Ryby
Autor: CNC

14. březen <<< 15. březen >>> 16. březen

Lidé narození 15. března jsou Ryby


Svátek slaví Ida

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Idka, Iduš, Idy, Iduška, Idunka
  • Původ: Jméno Ida nemá zcela jasný původ. Zřejmě je odvozeno ze skandinávského slova „id“, které znamená „čin“. Ida je tedy „ženou činu“ nebo také „činorodá“. Druhý možný výklad jména směřuje také do Skandinávie, neboť zde měli bohyni jara jménem Iduna. Také se může jednat o spojení se staroněmeckým slovem „itis“, které se překládá jako „žena“.
  • Povaha: Idy jsou zajímavé osobnosti. Zažívají časté vzestupy a pády. Velmi brzy zakládají rodinu a mívají pak pocit, že něco promeškaly.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Blíženců a Vodnáře

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Mezinárodní den spotřebitelských práv

Mezinárodní den spotřebitelských práv se slaví již od roku 1983. Ochranu spotřebitelů zavedl poprvé americký prezident John F. Kennedy, když 15. března 1962 vyhlásil čtyři základní teze na ochranu spotřebitelů.

Tím zahájil éru novodobé ochrany spotřebitelů. Tenkrát Kennedy zavedl právo na informace, bezpečnost výrobků a služeb, právo na výběr a právo být slyšen. Ochranu spotřebitelů ve světovém měřítku řeší Mezinárodní spotřebitelská organizace.

1878: Tomáš Masaryk si vzal Charlottu Garrigue

15. března 1878 si Tomáš Masaryk, který pocházel z chudé hodonínské rodiny, vzal dcerou bohatého amerického obchodníka a spolumajitele pojišťovny Germania z New Yorku Charlottu Garrigue. Po svatbě přijal Charlottino příjmení – jednak jako výraz obdivu a vážnosti ke své ženě, a jednak jako výraz rovnoprávnosti mezi mužem a ženou. 

Masarykův otec Jozef, původem Slovák, byl kočí, matka Terezie pracovala jako kuchařka. Po studiích ve Strážnici, v Brně a ve Vídni se v Masaryk v rámci studijního pobytu v Lipsku roku 1877 seznámil se Charlotte Garrigue, která v té době vyučovala hru na klavír. Později s úspěchem psala do českých i amerických periodik.

Zasnoubili se a 15. března 1878 uzavřeli v New Yorku civilní a unitářský sňatek. Měli spolu 5 dětí – syny Herberta a Jana, který se podobně jako otec proslavil v politice, a dcery Alici, Eleanor a Olgu.

V září 1922 Charlottu Garrigue Masarykovou postihl těžký záchvat srdeční slabosti, 1. května 1923 mozková mrtvice a s ní i částečné ochrnutí. První dáma zemřela 13. května 1923 na zámku Lány. Tam skonal i Tomáš Garrigue Masaryk, označovaný T. G. M., TGM nebo prezident Osvoboditel, a to 14. září 1937. Jeho pohřeb se stal velkou národní manifestací za svobodu a demokracii.

Kdo se narodil 15. března

Svět

  • 1947 – Juraj Kukura, slovenský herec
  • 1977 – Joe Hahn, americký DJ, člen skupiny Linkin Park
  • 1978 – Luis Fonsi, portorický zpěvák, skladatel a herec