Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nečasovou špehovali nýmandi, říká bezpečnostní expert Šándor

Autor: ČTK, simao - 
24. června 2013
13:37

Jana Nagyová nechala sledovat Radku Nečasovou a vyvolala tím pořádný poprask. "Šmírování" si totiž objednala u Vojenské rozvědky. Jenže na Nečasovou nebyli nasazení běžní agenti, ale úředníci z odboru vnitřní kontroly. "Nýmandi", nazývá je bezpečnostní expert Andor Šándor.

Bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Páleník a Kovanda pověřili sledováním manželky expremiéra Petra Nečase odbor vnitřní kontroly zpravodajské služby.

Jenže tomuto odboru taková práce vůbec nepřísluší, má jen dohlížet na to, že všechny procedury fungují v souladu s pravidly, vysvětlil v nedělní Partii na FTV Prima bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Nagyová je nyní kvůli tomu a dalším podezřením ve vazbě, stejně jako Páleník. Jeho nástupce Kovanda je na svobodě a k činu se doznal. Ministr obrany ho zprostil služby.

Šándor: Nečasovou sledovali nýmandi

Sledování lidí by přitom měl mít na starosti kontrarozvědný odbor. "To, že se jim to nezadalo, ukazuje na to, že se buď obávali to zadat, protože ti lidé by to buď nesplnili, nebo by je takzvaně drželi pod krkem, a zadali to těm, kteří jim odezírali ze rtů," domnívá se Šándor.

A tak se podle něj sledování chopili "nýmandi". Podle poslanců ze sněmovní komise pro kontrolu Vojenské rozvědky šlo přitom o selhání jednotlivců. Pokud jde o Páleníka, tak v jeho případě Šándor odhaduje, že skutečně vyslyšel Nagyovou "na přátelskou radu".

"Že takový modus operandi mohl mezi ním (Páleníkem) a paní Nagyovou fungovat už předtím. A nebo mohl pan ředitel, bývalý, použít Vojenské zpravodajství i na něco jiného v rozporu," uvedl Šándor, že nemuselo jít o ojedinělý případ.

Krejčík: Šéf zpravodajské služby se s politiky prostě setkává

Je to přitom zvláštní propletenec. Rodák ze slovenských Zlatých Moravců Páleník působil ve funkci ředitele Vojenského zpravodajství v letech 2007 až 2012. Když skončil, získal díky Nečasovi post šéfa Správy státních hmotných rezerv. A tak byl patrně premiérovi vděčný.

Páleník získal nové křeslo navzdory tomu, že byl v minulosti spojován třeba s kontroverzním exministrem obrany Martinem Bartákem, který je namočený třeba do kauzy letounů CASA. Nečas se přesto za Páleníka postavil. Teď však Páleník stejně jako Nagyová sedí ve vazbě.

"V okamžiku, kdy se dostanete do čela zpravodajské služby, ať chcete, nebo nechcete, do kontaktu s politiky přicházíte neustále. Pak se to týká toho, je-li ředitel odolný," uvedl pro Českou pozici ke kauze Nagyová další exředitel Miroslav Krejčík. Jeho předchůdci Páleník i Kovanda pocházeli oba z armády. Prostředí Vojenské rozvědky je však patrně změnilo.

dadaveve ( 24. července 2013 09:43 )

a určitě ty podklady z tebe tahal co? je to blázen

dobrotka ( 25. června 2013 18:29 )

Tupce negramotnej, kdy uz pochopis, ze informace dohledatelne na Internetu nelze zverejnit ve smyslu o jakem stale ty meles, protoze jsou to informace VEREJNE!!! Takoveho kretena aby svet pohledal! Nepotrebuju se za nic omlouvat, kopirovani verejnych informaci neni trestne. Uz jsem ti rekla, pokud si myslis, ze ano, tak vec dej k soudu a nebo mlc. Najit si te ve Vodickove ulici v Praze neni problem.

dobrotka ( 25. června 2013 18:23 )

arlera ( 25. června 2013 12:00 )

Je mně celkem jedno jestli sledování prováděli "nýmandi" nebo profesionální rozvědčíci. Pro mne je to absolutní selhání velení vojenského zpravodajství a nebetyčná ostuda tohoto odboru o trestném činosti snad ani nemluvím.

decathlonova-matka ( 25. června 2013 08:25 )

debil jenom přiznal, že ho řídil Rittig, proto se stal Rittigův poskok Bendl min.zem. a mohli tak tunelovat Lesy ČR. Prý z nich každý rok zmizela miliarda

Zobrazit celou diskusi