Ryby
Autor: CNC

13. březen <<< 14. březen >>> 15. březen

Lidé narození 14. března jsou Ryby.  


Svátek slaví Rút

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Rútka, Rúty, Rutinka, Rutička
  • Původ: Jméno Rút je hebrejského původu. Pochází zřejmě ze slova „r(e)úth“, které znamená „přátelství“. Význam jména je tedy „přítelkyně“. 
  • Povaha: Rút jsou inteligentní, emancipované, ale vnitřně nevyrovnané. Často dosahují vysokého stupně vzdělání. Jejich výborná paměť je předurčuje k profesi v justici či politice.
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení PannyLva, Střelce, Býka a Vodnáře.

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Den čísla pí

14. březen se slaví mezinárodní Den čísla pí pro jeho přibližnou hodnotu 3,14. Ve formátu zápisu datumů, který je běžný především v severní Americe, se totiž měsíc píše před dnem, 14. březen tak bývá zapisován jako 3.14.

Přesnou hodnotu Ludolfova čísla v desetinném zápise nikdy nebudeme znát, protože se jedná o iracionální číslo, které má nekonečný desetinný rozvoj bez periody. Pomocí počítačového programu se doposud podařilo určit v desítkové soustavě asi pět bilionů desetinných míst.

Pokusy o výpočet čísla pí sahají až do starověku, kdy si lidé začali všímat, že každým otočením kola se vůz posune vpřed o přibližně trojnásobek jeho průměru. To logicky znamenalo, že obvod kola je zhruba třikrát větší než jeho průměr. Touto teorií se první začal zabývat řecký matematik, fyzik, filozof a vědec Archimedes ze Syrakus, který číslo pí pomocí vepsaných a opsaných kružnic mnohoúhelníků asi nejpřesněji jako první vypočítal

Svůj název „Ludolfovo číslo“ si však nese podle matematika Ludolfa van Ceulena, který o dva tisíce let později ho dokázal spočítat až na třicet pět desetinných míst, čímž se zabýval převážnou část svého života.

1997: Mezinárodní den akcí pro řeky a proti přehradám

14. března 1997 je datum ustanovení Mezinárodního dne akcí pro řeky a proti přehradám. Byl inspirován akcí First International Meeting of People Affected by Dams (první mezinárodní setkání lidí postižených přehradami), která se uskutečnila v březnu 1997 v brazilské Curitibě. Závěrečnou deklaraci nazvanou Voda pro život, ne smrt! podepsali zástupci dvaceti zúčastněných zemí.

Den oslav světových řek a lidí, kteří za ně bojují, sice nebyl vyhlášen Organizací spojených národů, přesto se napříč kontinenty konají setkání, happeningy a demonstrace. Lidé se snaží upozornit na rizika spojená s přehrazováním řek a často přehlíženými dopady, které s sebou regulace toků nese. Jako příklad uveďme zalévaná řek betonem, což ohrožuje nejen drobné zemědělce, ale všechny tamní obyvatele, kterým tím hrozí, že přijdou o domov

„Mezinárodní den akce pro řeky je den oslav úspěchů, jako je odstraňování přehrad a postupné obnovování přírodního rázu řek,“ píše se mimo jiné na oficiálních webových stránkách International Day of Action for Rivers, kde jsou též navrhována lepší ekologická a energetická řešení, než je ničení říčních toků.

Kdo se narodil 14. března

Svět