Josef Gočár je jeden z nejvýznamnějších českých architektů a zakladatelů moderní architektury první poloviny 20. století. Jeho dílo představuje desítky projektů především architektury v oblasti urbanismu. Nezanedbatelná je i jeho role učitele, díky níž vychoval mnoho kvalitních českých architektů.

Narodil se 13. března 1880 v rakousko-uherském Semíně do rodiny pivovarského sládka. Studoval na reálce v Pardubicích a poté na uměleckoprůmyslové škole v Praze. Byl velice výtvarně nadaný, proto se už od mládí účastnil uměleckého života a brzy po absolvování školy začal pracovat na velmi důležitých architektonických projektech. Hodně cestoval po Evropě, kde čerpal inspiraci a zajímal se o vývoj ve stavebnictví.

Jeho nejznámějším dílem je z počátku dvacátých let územní plán města Hradce Králové, který je dodnes svou kvalitou považován za vrchol urbanistického konceptu.

Dalším z mnoha zdařilých projektů je kostel sv. Václava v Praze Vršovicích, kde Gočár využil známou hru světelných paprsků usměrňovaných umístěním oken ve svislých stupních, což vytváří optickou iluzi nekonečného prostoru.

Josef Gočár byl velmi elegantní muž známý vždy dokonale padnoucím oblekem se slabostí pro detektivky a doutníky. Již za svého života dostal mnoho ocenění u nás i v zahraničí. Jak sám říkal, jeho povolání bylo jeho koníčkem.

2020: Zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková

13. března zemřela legendární atletka a olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952 Dana Zátopková, rozená Ingrová. Ve věku 97 let odešla ve spánku v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Manžela Emila, čtyřnásobného olympijského vítěze ve vytrvalostním běhu, přežila o 20 let. Zajímavostí je, že se oba narodili 12. září 1922 na Moravě. Ona ve Fryštátě, on v Kopřivnici.

Zátopková vedle zlaté medaile z Helsinek získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě. Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala i mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord.

Se sportem se Zátopková nerozloučila ani po konci kariéry v roce 1962. Pracovala jako trenérka, v letech 1960 až 1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace. V olympijském hnutí se angažovala i po devadesátce.

V roce 1998 obdržela Olympijský řád a roku 2003 převzala od tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause Medaili Za zásluhy II. stupně.

Česká televize uvedla 5. srpna 2016 (v době kolem Olympijských her v Riu) dokumentární film Davida Ondříčka Zátopek. Režisér o Zátopkových natočil životopisné drama Zátopek (2021). Do hlavních rolí obsadil Václava Neužila a Marthu Issovou. Snímek získal osm Českých lvů a stal se nejlepším filmem roku.

Kdo se narodil 13. března

  • 1880 – Josef Gočár, architekt, představitel kubismu († 10. září 1945)
  • 1928 – Olga Hejná, sochařka, ilustrátorka a spisovatelka († 24. května 2017)
  • 1935 – Miriam Kantorková, zpěvačka, herečka a moderátorka
  • 1947 – Viktor Preiss, herec

Svět

  • 1942 – John Paul Larkin alias Scatman John, americký zpěvák († 3. prosince 1999)
  • 1950 – William H. Macy, americký herec a spisovatel
  • 1953 – Isabelle Huppert, francouzská herečka