Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanova honba za mocí: Využívá krize a vrazil klín mezi strany, píše zahraniční tisk

Prezident Zeman podle zahraničního tisku využívá politické krize a rozšiřuje tak svoji moc
Prezident Zeman podle zahraničního tisku využívá politické krize a rozšiřuje tak svoji moc  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Alexandr Malachovský a archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
26. června 2013
09:16

Napjatou českou politickou situaci bedlivě sledují i zahraniční média. Některá ji dokonce hodnotí jako puč. Prezident Miloš Zeman podle nich vráží klín mezi parlamentní strany a jmenováním úřednické vlády v čele s Jiřím Rusnokem se prý snaží rozšířit vlastní moc.

"Zemanovi zjevně nestačí reprezentativní povinnosti, které mu připisuje ústava," míní Rheinische Post. "Český prezident využívá politické krize k rozšíření své moci," domnívá se deník, podle něhož Zeman "ignoruje, že stávající koalice tří stran je schopná stále fungovat".

Strany důvěru vládě nedají

List také připomíná, že prakticky všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně už oznámily, že "Zemanovu úřednickému kabinetu" důvěru nedají. "To je ale prázdná hrozba. Dokud nebude vybrána nová vláda, zůstane ta přechodná nadále v úřadu. A pokud se strany nedohodnou na nových volbách, pak bude Zemanův kabinet u moci ještě déle," konstatuje Rheinische Post.

Zeman ignoroval přání stran

Také Neue Zürcher Zeitung s odvoláním na názory komentátorů poznamenává, že za Zemanovými kroky se skrývá snaha o rozšíření jeho vlivu. "Využil tak prostoru daného jeho úřadu, který mu nechává při výběru kandidáta (na premiéra) volnou ruku, a ignoroval přání stávajících koaličních stran, aby samy sestavily novou vládu," uvádí curyšský list.

Předčasné volby

Německý Frankfurter Allgemeine Zeitung považuje po jmenování Rusnoka novým premiéra parlamentním stranám navzdory za stále pravděpodobnější, že se v Česku budou konat předčasné volby. Podle Berliner Zeitung ale může dosavadní vládní strany od podpory pro rozpuštění sněmovny odradit obava, že v předčasných volbách přijdou o poslanecká křesla.

itartas ( 2. července 2013 20:48 )

itartas ( 2. července 2013 18:08 )

Zeman krizi vyřešil mistrovsky, mnoho much jednou ranou!

gogo ( 30. června 2013 06:59 )

Sám jsem zvědav, jak tato partie skončí.. Jisté je, že trojkoaliční prasata se drží koryt zuby, nehty...

mirkazam ( 29. června 2013 14:57 )

No to je k smíchu. To Nečas fantazíroval, že tam Nagyovou poslal,protože je ještě s celé baby na haluzi.A aby se neshodil, tak mele s cesty...

mirkazam ( 29. června 2013 13:14 )

Tato banda, která je v koalici si nakoupila auta a byty za stamiliony,a teď se potřebují udržet u koryt, aby mohli splácet. Protože je jim jasné, že už se k lizu nedostanou...

Zobrazit celou diskusi