Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka: Většinu má ale ve Sněmovně Němcová

Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka.
Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka.  (Autor: ČTK)
25. června 2013
15:01

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka. Miroslava Němcová však již předtím oznámila, že pro sestavení vlastního kabinetu má potřebných 101 podpisů. Podle Kalouska se prezident snaží vytvořit vládu kamarádů Miloše Zemana.

"Zavázal jsem se, že budu aktivním prezidentem," řekl Zeman s tím, že jmenoval nového premiéra nejdříve, jak to bylo možné. Nebude se prý chovat jako Václav Klaus, který nechal tehdejšího premiéra v demisi vládnout 4 měsíce.

Nejlepší ministr

"Vážím si vás jako odborníka. Povedete vládu ve velmi nelehkých dobách," řekl Zeman. "Neznám lepšího ministra, než jste byl vy," uvedl prezident.

"Jsem připraven velmi rychle sestavit vládu," řekl Rusnok. Až bude vláda jmenována má 30 dnů na to, aby předstoupila před Sněmovnu se žádostí o důvěru. Koalice i opozice však oznámila již předem, že ji nedostane.

Jiří Rusnok byl ministrem financí v Zemanově vládě. Mezi ministry by se mohla objevit i další jména z minulosti. Ministrem vnitra by se mohl stát Martin Pecina, šéfem diplomacie by pak mohl být ředitel zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček.

Služba vlasti

"Když mě prezident republiky požádá, abych se na nějaký čas vrátil do služeb vlasti, tak to udělám," řekl Rusnok na otázku, proč přijal angažmá na tak krátkou dobu s tím, že není velkým fanouškem patetických vyjádření.

Zeman se zapotil

Zeman se při tiskové konferenci tak zapotil, že si musel otřít čelo. V tom okamžiku zacvakaly spouště fotoaparátů. Prezident ve snaze odvrátit další spekulace o zákeřné viróze, která na něj zaútočila v chrámu sv. Víta okamžitě reagoval. "Vyzařujete poměrně intenzivní živočišné teplo," řekl novinářům.

Vláda kamarádů Miloše Zemana

"Nemůžu říct, že by to byla vláda úředníků, protože Jiří Rusnok není typický úředník. Nemůžu říct, že by to byla vláda odborníků. Je to ojedinělý případ. Tady vzniká vláda kamarádů Miloše Zemana,“ reagoval  Miroslav Kalousek v reakci na jmenovaní Rusnoka premiérem.

Nezodpovědnost prezidenta

Podle Miroslavy Němcové, která posbírala ve sněmovně 101 hlasů pro svou případnou vládu, je jmenování Rusnoka premiérem nezodpovědnost. „Ztrácíme čas, ztrácíme dynamiku v kritických dobách,“ uvedla s tím, že nemá šanci získat ve Sněmovně důvěru.

123automobil ( 29. června 2013 07:35 )

123automobil ( 29. června 2013 07:34 )

123automobil ( 29. června 2013 07:34 )

123automobil ( 29. června 2013 07:33 )

123automobil ( 29. června 2013 07:32 )

Zobrazit celou diskusi