Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Německý prezident zkartáčoval Zemana: Měl byste usmiřovat, ne útočit!

Autor: simao, ČTK - 
26. června 2013
17:46

Slavnostní oběd na berlínském zámku Bellevue prezidentovi Miloši Zemanovi zhořkl. Při setkání s německým protějškem Joachimem Gauckem dostal pořádný "kartáč" za to, jak se chová v souvislosti s politickou krizí v Česku. Zeman by podle Gaucka měl celou situaci uklidňovat, spolupracovat s parlamentem na řešení. Ale nedělá to.

Přímo zvolený prezident by neměl být druhou vládou v zemi, uvedl dnes německý prezident Gauck v reakci na českou politickou krizi. Zeman by podle něj měl s "prozíravostí a v těsné spolupráci s českým parlamentem najít nějaký kompromis". Český prezident se s Gauckem setkal v Berlíně na úvod své dvoudenní státní návštěvy Německa.

Německá hlava státu přitom narážela patrně i na to, že Zeman prosadil svou moc politickým stranám navzdory. Během pátku a víkendu sice Zeman sezval do zámečku v Lánech zástupce politických stran, aby je vyslechl, ovšem jejich přání a žádosti nakonec ignoroval.

Zamítl předčasné volby, pro které lobbovala opozice. Ze stolu však smetl i jmenování Miroslavy Němcové (ODS) premiérkou, které navrhovala vládní koalice. A jmenoval úřednickou vládu ekonoma Jiřího Rusnoka, ačkoli s její podporou ve Sněmovně to nevypadá příliš reálně. "Kdepak vláda odborníků, tady vzniká vláda kamarádů Miloše Zemana," čílil se místopředseda TOP 09 Kalousek.

Německý prezident: Je třeba ovládat tiché tóny a neútočit

Německý prezident a známý bojovník proti komunismu a totalitě Joachim Gauck přitom pak dnes zemana upozornil: "Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ." 

Zeman však tvrdí, že chtěl zabránit ještě hlubší krizi. Situaci však, ať již záměrně, či nezáměrně, vyhrotil. Gauck si ale prý uvědomuje, že Zeman jako první občany zvolený prezident Česka má "vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem - aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc".

Zeman si nyní ve svém českém "boji o moc" dává v Německu drobnou pauzu a sešel se také ještě s kancléřkou Angelou Merkel. Zítra pak vystoupí na Humboldtově univerzitě s projevem na téma budoucnost Evropy. A poté se zúčastní česko-německého podnikatelského semináře.

itartas ( 27. června 2013 13:22 )

itartas ( 27. června 2013 13:20 )

itartas ( 27. června 2013 13:20 )

jo a na jejich místa zasednou jiné straky, rudé, oranžové nebo hnědé!

xxyy ( 27. června 2013 03:00 )

Ne, ty to vážně nedokážeš pochopit. To není ani o Pražácích ani o modrých strakách. To je o strakách ve všech stranách. Co se mínění lidí týká, netuším odkud jsou tvoje poznatky, ale moje jsou z okresního města a z vesnice u které mám chatu. Právě na vesnici nemůžou po těch šarádách přijít lidi Zemanovi na jméno. Zbytek tvého příspěvku nehodlám komentovat, je vidět, že už toho na tebe bylo dneska moc

xxyy ( 27. června 2013 02:47 )

Co to meleš? Ty máš skutečně problém s chápáním Tak si holt dál mysli, že Zeman něco vyřešil, ona tě z toho budoucnost vyléčí

Zobrazit celou diskusi