Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Grossův majetek: Tyto investice zničily jeho politickou kariéru!

Autor: Vera Renovica, zrk - 
17. dubna 2015
05:30

Koupil superbyt, neuměl vysvětlit, kde na to vzal, nakonec musel z politiky odejít. Zesnulý expremiér Stanislav Gross ale nakupoval a investoval až do samého konce. Z čeho přesně? To už nám nevysvětlí…

Byt na Barrandově: Jeho nejhorší investice
Byt v tomhle domě ho stál kariéru i pověst. Byt v tomhle domě ho stál kariéru i pověst. | Foto: archiv Blesku

Na tehdejšího premiéra Stanislava Grosse praskla roku 2005 nepříjemná věc – novináři odhalili, že si koupil na pražském Barrandově byt za 4,3 milionu korun. Do bytu ještě nechal vsadit bazén za nejméně 750 tisíc korun. Dohromady šlo o peníze, které vzhledem ke své kariéře v politice a příjmům prostě mít nemohl. Gross přišel s příběhem, že mu 1,2 milionu půjčil dnes již legendární »strýček Vik«. Ale ouha! I on přiznal, že na to neměl a že si na půjčku musel půjčit. Ve finále se ke sponzorování bydla rodiny Grossových přihlásil bývalý novinář Rostislav Rod, aby pak směnku prodal za 900 tisíc a ta byla následně spálena – aby se neprodlužoval hon na premiéra, který se zatím bránil všemi prostředky.

Chtěl žalovat média, která o kauze informovala, říkal, že na něho mají spadeno jakési vlivové skupiny a snaží se ho zbavit. Ve Sněmovně pak přednesl hojně citovaný a parodovaný proslov, ve kterém si v podstatě sám dal přízvisko »křišťálově čistý«. Politický tlak, aby to vysvětlil tak nějak křišťálověji, ho ale dostal do kolen a téhož roku sám odešel z politiky. Jak to dopadlo s bytem 4+1, který za to asi vážně nestál? Prodal ho před 3 lety za 6 milionů korun členovi své domovské strany, ČSSD. Výhra to ale nebyla – rozdíl mezi cenou koupě a prodeje sotva pokryl inflaci. Paradoxně tak jde o nejnevýhodnější investici, kterou Gross v životě udělal.

Dům na Proseku: Čistota na prodej
Z tohohle a okolních domů chtěla Grossová mít bytový komplex. Z tohohle a okolních domů chtěla Grossová mít bytový komplex. | Foto: archiv Blesku

Jen co začala kauza barrandovského bytu, hned se provalil další »špek«. Grossova manželka Šárka, respektive její firma, koupila obytný dům na pražském Proseku za takřka 6 milionů korun. Okolní domy pak skoupila kamarádka Grossové Libuše Barková (proslulá tím, že v jednom z jejích domů v Nuslích sídlil nevěstinec a že se znala s kmotrem Mrázkem). Chtěly ze všeho dohromady vybudovat luxusní bytový komplex. Grossová podobně jako její manžel trvala na »čistotě« své investice. Na dům si vzala bankovní půjčku. O pár měsíců později se ale dům prodal v dražbě za 6,3 milionu korun.

Akcie Moravia Energo: Čáry máry fuk, mám 90 milionů

Nejmladší premiér v historii České republiky, který neměl žádné finanční vzdělání. A před osmi lety se najednou projevil jako geniální obchodník s akciemi. Přišlo se totiž na to, že získal 31 procent firmy Moravia Energo. Koupil je za zhruba 20 milionů korun od bývalého náměstka ministra průmyslu a peníze si půjčil. Vše »otočil« přes firmu Arca Capital Bohemia, které pak svůj podíl prodal za 110 milionů korun. Zisk? 90 milionů. Podezření, že šlo o kalkul, kdy takto Gross vypral peníze získané v politice, se však nikdy oficiálně nepotvrdilo.

Byt na Floridě: Sláva nazdar výletům
Hidden Bay na Floridě: Pro boháče náhrada chalupy. Hidden Bay na Floridě: Pro boháče náhrada chalupy. | Foto: archiv Blesku

Další luxusní nemovitost na obzoru: Roku 2008 se zjistilo, že kapsa rodiny Grossových je pořádně napěchovaná bůhví čím. To když Šárka Grossová koupila byt na Floridě v luxusní čtvrti Aventura v zátoce Hidden Bay. Barevný bytový objekt obsahuje bazén, lázně, posilovnu či tenisový kurt. V posledních letech už tam kvůli Grossově nemoci na dovolenou letěly pouze manželka a dcery. Užívat si sluníčka, anonymity a také pilovat angličtinu. Cena téhle »jazykové dovolené«? 13 milionů korun. A opět investice, která se spíše nevyplatila. Tržní hodnota bytu totiž podle místního katastru v průběhu let klesla pod polovinu.

Dům ve Slivenci: Luxus, ve kterém zemřel

Ve stejnou dobu, jako koupili Grossovi byt na Floridě, investovali také do vysněného rodinného domku v Praze-Slivenci a ten je stál zhruba 14 milionů korun. Rekonstrukce, která trvala několik let, z něho ale udělala polohaciendu s odhadovanou hodnotou 40 milionů. Právě v tomto domě prožila rodina Grossových nejšťastnější a také nejsmutnější chvíle. Z jeho vnitřku se totiž posledních několik měsíců Gross zřejmě nehnul a pod neustálým dohledem pečovatelů zde také naposledy vydechl.

Restaurace v Hlubočepích: Jen co vydělal, hned utrácel
Grossovy zajímaly i restaurační služby. Grossovy zajímaly i restaurační služby. | Foto: archiv Blesku

Roku 2010 se přišlo na to, že Grossovy zajímají také restaurační služby. Tehdy koupili za 21 milionů luxusně zrekonstruovaný statek v pražských Hlubočepích nedaleko Prokopského údolí. Jeho součástí je také restaurace Černý kohout. Dnes v katastru adresa figuruje jen u manželky Šárky. Původně se restaurace otevírala pouze na objednávku, dnes už se v ní za lidové ceny nají každý.

Byt na Smíchově: Kancelář za miliony
Zvenčí nic moc, uvnitř Grossova advokátní kancelář. Zvenčí nic moc, uvnitř Grossova advokátní kancelář. | Foto: archiv Blesku

A kde Gross investoval naposledy? Na pražském Smíchově, kde koupil byt o devadesáti metrech čtverečních za necelých 5 milionů korun. S manželkou si na něj vzali hypotéku a Gross tam pracoval ve vlastní advokátní kanceláři. Ke konci života se tak osamostatnil. Právě zde vznikly první fotografie Blesku dokládající, že je na tom zdravotně špatně.